Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Charles Leclerc

Waarom de Ferrari-overstap van Hamilton slecht nieuws kan zijn voor Leclerc

De aankondiging dat Lewis Hamilton vanaf 2025 bij Ferrari gaat rijden is inmiddels neergedaald in de wereld der Formule 1. Zijn toekomstige teamgenoot Charles Leclerc liet zich eerder lovend uit over een eventuele komst van de Brit, maar is hij zelf niet de grootste verliezer in dit hele verhaal?

Leclerc Hamilton
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Lewis Hamilton rijdt vanaf 2025 voor Ferrari. Het is een van de bizarste transfers uit de Formule 1-geschiedenis. Hij is de nieuwe teamgenoot van Charles Leclerc, die nu al een aantal jaar het pareltje van Ferrari lijkt te zijn. Een overstap van Hamilton naar Ferrari kwam de afgelopen jaren echter veelvuldig terug in het geruchtencircuit. Zeker vorig jaar toen het wel heel lang duurde voordat zijn contractverlenging bij Mercedes wereldkundig werd gemaakt.

In Monaco werd thuisrijder Leclerc toen gevraagd wat hij ervan zou vinden als Hamilton het zilvergrijs van Mercedes zou inruilen voor het Ferrari-rood. De Monegask zei het volgende. "Lewis is een uitstekende coureur en heeft zoveel in de sport bereikt. Dus ik denk dat iedereen op de grid wel blij zou zijn met Lewis als teamgenoot, aangezien iedereen ontzettend veel van hem kan leren. Een teamgenoot moet snel zijn. We vechten het liefst tegen de allerbesten, natuurlijk. Ik zeg niet dat Carlos Sainz niet snel is. Integendeel, hij is extreem snel. Maar ik ben niet degene die de keuze maakt over de coureurs bij het team", reageerde Leclerc toen.

De vijfvoudig Grand Prix-winnaar ziet dat gerucht driekwart jaar later bewaarheid worden. Maar profiteert Leclerc ervan of niet? Dat is de vraag...

Parel?

Leclerc zal wellicht met verbazing het nieuws gevolgd hebben. Vergeet niet dat de Monegask recent nog een langdurig contract bij Ferrari tekende en zo toch wel de eerste coureur van de Scuderia leek te zijn. Sainz werd vrij bot in de wachtkamer gezet en dat terwijl hij niet eens zoveel onder deed voor Leclerc in 2023. De Spanjaard was afgelopen de enige niet Red Bull-coureur die een Grand Prix wist te winnen.

De visie van Ferrari leek zo wel duidelijk te worden. Het Italiaanse team zou met Leclerc als kopman gaan jagen op de eerste titel sinds 2008, toen Ferrari voor het laatst de constructeurstitel binnensleepte. De tifosi hunkert naar nieuwe successen en hoe mooi is het dan om dat te bewerkstelligen met dé groeibriljant en loyale factor van het team? Leclerc is immers één van de beste coureurs op de grid.

Een week later is alles anders. De komst van Hamilton werd met veel bombarie gebracht en Ferrari heeft vanaf 2025 ineens de beste line-up van alle teams. Daar komt bij dat je de status van Hamilton niet met die van Sainz kan vergelijken. Je haalt niet een zevenvoudig wereldkampioen binnen met de boodschap dat hij tweede coureur gaat zijn achter Leclerc. Dan bedankt Hamilton, zelfs als het om Ferrari gaat.

Natuurlijk zal Leclerc Hamilton met open armen ontvangen in het belang van het team. De Monegask ziet echt wel in dat zijn nieuwe teamgenoot een fikse bijdrage kan leveren, ook als de reglementen wijzigen vanaf 2026. Hamilton heeft bewezen dat hij een team de juist kant op kan sturen. Toch moet er ergens ook frustratie zitten bij Leclerc. Ik was toch de man die het zou gaan doen?

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Vuurwerk

Of het nu goed of slecht nieuws betreft voor Leclerc, deze schokkende move gaat voor vuurwerk zorgen. Hamilton en Leclerc kunnen hun sterke punten gebruiken om Ferrari weer successen te schenken, maar tegelijkertijd zijn ze allebei gemotiveerder dan ooit om een titel te pakken. Moet je je toch eens voorstellen dat Hamilton zijn achtste titel grijpt in 2025 of 2026? Het zou een nachtmerrie zijn voor Leclerc.

Uiteraard is Leclerc goed genoeg om het Hamilton heel lastig te maken. Zijn kwalificaties zijn geweldig en in de races is de pure snelheid ook altijd aanwezig. Als de Monegask Hamilton weet te verslaan en zijn droom uit laat komen, ligt de wereld aan zijn voeten. Vergeet niet dat er maar weinig coureurs zijn die Hamilton ooit verslagen hebben als het om een wereldtitel ging. Nico Rosberg deed het in 2016, maar was zo uitgeput dat hij zijn helm aan de wilgen hing. Verder was Hamilton vaak ongenaakbaar. Een geweldige kans voor Leclerc, dus.

Voorlopig lijkt Leclerc toch echt een klein tikje te hebben gehad. Het verhaal heeft twee kanten, maar teambaas Fred Vasseur geeft een heel, heel duidelijk signaal af door Hamilton te strikken. Leclerc kan een absolute nummer één-status uit zijn hoofd zetten vanaf 2025. De parel heeft wat te bewijzen naast een levende legende.

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Hamilton naar Ferrari RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
# Coureur Punten
# Team Punten
Volledige stand
x
LIVE Race Formule 1 GP Bahrein