Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Verstappen geen seconde wakker ligt van de uitspraken van Hamilton en de media

Max Verstappen beet in Sotsji wederom van zich af. De Red Bull-coureur werd na de crash met Lewis Hamilton vanuit diverse hoeken aangevallen, maar ligt er naar eigen zeggen geen seconde wakker van.

Fernando Alonso benoemde recent al dat het voor een niet-Britse coureur veel moeilijker is om te strijden voor de titel. De Spanjaard ervaarde dit zelf in 2007 toen hij bij McLaren tegel Lewis Hamilton streed voor de wereldtitel. Max Verstappen ondergaat momenteel eenzelfde 'lot'. Iedere kans om hem aan te pakken wordt door de Britse media aangegrepen. De crash op Monza met Hamilton was dan ook koren op de molen van diverse Britse journalisten en voormalig F1-coureurs, waaronder Jackie Stewart. Die vond Verstappen onvolwassen en het verwerpelijk dat de Red Bull-coureur niet gecheckt zou hebben hoe het met Hamilton ging - een bewering die niet klopte overigens. Verstappen begrijpt wel waar de druk van de Britse media vandaan komt: "Ik denk dat het een logische verklaring heeft. Uiteindelijk maakt het niet uit. Ik doe gewoon mijn ding en over de rest maak ik me niet zo druk", vertelt hij in gesprek met o.a. RacingNews365. Gevraagd of dit erbij hoort als je aan de stoelpoten van een kampioen zaagt antwoordt Verstappen: "Ook daar hou ik me niet bezig, of ik het zie aankomen of niet. Iedereen heeft zijn eigen mening, maar ik zorg dat ik me op mezelf concentreer en met het team door blijf werken. Dat is het enige waar ik controle over heb en dat is ook het belangrijkste uiteindelijk." Het focussen op het racen en zich afsluiten voor randzaken kost Verstappen naar eigen zeggen geen moeite: "Nee, want het is allemaal kinderspel. Ik denk dat ik wel meerdere dingen heb meegemaakt in mijn leven, waardoor ik daar niet heel nerveus van word." "Je stapt in die auto, daarin heb je een gaspedaal, rempedaal en een stuur. Het maakt niet uit hoeveel mensen daar over schrijven. Het principe blijft hetzelfde." Tekst gaat verder onder de foto.

Soms kan Verstappen met zijn uitspraken wat afstandelijk overkomen. Het is echter de geharde coureur die hij is. Met de paplepel is het racen ingegoten, de leerschool was soms hard. Vader Jos Verstappen wist zijn zoon op te leiden tot misschien wel de beste coureur van dit moment. In die leerschool stond een ding centraal: winnen. Verstappen leerde er ook om zich af te sluiten voor wat anderen van hem vinden. 'Praten doe je op de baan', luidde het devies en op de baan schittert Verstappen. Anno 2021 moet je als topsporter een olifantenhuid hebben, want iedereen heeft op het internet een platform om zijn of haar mening te delen. Hoe ongezouten en totaal onjuist die soms ook is. In de karting had Verstappen diverse rivaliteiten waarbij het op, en soms over, de limiet ging. Zo streed hij onder meer op het scherpst van de snede met Charles Leclerc. De gevechten en strijd in de Formule 1 zijn voor de Nederlander niet anders. In feite is zijn leven een groot gevecht met anderen, een gevecht naar de top van de F1. "Ik denk dat dat hetzelfde is, daar werd alleen minder over geschreven. Je kan er feller racen omdat je meer met de wielen tegen elkaar kan rijden", blikt Max terug op zijn eerste jaren in de autosport. De rivaliteit tussen Hamilton en Verstappen zorgde ervoor dat de spanningen soms hoog opliepen in de voorbije maanden. Voor het eerst is Verstappen verwikkeld in een titelgevecht, maar de relatie met Hamilton is niet veranderd ondanks de crashes op de baan. "Nee eigenlijk niet. We respecteren elkaar, kijkend naar de resultaten. Op het circuit zijn we nu twee keer tegen elkaar aangereden. Dat kan ook met iemand anders gebeuren natuurlijk. Dat hoort soms ook bij het racen. Dat wil je liever niet, maar het gebeurt als je voor een kampioenschap vecht en je dicht bij elkaar zit. Het is ook belangrijk om dingen te kunnen vergeten en door te gaan. We zijn nu in Rusland en daar moeten we ons op focussen." Hamilton deelt zo nu en dan steken onder water uit, maar Verstappen boeit dat niet: "Ik hou me daar niet mee bezig. Iedereen mag zeggen wat hij wil. Ik moet me op mezelf richten." Verstappen heeft dan ook niet gesproken met zijn rivaal na de crash op Monza: "Nee, hij was druk in Amerika, dus dat tijdsverschil maakte het ook lastig." Tot op heden beantwoordde Verstappen zijn criticasters altijd op de baan. Na iedere tegenslag op het circuit en de bakken met kritiek sloeg hij even zo vaak terug daar waar het telt: op de baan. In Rusland wacht hem een nieuwe kans zijn criticasters het zwijgen op te leggen. Vooralsnog gaat Verstappen onverstoorbaar en onaangedaan verder. Hoogstens getergd, getergd om zichzelf race na race te bewijzen en te verbeteren. Niet voor anderen, maar voor zichzelf. Het kan immers altijd beter en perfect bestaat niet.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"