Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Waarom Verstappen keer op keer zijn teamgenoten verslaat

We kunnen wel stellen dat Max Verstappen de 'one to beat' is in de Formule 1 op het moment. Niet alleen maakt hij het de andere teams moeilijk, ook zijn teamgenoten kunnen keer op keer niet tippen aan de kwaliteiten van de Nederlander. Maar hoe komt dat nou precies?

Max Verstappen heeft al heel wat teamgenoten gehad bij Red Bull. Keer op keer bleken zij niet opgewassen te zijn tegen de Nederlander. Maar hoe komt dat nou? Blake Hinsey, voormalig Trackside Performance Engineer van Verstappen bij Red Bull in 2016 en 2017, legt uit waarom Verstappen steeds weer opnieuw gehakt maakt van zijn teamgenoten bij Red Bull. Naast dat de Nederlander één van de beste coureurs van de grid is, heeft hij een unieke kracht, legt Hinsey uit. "Max kan goed overweg met een auto die 'pointy' en instabiel is", begint Hinsey in The Last Lap podcast. "Als Red Bull de auto ontwikkelt en sneller maakt, kan Max gewoon op een veel instabielere manier rijden. Meer instabiliteit is sneller; een pointy auto is sneller." "Als je bijvoorbeeld terugkijkt naar Jeddah of Monaco, had hij veel onderstuur. Hij had veel problemen om vooraan grip te vinden en vertrouwen in de auto te krijgen. Terwijl Perez zo'n auto wel fijn vindt."

Iedere keer weer is Verstappen sneller

Het was voor Red Bull even zoeken naar een coureur die in de buurt van het niveau van Verstappen bij Red Bull kon komen. "Ik denk dat Max één van de grote is. Hij is een uitzonderlijk talent naar mijn mening", vertelt Hinsey. Uiteindelijk moest de Oostenrijkse renstal buiten de Red Bull-familie een coureur vinden en dat werd de ervaren Sergio Perez, maar ook de Mexicaan lijkt in zijn tweede seizoen nog verre van opgewassen tegen Verstappen. "Albon is goed, Gasly is goed, Perez is heel goed. Verstappen is in staat om in die auto een groot gat te creëren naar zijn teamgenoten, elke keer weer. Ook op Ricciardo, het is indrukwekkend."

Hinsey: "Verstappen kreeg een slechte reputatie"

In de eerste paar jaren bij Red Bull ging het voor Verstappen nog niet helemaal van een leien dakje. Verstappen gaf namelijk altijd 100 procent, vertelt Hinsey, wat resulteerde in nogal wat incidenten. "Zijn eerste seizoenen bij Red Bull waren niet heel verfijnd. Hij maakte veel fouten, had veel incidenten en veel crashes. Maar het mooie daaraan vind ik dat hij meteen op de limiet rijdt in de eerste training. En Ricciardo had zoiets van: 'Waarom gaat deze gast meteen voluit?'" "Hij kreeg een slechte reputatie door al die incidenten. Maar als coureur is hij nu volwassener geworden en heeft zijn performance verfijnd. Hij is verdomd goed", sluit Hinsey lovend af.

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi