Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wat Bottas 4.0 nodig heeft om Hamilton de les te lezen

Voor het vijfde jaar op rij vormen Valtteri Bottas en Lewis Hamilton een duo. En ondanks dat de Fin zich ieder jaar opnieuw uitvindt, is Hamilton hem telkens te snel af. Dit heeft Bottas nodig om wél een kans te maken.

De eerste update van Valtteri Bottas vond plaats in 2019. De Fin had door dat zijn normale benadering geen vruchten afwierp; hij finishte in zijn eerste jaar bij Mercedes als derde en het jaar erna zelfs als vijfde. Waar teamgenoot Hamilton in dat laatste jaar elf overwinningen boekte en met overmacht de titel won, pakte Bottas geen enkele zege. Hij trok zich tijdens de winter terug in Finland, waar hij zich mentaal weer helemaal oplaadde en een stoppelbaard liet staan. Met succes, want hij won in 2019 de eerste race van het seizoen door Hamilton bij de start af te troeven. In China pakte hij zijn eerste pole in tijden en scoorde er gelijk drie op een rij. De progressie stokte echter (hij won na twee overwinningen vroeg in het seizoen pas in Japan weer) en hij moest uiteindelijk wederom de titel aan Hamilton laten. Hoewel de Fin zich dus mentaal een stuk beter had voorbereid, had hij wel een andere tegenslag: zijn huwelijk met Emilia liep tijdens het jaar op de klippen. In 2020 keerde Bottas wederom fris terug aan de start van het nieuwe seizoen met een nieuwe vriendin. De 3.0-versie van de Fin werd geïntroduceerd in een geinig filmpje bedacht door de social media-afdeling van Mercedes. Daarin is de Fin met een enorme baard te zien in plaats van een stoppelbaardje. En warempel: hij won weer de eerste race van het seizoen. Maar dit keer bestond er geen maat op Lewis Hamilton. Waar de Brit elf overwinningen boekte, scoorde Bottas er nog maar eentje. Tekst gaat verder onder de video .

250C66ZHhdI

Kwalificatie

Met de racesnelheid van Valtteri Bottas was nooit veel mis. In zijn eerste drie seizoenen, was de gemiddelde finishpositie altijd beter dan zijn gemiddelde startpositie. 2020 vormde daarin eigenlijk een uitzondering. Waar hij gemiddeld vanaf plek 2.29 startte, finishte hij gemiddeld op plek 4.31. In 2017 en 2019 finishte hij gemiddelde op plek 2.95 en 2.68, dus als hij die vorm weer weet te vinden is er op racegebied niet veel aan de hand. Zijn kwalificatiesnelheid is echter voor verbetering vatbaar. Zeker met de huidige auto's waarmee inhalen zeer lastig is, is de kwalificatie cruciaal. Afgelopen seizoen vormde een uitzondering met 2.29 als gemiddelde, maar dat kwam ook doordat Mercedes eigenlijk geen gelijke kende.

Verdedigen en aanvallen

Max Verstappen zei het al eens eerder: "Een inhaalactie op Bottas kan nooit de inhaalactie van het jaar zijn." Wanneer Bottas voor Lewis Hamilton of Max Verstappen start, weet hij ze vaak niet lang achter zich te houden. De Fin mag best wat meedogenlozer worden. En ook in de verdediging valt er nog wat terrein te winnen voor Bottas. Neem de Grand Prix van Sakhir als voorbeeld. Hier werd hij door zijn eenmalige teamgenoot en invaller van Hamilton George Russell afgetroefd. Voor iemand die (op dat moment) al vier jaar voor Mercedes reed, mag dat natuurlijk nooit gebeuren. Daarbij gooi je je geloofwaardigheid als coureur overboord als je je door een invaller om de oren laat rijden. Bottas lijkt de killersmentaliteit te missen.

Mentale rust

Op mentaal vlak is 2021 in potentie het beste jaar van Bottas. Hij komt uit een lastig huwelijk en heeft rust en nieuwe motivatie gevonden bij zijn nieuwe vriendin. Daarbij kent kent het team na vijf jaar geen geheimen meer voor hem en kan hij inmiddels ook omgaan met de druk van de eenjarige contracten. Of het genoeg is om zevenvoudig wereldkampioen Lewis Hamilton te verslaan, moet nog blijken. Als er iemand mentaal ijzersterk is gebleken, dan is het de Brit wel.

Viaplay
x
Max Palmer: "Verstappen kon kampioenschap beslissen, maar zette zichzelf buitenspel"