Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Wat hebben we geleerd van eerste MotoGP-test 2019?

Nadat de MotoGP-coureurs pakweg twee maanden vrijaf hadden, mochten ze afgelopen week weer aan de bak. Voor de eerste keer in het kalenderjaar 2019 werd er collectief getest, maar vergis je niet: de eerste officiële test voor 2019 vond al in 2018 plaats. Desalniettemin waren er een hoop noviteiten zichtbaar.

Racingnews365 heeft in 2019 MotoGP met grote letters in het programma gezet en blikt zodoende terug op de collectieve wintertest, die plaatsvond op het Sepang International Circuit in Maleisië. Wat viel ons op en wat hebben we geleerd?

Ondanks een pijnlijke schouder reed Marc Marquez 'gewoon' snelle tijden Ook een geblesseerde Marc Marquez is een van de snelsten Toen er op woensdag werd afgetrapt en rond 11.00 uur ’s ochtends Nederlandse tijd testresultaten vanuit Zuidoost-Azië binnen kwamen, wreef menigeen in de ogen. Marc Marquez, de man die een maand geleden aan zijn schouder werd geopereerd, stond namelijk op de eerste plaats. De bijna 26-jarige Spanjaard is rechtstreeks vanuit de lappenmand naar zijn Repsol Honda gelopen en ondanks dat hij het zo af en toe wel eventjes lastig had, produceerde de regerend kampioen direct snelle tijden. Fabrieksteam Yamaha heeft een stap voorwaarts gezet Sinds Jorge Lorenzo de Grand Prix van Valencia 2016 won en daarmee Yamaha gedag zei, is het Japanse merk in verval geraakt. Goed, Maverick Vinales kende een wonderbaarlijk goede start van 2017, maar de Spanjaard was in zijn eerste Yamaha-seizoen niet opgewassen tegen de Ducati’s en de Honda’s. De machine waarmee Vinales en zijn populaire, ervaren teammaat Valentino Rossi het dit jaar moeten doen lijkt een gigantische stap voorwaarts wat betreft pure snelheid en gedrag. Rossi liet naderhand al weten ‘niet meer verdwaald’ te zijn. Ducati’s draaien gas open, maar laat je niet foppen Danilo Petrucci reed vrijdag het officieuze MotoGP-baanrecord in Maleisië aan diggelen, om even later zijn gloednieuwe fairing eveneens naar de sloop te sturen. De nieuwbakken fabrieks-Ducatista was razendsnel, maar dat zegt natuurlijk nog vrij weinig. Teams rijden allemaal met verschillende set-ups en banden. Toch was het marketingtechnisch natuurlijk een behoorlijke opsteker voor Ducati dat het Italiaanse merk vrijdag met vier rijders in de top vier stond.

De regerend Moto2-kampioen, 'Pecco' Bagnaia, kwam goed voor de dag in Sepang Bagnaia is de nieuwe Zarco Weet u het nog, twee jaar geleden? Johann Zarco maakte tijdens de Grand Prix van Qatar zijn MotoGP-debuut en nam pardoes de leiding in de beginfase van de race. De Fransman won niet vanwege een valpartij, maar had zijn naam gevestigd. Francesco ‘Pecco’ Bagnaia is tegenwoordig the next best thing. Waar Zarco naar KTM is gegaan om het Oostenrijkse merk op de kaart te zetten, daar mag Bagnaia een jaartje groeien bij Pramac, het satellietteam van Ducati. Pecco was op de laatste dag tweede, ruim onder de twee minuten-grens en kort achter Petrucci. Let op die jongen! Andrea Iannone heeft de schijn tegen Een mondinfectie, zo lieten officiële kanalen optekenen. Plastische chirurgie, zo werd geroddeld in de wandelgangen. Feit is dat Andrea Iannone op vrijdag niet op zijn gloednieuwe Aprilia stapte. Het leidde tot geroezemoes op sociale media, waarbij onder meer de door Aprilia weggestuurde Scott Redding zich even moest laten horen. Iannone’s teammaat Aleix Espargaro kwam vrijdag overigens ontzettend sterk voor de dag (zevende), waardoor wij het vermoeden hebben dat …. Dit seizoen ontzettend spannend wordt Ducati’s met het gas open, Yamaha (Vinales) dat op dag twee de lakens uitdeelt, Honda (Marquez) op dag een bovenaan en Aprilia (A. Espargaro) en Suzuki (Alex Rins) dat het spoor van de topteams prima kunnen volgen. Voeg daarbij het sterke Pramac Ducati en tevens het prima presterende LCR Honda en de Grand Prix van Qatar zou zomaar weer een spektakelstuk op kunnen leveren. Eerst moet er nog een keertje worden getest: op 23, 24 en 25 februari wordt het Losail International Circuit in Qatar aangedaan voor oefenrondjes, twee weken later barst het MotoGP-geweld los!

Viaplay
x
Live Reacties na dominante pole Verstappen