Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2020

Wat kost het om Formule 1-coureur te worden?

Om Formule 1-coureur te worden heb je diepe zakken nodig, of moet je mensen kennen die hele diepe zakken hebben. De weg naar de Formule 1 is lang en kost een heleboel geld.

Verstappen Rusland
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Menig klein jongetje droomt er van om autocoureur te worden. Slechts een fractie daarvan zet daadwerkelijke de eerste stappen op de autosportladder door te gaan karten en daar weer een fractie van schopt het uiteindelijk tot de aansprekende raceklassen die we op de televisie kunnen volgen. De top van de autosport is niet voor iedereen haalbaar. Talent is een eerste vereiste, evenals een goed gevulde portemonnee.

Mercedes-teambaas Toto Wolff geeft in het gesprek met het zakentijdschrift Forbes aan hoeveel het wel niet kost om überhaupt in de Formule 1 geraken, waarbij hij het meest voor de hand liggende carrièreverloop aanhoudt.

Iemand met buitengewoon veel talent zal een totaal van zo'n één miljoen euro kwijt zijn aan racen in de junior- en seniorenklassen en in de internationale kartcompetities. "De overstap naar de Formule 4 of Formule Renault zal vervolgens een slordige € 350.000 kosten als je het goed aanpakt", aldus de Oostenrijker.

De Formule 3 kan een logische volgende stap zijn, en uitgaande van twee actieve jaren in de klasse, goed voor zo'n 650.000 euro op jaarbasis, loopt de teller al gauw op richting de drie miljoen euro. De laatste stop voor de Formule 1 is dan nog niet eens gemaakt en ook dat is een dure.

Een jaar in de Formule 2 kost namelijk tussen de 1,5 en 2 miljoen euro. Een coureur staan dan op de drempel van de Formule 1, maar om daadwerkelijk te kunnen debuteren heeft hij nog eens zo'n drie miljoen euro nodig. In totaal kom je daarmee uit op zo'n zeven à acht miljoen euro.

Het hele schrijnende aan het verhaal is dat die kosten volgens Wolff onmogelijk gedrukt kunnen worden: "De autosport is nu eenmaal keiharde business geworden, dus je hebt daadwerkelijk een rijke papa of sugar daddy nodig."

Wat kost het om Formule 1-coureur te worden?

Discipline Kosten
X-aantal jaar karten € 1.000.000
Formule 4/Formule Renault € 350.000
Formule 3 (2 jaar) € 1.300.000
Formule 2 € 2.000.000
Formule 1-debuut € 3.000.000
Totaal € 7.650.000

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen terecht kritisch op dominant Red Bull