Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Yuki Tsunoda

Wat Tsunoda moet doen om zijn Red Bull-zitje veilig te stellen

Rijdt Yuki Tsunoda volgend jaar een derde seizoen bij AlphaTauri, of gaat Red Bull toch buiten de deur kijken? Teambaas Franz Tost benadrukt dat de jonge Japanner moet presteren, maar dat de keuze uiteindelijk bij Red Bull ligt.

Tsunoda rain Monaco
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPB

AlphaTauri kent tot op heden een tegenvallend seizoen, want ze hebben een relatief tegenvallende bolide gebouwd. In het klassement staat het team op de teleurstellende achtste plaats met een schamel aantal van 27 WK-punten. In een exclusief interview met RacingNews365 geeft teambaas Franz Tost toe dat hij het zonde vindt dat een coureur als Pierre nu met dit materiaal moet rondrijden.

"Ik moet zeggen dat ik meeleef met Pierre. Hij is een fantastische coureur en ik hoop dat we hem in de tweede helft van het seizoen een competitievere bolide kunnen geven", zo laat hij optekenen als we hem naar zijn twee coureurs vragen.

Ondanks dat hij een minder competitieve bolide heeft, laat Tsunoda dit jaar een goede indruk achter. Dat merkt ook zijn teambaas op, die enthousiast is over de prestaties van de jonge Japanner. "Yuki verbetert zich. Zijn leercurve gaat omhoog."

"Hij kwalificeerde op fantastische wijze in Paul Ricard, toen hij achtste werd. Helaas reed Ocon in de eerste ronde van die race op hem in, waarna we hem naar binnen moesten halen omdat de schade groot was. Doodzonde, want hij had een mooi aantal punten kunnen scoren, maar dat is racen. We gaan zien wat hij kan in de tweede seizoenshelft."

Drie jaar nodig

Tost hamert er al jaren op dat een Formule 1-coureur bij AlphaTauri (voorheen Toro Rosso) drie jaar nodig heeft om helemaal op snelheid te komen en de eventuele stap te maken naar het grote Red Bull Racing. Tsunoda zit ook op dat traject en dus hoopt Tost hem ook volgend jaar bij AlphaTauri te mogen verwelkomen.

"Yuki zit op dat schema van drie jaar. Een eerste seizoen is voor zo'n jonge coureur namelijk gewoon zo voorbij gevlogen. Er komen zoveel nieuwe dingen op hem af, veel circuits die hij niet kent en de kwalificatie is dan altijd nieuw voor een coureur."

"Hoe schijnt de zon? Hoeveel verandert de temperatuur? Hoe waait de wind? Dat soort dingen. Daar heb je ervaring voor nodig. Tijdens het tweede jaar leer je dit allemaal beter, maar om echt de details in te gaan, heb je een derde jaar nodig. Na dat derde seizoen heb je echt een goed beeld van een coureur en of hij goed genoeg is of niet."

			© XPB
	© XPB

Krijgt Tsunoda een derde jaar?

Maar hoe graag Tost ook Tsunoda bij zijn team wil houden, kan hij daar niet de definitieve knoop over doorhakken. Dat is aan Helmut Marko en co. Wel weet hij een ding zeker: als Yuki ook in 2023 AlphaTauri-coureur wil zijn, zal hij goed voor de dag moeten komen.

"De keuze is aan Red Bull om wel of niet door te gaan met Yuki, maar hij moet natuurlijk wel presteren. We hebben eerder al coureurs gehad die niet presteerden en vervolgens na een of twee jaar weg werden gestuurd bij Red Bull."

"We gaan het zien. Het is lastig te zeggen wie er anders in het zitje zou komen. Er zijn wat coureurs in de Formule 2, maar hebben zij de ervaring en de snelheid om volgend jaar al de stap te maken naar de koningsklasse? Het is lastig te zeggen, want er zijn dit jaar nog een hoop races te gaan", zo eindigt de Oostenrijker zijn verhaal.

Ook interessant:

Mercedes kan Verstappen helpen in de titelstrijd met Leclerc

RacingNews365 doet niet aan een zomerstop, want in de nieuwste F1-podcast blikken Ruud Dimmers, Tom Coronel en host Joris Mosterdijk weer uitgebreid vooruit op de tweede seizoenshelft. Beluister de podcast hieronder!

Forbidden

Weddenschappen Yuki Tsunoda

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Interviews RN365 Nieuwsdossier

5 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken