Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Withete Marko wil alsnog een straf voor Hamilton zien

Als het aan Helmut Marko ligt, dan gaat de FIA nog een keer kijken naar het eindresultaat van de Saoedische Grand Prix. Volgens hem moet deze namelijk worden aangepast.

Helmut Marko is na afloop van de Grand Prix van Saoedi-Arabië nog steeds niet afgekoeld. De Oostenrijker wil gevolgen zien voor Lewis Hamilton en Mercedes, die volgens hem over de schreef gingen tijdens de race in Jeddah. Hij begint bij hét incident tussen Max en Lewis in ronde 39. "We zijn oneerlijk behandeld!", roept hij tegen Bild . "Nadat Hamilton ons raakte hadden we twee grote sneden in de band en moest Verstappen op de rechte stukken zijn voet van het gas halen, omdat we anders niet hadden kunnen finishen op die band. Dat is echter niet het enige wat ons irriteerde."

Marko wil een straf voor Hamilton

Volgens de Oostenrijker ging er van alles mis tijdens de race en moet Hamilton alsnog een straf krijgen. Hij wijst ook op de bijzondere handelswijze van de FIA-wedstrijdleider, die tijdens de rode vlag na de eerste herstart een 'aanbod' deed aan Red Bull en Verstappen. "De nieuwe aanpak van de wedstrijdleiding, die ons vertelde dat we Hamilton voorbij moesten laten zodat we geen straf zouden krijgen... Alsof we op een markt aan het onderhandelen waren", is hij verbaasd. "We zijn nu alle feiten aan het verzamelen en zullen deze aan de wedstrijdleiding laten zien. We hopen dat de verantwoordelijken een nieuw oordeel vellen als we onze invalshoek met feiten kracht mee kunnen geven. Hopelijk komt er dan een straf voor Hamilton."

Marko hekelt Mercedes

Bij Mercedes roept men links en rechts dat ze op een eerlijke manier de titel binnen willen slepen, maar volgens Marko is daar niets van waar. "Ik kan me nog Silverstone en Boedapest herinneren. In Silverstone werd Max er door Hamilton afgewerkt en in Boedapest onze beide auto's door Bottas." "Als dat eerlijk is, dan weet ik het ook niet meer. Het is een zware strijd, maar we zijn niet blij met de beslissingen van de wedstrijdleiding", aldus Helmut. "We racen al maanden hard, net als Senna en Prost, maar het mag niet zo zijn dat er in zo'n duel alleen maar eenzijdige beslissingen worden genomen", hekelt de Oostenrijker.

Marko hoopt op straf voor Hamilton

Op weg naar Abu Dhabi, waar alles beslist zal worden, hoopt Marko dat er toch nog een straf zal komen voor Hamilton vanwege zijn acties in Saoedi-Arabië, zo vertelt hij als hem wordt gevraagd naar de laatste race van het jaar. "Ik hoop ten eerste dat het resultaat van zondag opnieuw geanalyseerd wordt en, in het beste geval, aangepast. We moeten in ieder geval de laatste race winnen. Ik hoop in ieder geval niet dat het tot het scenario komt waarbij Max en Lewis crashen en Max daardoor wereldkampioen wordt in de laatste race." Gevraagd naar de uitvalbeurt van Checo, die ervoor zorgde dat Mercedes veel punten uitliep in het strijd der constructeurs, haalt Marko zijn schouders op. "Mercedes heeft een grote sprong gemaakt, maar onze focus ligt op het kampioenschap bij de coureurs. We zijn geen autofabrikant, dus voor ons heeft het geen prioriteit", aldus de Red Bull-adviseur.

Viaplay
x
Topontwerper 'Newey verlaat Red Bull Racing aan het einde van het seizoen'