Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Alexander Albon

Albon kent zeldzame opleving in Turkije: "Mag het ook eens?"

Eén zwaluw maakt nog geen zomer en Tom Coronel verwacht dan ook niet dat de degelijke race van Alexander Albon in Turkije de kans vergroot dat hij zijn zitje kan behouden. Bij Red Bull lijkt de strijd om het laatste zitje te gaan tussen Nico Hulkenberg en Sergio Perez, hoewel de deur voor Albon nog altijd op een kier staat.

Albon Hamilton Turkije
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

Alexander Albon reed een heel behoorlijk weekend in Turkije door zich op vrijdag bovenaan de tijdenlijsten te laten zien, zich zaterdag als vierde te kwalificeren en op zondag de helft van de race mee te strijden om de podiumplaatsen. Door het uitstellen van de pitstop ging Albon zelfs even aan de leiding, maar viel daarna toch wat terug en eindigde als zevende, een plek achter teamgenoot Max Verstappen.

Een heel degelijke race van de Britse Thai, maar dat zou niet genoeg moeten zijn om zijn zitje bij Red Bull te behouden vindt Tom Coronel. "Voor mij hoort hij al niet meer in het zitje thuis", zegt de coureur in de podcast van RacingNews365, die de hosannastemming bij sommigen wat overdreven vindt. "Dan kunnen mensen wel zeggen dat hij het zitje nu wel verdient, maar mag je het een keer goed doen nadat je het twintig keer fout hebt gedaan? Ik zou gewoon doorzoeken (naar een nieuwe coureur, red.). Je zoekt niet een coureur die het in één op de tien races goed doet. Je wilt een coureur die constant is, die Max een beetje onder druk kan zetten en kan helpen, zoals ik hier al vaker heb gezegd."

De namen van Nico Hulkenberg en Sergio Perez zingen al maanden rond in de garage van Red Bull. Toch moet niet worden uitgesloten dat Albon aanblijft, ook al is die kans denkt Coronel. "Ze willen voor iemand gaan die ervaring heeft. Het kan toch ook nog zijn dat Albon gewoon blijft, als Red Bull het risico niet durft te nemen. Het is wel iemand die in je talentenpool thuis hoort", vindt hij. "Maar waar moet hij dan eigenlijk naartoe? Het is nooit goed om hem op de reservebank te zetten. Dan rijdt hij nauwelijks kilometers en daar wordt hij ook zeker niet beter van."

Ook een degradatie naar AlphaTauri, zoals Pierre Gasly eerder overkwam, acht Coronel niet heel aannemelijk. "Ze zijn nog in onderhandeling met Honda om hun protegé (de Japanner Yuki Tsunoda, red.) ook een kans te kunnen geven. Als je volgend jaar nog hun motoren gebruikt, zou ik die band ook zeker warm houden. Dus het is een hele lastige. Als je voor het wereldkampioenschap wilt gaan, heb je Albon niet nodig. Dan moet je iemand hebben met ervaring."

Hulkenberg is de coureur wiens naam het vaakst in verband wordt gebracht met het stoeltje. Coronel denkt niet dat de aankondiging van de tweede Red Bull-coureur lang op zich laat wachten. "Hoe ver die gesprekken met Hulkenberg gaan en hoeveel druk zij daarop zetten, weten we niet, totdat er is getekend. Als er is getekend, duurt het meestal niet langer dan drie a vier dagen voordat dat naar buiten komt."

In ieder geval zal het voor Albon fijn zijn als hij snel duidelijkheid heeft. "Het zou prettig zijn als hij het al weet voor het eind van het seizoen. Als ze hem binnen de club willen houden als reserverijder of ze hem ergens willen stationeren bij een ander team, dan moet je ook eerlijk zijn."

Reed Verstappen nou echt zo'n slechte race in Turkije of is alle kritiek overdreven? Het antwoord op deze en vele andere vragen krijg je in de nieuwste editie van de Formule 1-podcast van RacingNews365.

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Alexander Albon

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Turkije 2020 RN365 Nieuwsdossier

8 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Analyse Alfa Romeo kijkt af bij de Red Bull-bolide van Verstappen