Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Alesi: "Échte titelstrijd gaat helemaal niet tussen Verstappen en Leclerc"

Max Verstappen en Charles Leclerc waren in 2022 de hoofdrolspelers in de strijd om de wereldtitel, al werd al snel duidelijk welke kant de titel op ging. Toch is de échte strijd volgens Jean Alesi vooral gaande tussen twee andere partijen.

Verstappen Leclerc Austria
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De wereldtitel in de Formule 1 wordt natuurlijk niet alleen binnengehaald door de kwaliteiten van de coureur. Max Verstappen moest vertrouwen op het materiaal van Red Bull, maar dat bleek in 2022 wel goed te zitten. De RB18 was samen met de bolide van Ferrari de sterkste op de grid en in de slotfase van het seizoen kon Verstappen er mee domineren.

Gaat hij dat ook in 2023? Jean Alesi, voormalig Ferrari-coureur, verwacht op technisch gebied een spannende strijd. Hierbij heeft Red Bull een aanzienlijk voordeel: Adrian Newey. De topontwerper is de meest succesvolle ontwerper van F1-wagens in de geschiedenis van de sport en dat kan volgens Alesi zomaar doorslaggevend zijn komend seizoen.

In gesprek met Autosprint deelt hij zijn verwachtingen op technisch gebied. "Je moet denk ik (als Ferrari) rekening houden met twee concurrenten. Red Bull, dat op dit moment de absolute koploper is in de Formule 1 en onwijs sterk is op ieder gebied. Daarnaast ook Mercedes. Zij worden steeds sterker, zeker na de overwinning van Russell in Brazilië."

"Ik denk niet dat zij tweemaal een vergissing zullen maken met het ontwerpen van een bolide", aldus de Fransman, die alsnog een moeilijke opgave ziet voor Mercedes en voor Ferrari. "Als we echt kijken naar hoe het ervoor staat, dan is de echte factor waar we rekening mee moeten houden Adrian Newey. Vanaf dat de F1 bekendmaakte dat er nieuwe regels kwamen en technici de vrijheid kregen, maakt Newey het verschil."

Newey versus Ferrari

Alesi ontkent niet dat Verstappen een uitzonderlijke coureur is, maar achter de schermen is de strijd intenser, zo beredeneert de voormalig Ferrari-prominent. "Newey is de doorslaggevende factor geworden, want hij is als geen ander in staat om gedurende het seizoen de auto te blijven verbeteren, al gaat het maar om kleine wijzigingen. Uiteindelijk zijn het wel kleine voordelen."

"Daarom denk ik niet dat het een strijd tussen Verstappen en Leclerc wordt, maar fundamenteel tussen Newey en Ferrari. Als hij wederom met een meesterwerk komt, dan wordt alles ook dit jaar weer heel moeilijk. Daar staat tegenover dat als de Red Bull-bolide van dit jaar iets feilbaars en kwetsbaars zal hebben dingen kunnen veranderen."

"Laten we in ieder geval niet vergeten dat, of het nou goed of slecht gaat, Newey een fundamentele factor is bij het winnen of verliezen", aldus de Fransman.

Ook interessant:

Zo moet het nieuwe Amerikaanse F1-team eruit gaan zien

Andretti en Cadillac hebben grootse plannen om toe te treden tot de Formule 1. Hoe gaan ze dat doen en hoe komt het team er uit te zien? We leggen het je uit.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen moet oppassen voor overmoedige Perez