Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

Alonso plaagt Alpine: "Het voelde goed om ruimte te maken voor Piastri"

Fernando Alonso zorgde tijdens de zomerstop voor opschudding in de Formule 1. Hij tekende namelijk een contract bij Aston Martin, waardoor Alpine plots met lege handen kwam te zitten. Hij legt uit waarom.

Alonso all smiles in Baku
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPB

Het contract van Fernando Alonso bij Alpine loopt aan het einde van het jaar af. Na de GP van Hongarije had hij nog geen nieuw contract getekend. Achter de schermen wilde Alpine hem namelijk liever geen meerjarig contract meer aanbieden, omdat de Spanjaard inmiddels al 41 lentes oud is en jonge hond Oscar Piastri stond te wachten.

Maar Aston Martin vond leeftijd geen groot probleem. Alonso legt in gesprek met onder meer RacingNews365 uit hoe het balletje ging rollen. "Alles begon toen Sebastian zijn pensioen aankondigde. Aston Martin wachtte op die beslissing. Ze wilden graag nog een jaar door met Sebastian, maar hij besloot te stoppen. Toen hebben ze wat coureurs gebeld, waaronder mij, waarbij ze vroegen of ik nog beschikbaar was."

"Toen zijn we begonnen met praten over de verwachtingen van hen en van mij. We werden het er snel over eens en op maandagochtend na de GP van Hongarije hebben we het contract ondertekend, waarna we hebben besloten om het snel aan te kondigen, voordat het zou lekken."

Volgens Alonso was het niet een plan dat al langer in zijn hoofd zat. Dat gebeurde pas toen de onderhandelingen met Alpine vast leken te lopen. "Het hele jaar heb ik al geroepen dat ik blij was met de vooruitgang van Alpine, het team dat ik beschouw als familie. Ik was tevreden, maar om een of andere reden zat er al maanden geen schot in de zaak."

"Toen was dit een logische stap voor mij, want Aston wilde me graag hebben en geloofde in mijn kwaliteiten op het circuit, maar ook naast het circuit. Het voelde ook goed dat het Alpine-stoeltje vrijkwam voor een jonge en talentvolle coureur als Oscar Piastri. Een win-winsituatie voor iedereen", plaagt hij zijn team, dat de Australiër waarschijnlijk ook kwijt is.

Risico

Momenteel staat Aston Martin er sportief niet heel goed voor, maar het team heeft wel grote ambities. Voor Alonso telt alleen het winnen van de titel en daarom vindt hij het niet raar om nu op papier een stapje achteruit te doen, om in de toekomst uiteindelijk te kunnen strijden om de overwinningen.

"Er zijn altijd risico's, bij elke beslissing in de Formule 1. Niemand kan de toekomst voorspellen. In F1 is het echter net als in iedere sport: je wint, of je wint niet. Het maakt niet uit of je vierde, negende of dertiende rijdt. Je wint als je eerste wordt, of niet. Alle coureurs zijn hier om op de hoogste trede van het podium te staan."

"Kijkend naar de kansen die ik had voor volgend jaar, vond ik dat dit de juiste was. Dit project heeft wat ingrediënten voor de toekomst die in F1 normaal samengaan met succes. Aston Martin investeert en heeft de beste mensen. Hopelijk kunnen we zo snel mogelijk succes vinden en Aston Martin volgend jaar al sneller maken."

Geboortedatum

Als Alonso door Sky Sports gevraagd wordt of het misschien voelde alsof hij er alleen maar was om het stoeltje van Piastri warm te houden, kan hij zich daar wel in vinden. "Het voelde inderdaad een beetje zo. Ik probeer zo goed mogelijk te presteren, elk weekend opnieuw. We hebben twee mooie jaren gehad met het team, waarin we veel zijn gegroeid."

"Het lijkt er echter op dat ik elk jaar opnieuw geëvalueerd wordt omdat er een bepaalde geboortedatum in mijn paspoort staat. Dat vond ik wat raar. Andere teams denken daar anders over en die vertrouwen op mijn kwaliteiten. Daar ben ik blij mee", zo doelt hij op het team van Lawrence Stroll.

Al met al zijn we van Fernando nog lang niet af. Volgend jaar hoopt hij net als dit jaar constant te kunnen racen, maar eerst moet hij nog negen races afwerken voor zijn huidige werkgever. Volgend jaar mogen we hem aanschouwen in het British Racing Green van Aston Martin.

"Ik hoop dat ik zo consistent kan blijven als bij Alpine. Acht races op rij in de punten bijvoorbeeld, terwijl het nog veel beter had gekund dit jaar. Zelfs met tegenslagen scoorden we punten. In België hopen we ook een goed weekend te hebben. De auto is sterk en een top zes positie is mogelijk. We willen op een goede manier het seizoen eindigen en een podium zou onze droom zijn", aldus de sluwe, Spaanse vos.

Ook interessant:

Een uitgerust Ferrari is gevaarlijk voor Verstappen en Red Bull

Het Formule 1-seizoen 2022 gaat verder met de GP van België. Max Verstappen en Red Bull zijn de gejaagden, Ferrari (en Mercedes?) de jagers. Wat mogen we nog verwachten van deze teams?

Het F1-seizoen is afgelopen, maar RacingNews365 gaat volle bak door. Op 13 december kan jij aanwezig zijn bij ons live event. Een toffe F1-avond met een live F1-podcast met Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk! Tevens ga jij gaat ook zelf racen in een simulator! Ben je een echte kenner? Dat mag je bewijzen in de pubquiz, met toffe prijzen!

Kortom, het ideale avondje uit!

Bestel snel jouw tickets op=op
Forbidden

Weddenschappen Fernando Alonso

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

4 reacties

Viaplay

Unibet
x
Nieuwe Hamilton? Reuzenstap richting F1? Een indrukwekkende debuut!