Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Visa Cash App RB

AlphaTauri gaat een nieuw tijdperk in: "Willen geen B-team meer zijn"

AlphaTauri gaf lange tijd Red Bull-talenten de kans om ze klaar te stomen voor een stoeltje bij het toonaangevende zusterteam. Peter Bayer, de CEO van AlphaTauri, vertelt in een exclusief interview met RacingNews365 dat die filosofie deels is veranderd.

Ricciardo Brazil
Interview
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De afgelopen achttien jaar heeft Red Bull bij AlphaTauri, het voormalige Toro Rosso, jonge talenten een kans gegeven. Bijvoorbeeld Sebastian Vettel, Max Verstappen en Daniel Ricciardo reden voor het zusterteam, alvorens zij successen boekten bij de hoofdmacht. AlphaTauri werd daarom lange tijd gezien als een B-team en een startpunt voor Red Bull-junioren in hun Formule 1-carrière.

Nu is de situatie echter veranderd en heeft Red Bull maar weinig rookies tot haar beschikking. Ervaren coureurs als Daniil Kvyat, Pierre Gasly en Daniel Ricciardo hebben de afgelopen jaren posities bekleed binnen het team, ook omdat er een tekort was aan Red Bull-junioren die snel genoeg waren voor een F1-stoeltje.

In een exclusief interview met RacingNews365 legt Peter Bayer, de CEO van AlphaTauri, uit dat het team nu een nieuwe filosofie heeft en niet langer twee nieuwelingen tegelijk zal opstellen.

"We zullen absoluut geen B-team meer zijn," zei hij. "Maar ik denk dat we nog steeds een van de andere strategische opdrachten proberen te vervullen, namelijk het uitvoeren ontwikkelingsprogramma voor junioren. Dat doen we alleen op een iets andere manier. We racen niet meer met twee rookies, maar we hebben altijd één ervaren coureur die een jonge coureur onder zijn hoede neemt en hem helpt zich te ontwikkelen."

'2023 line-up toont voordeel van ervaring'

Daniel Ricciardo komt volgend jaar opnieuw uit voor het team uit Faenza, ondanks dat hij al twaalf seizoenen aan F1-ervaring heeft. De Australiër verving Nyck de Vries voor de zomerstop en blijft nog een volledig jaar om zo de jacht op een zitje bij Red Bull voor te zetten. Yuki Tsunoda is de teamgenoot van Ricciardo en begint in 2024 aan zijn vierde seizoen in de koningsklasse van de autosport. Zo beschikt AlphaTauri over de meest ervaren line-up in haar achttienjarige geschiedenis.

"We zien dat het werkt," stelt Bayer. "Yuki is eerlijk gezegd geen rookie meer, maar vergeleken met Daniel wel. We zien het positieve effect, we zien hoeveel Yuki kan leren van Daniel en we zien hoeveel wij kunnen leren van Daniel qua afstelling én qua strategie. Soms komt hij met een idee terwijl hij in de auto zit. Als we competitief willen zijn, is dat de weg die we moeten inslaan. Het is een verzoek van de aandeelhouders om te focussen op competitiviteit, omdat dat ons zal helpen om commercieel de balans te behouden en de injectie van de aandeelhouders te verminderen."

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

AlphaTauri mikt op P5 in 2024

Volgend jaar gaat het team een nieuw tijdperk in. De naam AlphaTauri verdwijnt en Franz Tost zal niet langer de dagelijkse leiding hebben als teambaas. Laurent Mekies komt over van Ferrari en gaat direct rapporteren aan Bayer. Het team zal ook nauwer dan ooit samenwerken met Red Bull en binnen de reglementen zoveel mogelijk onderdelen kopen, om zo een stap in de pikorde te zetten.

"Dat kwam ook naar voren uit de strategische richtlijnen van de aandeelhouders", legt Bayer uit. "We gaan de samenwerking met Red Bull maximaliseren en alle onderdelen gebruiken binnen de reglementen van de FIA. Dat hebben we dit jaar niet gedaan en dat beschouwen we als een fout van het team. Daarom gaan we dat zeker veranderen in 2024."

Dankzij een opleving aan het einde van het seizoen eindigde AlphaTauri als achtste in het constructeurskampioenschap. Bayer vertelt dat het Italiaanse team volgend jaar ambitieuzer is. "De aandeelhouders verwachten niet dat we het wereldkampioenschap winnen. Dat is ook niet realistisch. Ze willen wel dat we om P5 vechten. Red Bull gaat vechten om de eerste plaats, maar ons doel is P5. Dat is al vrij significant als je kijkt naar de concurrentie. Om die positie te bereiken, moeten we een waardig Formule 1-team zijn. Daarom investeren we in faciliteiten."

Ook interessant:

Max Verstappen reed op 80% van zijn kunnen

Er gaan geruchten dat Leclerc een nieuwe megadeal tekent met Ferrari. Hoe kijken onze kenners Dimmers, Coronel en Mosterdijk daar tegenaan? En hoe diep moest Verstappen werkelijk gaan?

Mis niets van het F1-seizoen 2024 en download de F1-kalender eenvoudig voor jouw smartphone of PC.

Download de F1-kalender

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Red Bull gewaarschuwd voor vertrek Verstappen bij aanblijvende onrust