Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Bleekemolen: “Daar is Verstappen beter, handiger en sneller in”

Max Verstappen kwam uiteindelijk als winnaar over de streep tijdens de Grand Prix van Spanje, maar van een leien dakje ging het totaal niet. Michael Bleekemolen bespreekt in een interview met RacingNews365 hoe het kan dat de Nederlander toch als eerste over de eindstreep kwam.

Verstappen win Spain
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

De Grand Prix van Spanje zou dé graadmeter van het seizoen worden. De race op het Circuit de Barcelona-Catalunya zou uit moeten wijzen of Red Bull Racing nog altijd het oppermachtige team is, of dat de Oostenrijkse renstal de dominantie van vorig jaar officieel kwijt is. Uiteindelijk ging Max Verstappen er wel met de overwinning vandoor, maar makkelijk ging het niet voor de Nederlander. De concurrentie komt in rap tempo dichterbij en dat was duidelijk te zien in Spanje. 

Michael Bleekemolen verklapt in een interview met RacingNews365 dat hij niet aan zag komen dat de race zo spannend zou worden. "Ik dacht in eerste instantie dat we niet zo'n spannende race tegemoet zouden gaan, maar uiteindelijk liep de spanning halverwege de race toch nog flink op. Als je goed oplette, want dat moet je wel tegenwoordig, en goed in de gaten hield wie waar reed en op welke banden, was de race toch wel heel erg leuk."

Volgens Bleekemolen speelt het opletten tijdens een race ook een grote rol in de beleving van de fans, vooral omdat dominantie van één team de laatste jaren steeds vaker ontstaat. "Het gebeurt natuurlijk vaak dat mensen een beetje af beginnen te knappen. Ze roepen regelmatig dat Max iedere keer weer wint, maar je moet wel kijken waar het goed of fout gaat. Als je dat opmerkt gaat de gunfactor ineens in het kwadraat omhoog als Max wint."

Lastige race voor Verstappen

Verstappen zei het na afloop van de race in Spanje al, maar ook Bleekemolen merkte op dat de Nederlander zeker geen makkelijke race achter de rug heeft. "Het was echt geen makkelijke overwinning. Zijn ding is echter, en dat zie je bij hem altijd, dat hij Norris in die eerste ronde meteen al inhaalde. Dan kan hij gewoon anticiperen op de drag, terwijl de rest nog helemaal in paniek is over de temperatuur van de banden. Hij weet op de een of andere manier altijd weg te rijden zodra hij de leiding in handen heeft en dat is zijn kracht. Dat heeft hem in Spanje ook aan de overwinning geholpen."

"Max riep zelf natuurlijk wel dat het heel zwaar was, maar je kan natuurlijk niet weten hoe lastig het echt was voor hem. Het is altijd wel lastig te peilen. Je hoort hem eigenlijk nooit roepen dat het met twee vingers in de neus is gelukt. Hij heeft één keer gezegd dat hij een makkelijke race had, maar verder is het altijd een lastige race voor hem. Maar goed, in een Formule 1-auto rijden is ook lastig. Ik rijd weleens in een oude bolide en dan merk je echt dat het nog steeds een ding is. Dat is niet makkelijk, want mensen zien het natuurlijk op TV en denken dan dat ze dat zelf ook wel kunnen. Maar dat is natuurlijk niet zo, het blijft altijd lastig."

Ondanks het feit dat Verstappen het dus niet makkelijk had in Spanje, ging hij er toch met de overwinning vandoor. Wat Norris betreft had dat deels ook te maken met een fout van de Brit, waarmee hij naar eigen zeggen de zege weggooide. Ook Bleekemolen zag dat de McLaren-coureur de overwinning zelf uit handen leek te geven. "Lando had gewoon sneller moeten rijden aan het begin van de race en de pitstops van McLaren hadden à la Red Bull ook 1.9 seconden moeten zijn." 

"Sneller rijden aan het begin was toch wel een ding, want op een gegeven moment lig je zo ver achter. Als je dat dan goed moet gaan maken wordt het er niet makkelijker op. Ik vind wel dat het cruciaal was dat Max wel een tandje sneller reed terwijl de omstandigheden eigenlijk lastig te peilen waren. Hij is daar net iets gedrevener in. Maar als je ze allebei naast elkaar zet, in dezelfde auto om te kijken wie van de twee het snelst is, denk ik wel dat ze allebei even snel zullen zijn. Maar het gaat net om die futiliteiten die er tijdens de race allemaal bij komen kijken, want daar is Max gewoon handiger, beter en sneller in."

Bleekemolen merkte bij de start dan ook op dat een overwinning voor Norris er waarschijnlijk niet in zou zitten. "Je zag hem telkens wel iets van die voorsprong afsnoepen, maar met nog acht ronden te gaan is het niet lastig om in te schatten dat dat echt niet gaat lukken. Dan moet je er namelijk nog voorbij en je moet er ook nog eens voor zorgen dat Max er niet nog voorbij kan komen, want die kan altijd een tandje bijzetten. De race werd uiteindelijk een gebruikelijke Max-actie. Super snel, alles onder controle en te allen tijde het snelste rijden. Of het nu in de pitstraat was of bij het aanremmen voor een bocht, het zijn die kleine dingen die een voorsprong mogelijk maken."

Ook interessant:

Verstappen bewijst dat Red Bull aan de bak moet

De Grand Prix van Spanje, zo werd gezegd, moest het nodige duidelijk maken over de onderlinge verhoudingen in de Formule 1. Dus welke conclusies kunnen getrokken worden? Het podcastpanel geeft antwoord.

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Marko neemt voorschot op F1-afscheid Verstappen