Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix China 2024

Bleekemolen ziet mogelijk struikelblok in China: "Dat is eigenlijk altijd in het nadeel van Verstappen"

Met de Grand Prix van China staat alweer de vijfde Formule 1-race van het jaar voor de deur. Wat kunnen we verwachten op het Shanghai International Circuit met de eerste sprintrace van het seizoen? RacingNews365 blikt vooruit met Michael Bleekemolen.

Verstappen Japan race
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Na vier races staat Max Verstappen comfortabel aan de leiding van het wereldkampioenschap in de Formule 1. De Nederlander heeft 13 punten voorsprong op zijn directe belager Sergio Perez. In een exclusief gesprek met RacingNews365 blikt Michael Bleekemolen vooruit op de vijfde Grand Prix van 2024 op het Shanghai International Circuit. Daar staat ook gelijk de eerste sprintrace van het seizoen op het programma met bijbehorende aangepaste indeling van het weekend.

Bleekemolen snapt er niet heel van dat de Formule 1 juist voor China heeft gekozen als locatie voor een sprintrace. "Er is daar vijf jaar lang niet gereden en de data van die tijd kun je bijna niet meer gebruiken. Het is dus moeilijk. Ik had het liever ook gedaan op een baan waar vorig jaar nog op geracet is. Ik vind het overigens wel een grappig concept om naar te kijken. Voor de kijkers is het leuk, maar voor de teams is dat natuurlijk niet zo. Die vinden het verschrikkelijk, want je hebt maar één training. Het is allemaal hapsnap."

Hij heeft wél een mogelijke verklaring waarom er juist is gekozen om hier een sprintrace te organiseren. "Misschien moeten we eens kijken naar de bezoekersaantallen op de vrijdag en zaterdag van vijf jaar geleden. Want neem maar van mij aan: alles heeft een commerciële gedachte bij de FIA en de FOM. Misschien is het niet zo, maar misschien kwamen de mensen alleen maar op de zondag. En dat ze nu denken: dan kunnen we de kassa een beetje vullen op de zaterdag. Maar dat kan ook niet zo zijn."

'Lastig en heel vervelend'

Daarnaast is er een heel aantal coureurs die nog nooit op het Shanghai International Circuit in de Formule 1 hebben gereden, zoals Oscar Piastri en Yuki Tsunoda. "Dat is lastig en heel vervelend", waarna Bleekemolen een eigen anekdote aanhaalt. "Als ik op de baan in Valencia rijd, dan is dat voor mij alsof ik thuis ben en door mijn eigen huis loop. Die baan ken ik zo goed. Ik heb hier vier jaar achter elkaar geracet en ik kom hier al 25 jaar. Dan hoef ik niks meer te leren, ik weet exact mijn schakelpunten en ik kan meteen mijn eigen data van een jaar geleden oppikken. En dat is dus een nadeel voor de mensen die nu allemaal nieuw zijn en dat zijn er heel wat." Overigens pakte Bleekemolen in Valencia afgelopen weekend nog een podiumplek tijdens de EuroNASCAR 2.

Dan naar de race in China. Wat verwacht Bleekemolen daarvan? "Ik verwacht natuurlijk weer Max gewoon op één en ik denk dat Perez het misschien nog gaat redden. Maar die moet toch opletten, want hij heeft de hete adem in de nek van de twee Ferrari's. Maar die is natuurlijk ook ineens wat zelfverzekerder en heeft zich overgegeven aan het feit dat hij Max toch niet kan bijhouden. Dus wie weet is hij ook wel sterk."

"Als ik moet kiezen, dan denk ik toch wel Perez op 2 en dan een Ferrari op de derde plek. Als Leclerc een beetje in zijn doen is, dan kan hij ook voor Sainz rijden. Dat is net hoe het uitkomt en hoe het balletje rolt." Toch ziet hij dat de weekendopzet niet optimaal is voor de Nederlander met slechts één training om de auto af te stellen. "Dat is heel bijzonder en eigenlijk altijd wel in het nadeel van Max, want pas in de tweede en derde training laat hij zien hoe hij uiteindelijk echt is. En nu moet hij het in één keer doen, en dat is best wel even lastig voor hem, maar dat kan hij ook wel", zo sluit Bleekemolen af.

Ook interessant:

De GP van China staat voor de deur en dat is al even geleden! Wat kunnen de coureurs verwachten en wat mogen we verwachten van Verstappen? Hij is immers geen voorstander van de sprintopzet, zeker in China niet.

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Red Bull Verongelijkte Marko onthult gigantische schadepost na megaklapper Perez