Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Red Bull Racing

McLaren stuurt brief aan FIA en F1 over 'vals spel' Red Bull

McLaren-teambaas Zak Brown heeft een brief gestuurd naar de FIA en de Formule 1 waarin hij zijn ongenoegen laat blijken over wat hij omschrijft als 'vals spel' door Red Bull.

Norris Verstappen Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De bewuste brief is ingezien door RacingNews365. Red Bull heeft volgens de FIA daadwerkelijk te veel uitgegeven, waarbij het zou gaan om een 'minor breach', oftewel een overtreding van beperkte omvang. Omdat het toch een overtreding betreft, beraadt de FIA zich op sancties.

In de brief van Brown staat dat de FIA tijdig maatregelen en straffen aan moet kondigen, om zo 'de integriteit van de Formule 1 in stand te houden'. "Een team dat te veel heeft uitgegeven heeft daar in dat bewuste jaar én in het daaropvolgende jaar profijt van."

"Het overschrijden van de budgetlimiet en andere procedurele fouten staat gelijk aan vals spelen, aangezien het een noemenswaardig voordeel oplevert op zowel het technische, sportieve en financiële vlak", schrijft de McLaren-baas.

Wat Brown dan concreet voor een straf wil zien? "In ieder geval meer dan enkel een boete. Er moeten ook duidelijke sportieve consequenties aan hangen, die bepaald moeten worden door de FIA.

"We stellen voor dat de budgetcap verlaagd wordt voor het bewuste team. In eerste instantie met het bedrag dat men teveel heeft uitgegeven, aangevuld met datzelfde bedrag als 'straf'. Als een team 2 miljoen teveel heeft uitgegeven, mag een team het jaar erop 4 miljoen minder uitgeven dan andere teams. Dat staat gelijk aan wee significante upgrades voor een auto, waardoor je kan spreken over een fors en langdurig effect."

Brown hoopt tevens dat de reglementen voor de toekomst worden aangepast. Nu wordt alles tot een overschrijden van 5% gezien als een 'minor breach', Brown zou graag zien dat wordt bijgesteld: "We denken dat 2,5% passender is."

Ook interessant:

Verstappen en Red Bull gaan Mercedes de genadeklap uitdelen

In de nieuwste RacingNews365 F1-podcast blikken Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk uitgebreid vooruit op de GP van de Verenigde Staten, waar Max Verstappen en Red Bull de genadeklap uit kunnen delen aan Mercedes (en Ferrari). Beluister 'm hieronder.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game
Forbidden

Weddenschappen Red Bull

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

124 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Exclusief Verstappen pareert Leclerc: 'Hij verloor de F1-wereldtitel al eerder'