Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2020

Coronavirus heeft Formule 1 in wurggreep, ‘Zandvoort mogelijk seizoenstart’

Gaat het Formule 1-seizoen half maart volgens plan van start in Melbourne? En wordt er een week later nog wel gereden in Bahrein? De internationale autosportfederatie FIA beweert van wel, maar de twijfels groeien. Het coronavirus heeft de F1-paddock in de wurggreep.

Vietnam circuit af 4
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Vietnam GP

Neem nu Ferrari, dat naar de wintertests in Barcelona louter monteurs en technici heeft meegenomen die niet afkomstig zijn uit de Noord-Italiaanse streek waar het coronavirus is vastgesteld. Teambaas Mattia Binotto liet dat deze week doorschemeren, overigens pas nadat er specifiek door journalisten naar was geïnformeerd.

De FIA houdt vol dat de Grands Prix in Australë, Bahrein en Vietnam gewoon doorgaan volgens plan, maar dat het de situatie van dag tot dag ‘nauwgezet in de gaten houdt’. Vooralsnog is alleen de race in Sjanghai ‘uitgesteld’. Intussen is het mogelijk dat landen die een GP organiseren, zoals Australië, komende week besluiten geen mensen toe te laten uit besmette gebieden. Dat zou enorme gevolgen kunnen hebben voor Ferrari, Alfa Romeo en AlphaTauri, maar ook voor bandenleverancier Pirelli.

Voor AlphaTauri zijn de gevolgen van corona nu al voelbaar, laat teambaas Franz Tost donderdag in Barcelona optekenen ten overstaan van RacingNews365. Het team uit Faenza heeft enkele maatregelen genomen. “We hebben aan al onze werknemers instructies gegeven over hoe te handelen en er wordt aanzienlijk minder gereisd. Werknemers die in Italië in de ‘red zones’ wonen, moeten thuis blijven. We willen niet dat die naar de fabriek komen. Hetzelfde geldt voor leveranciers.”

De Oostenrijker zegt te vrezen voor de eerste Grands Prix in Melbourne en Bahrein. “Ik hoop dat er geen besmettingen worden vastgesteld in Faenza of Bologna en deze plaatsen geen ‘red zone’ worden. De situatie verandert van uur tot uur. We zouden ook veel gasten ontvangen bij de wintertests, maar we hebben ze gevraagd niet te komen om te voorkomen dat iemand op het circuit de ziekte krijgt.”

Het coronavirus stelt de Formule 1 nu al voor een groot logistiek probleem. Diverse teams reizen na de Grand Prix van Australië via Dubai naar Bahrein, maar dat is niet meer mogelijk, en ook andere routes zijn inmiddels de pas afgesneden. “We hebben alle vluchten moeten veranderen omdat we niet langer via Singapore en Hong Kong mogen vliegen”, verzucht Tost. “Er komt gigantisch veel werk op ons af.”

Max Verstappen blijft intussen rustig onder alle commotie: “We zijn erop voorbereid”, laat hij donderdag weten. “Als coureur moet je voorbereid zijn op wat er ook maar gebeurt. Ik wacht gewoon af en hoop dat alle juiste beslissingen worden genomen voor iedereen.” Ook Valtteri Bottas blijft er rustig onder, maar toont in gesprek met RacingNews365 zijn zorg: “Ons team houdt ons op de hoogte. En vertelt ons hoe we het beste besmetting kunnen voorkomen. We maken ons zorgen om de laatste ontwikkelingen en wie weet wat het gaat betekenen voor dit seizoen.”

In Barcelona wordt crisisoverleg gevoerd in de Formule 1-top over de eerste races van het seizoen. De uitkomst is ongewis. “De eerste race van het jaar kan zomaar die in Zandvoort zijn”, liet Jos Verstappen zich enkele dagen geleden tegenover het Zwitserse dagblad Blick ontvallen over de Grand Prix van Nederland, die zondag 3 mei op de kalender staat. Er is weinig voor nodig om dat realiteit te laten worden.

Bookmaker Unibet pakt opnieuw uit met een speciale Max Booster voor de GP van Spanje. Winst van Verstappen op het circuit waar hij in 2016 voor het eerste zegevierde, kan jou 50 keer je inzet opleveren!

Alleen geldig voor nieuwe spelers, minimum leeftijd 24 jaar. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50x jouw inzet!
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
Startgrid Gewijzigde startopstelling Formule 1 GP Spanje na dubbele gridstraf