Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Coronel gelooft niet in complot: "Mercedes wilde de laatste race gewoon winnen"

Max Verstappen had de overwinning in de Grand Prix van Abu Dhabi helemaal aan zijn team en zichzelf te danken en niet aan het inschikken van Mercedes, denken Tom Coronel en Ruud Dimmers. De coureur en de journalist hoorden dat mensen hun vraagtekens zetten over het feit of het team wel voluit is gegaan, maar die twijfels wuiven zij weg.

In de laatste race van het jaar boekte Max Verstappen op de valreep zijn tweede zege van het seizoen. Na de Grand Prix van het 70-jarig bestaan van de Formule 1 wist de Red Bull-coureur ook de race in Abu Dhabi op zijn naam te schrijven. Tom Coronel en Ruud Dimmers zagen die overwinning niet aankomen en weten zeker dat dit komt door het harde werk van de Oostenrijkse renstal. "Het was een zeer aangename verrassing", zegt Dimmers in de podcast van RacingNews365 . "Ik had er geen rekening mee gehouden, Red Bull niet en Max zelf ook niet. Hij zei op vrijdag nog dat hij wel weer derde zou worden en dat hij het dan volgend jaar wel weer zou zien. Zo zie je dat in de sport dingen toch anders kunnen lopen dan je zou verwachten." Dat beaamt Coronel. "Er is niets veranderlijker dan Formule 1 en dat zagen we eigenlijk het hele seizoen al. Het allermooiste vond ik dat je de afgelopen vier, vijf races zag dat er weer kansen waren. In het midden van het seizoen zagen we duidelijk dat Mercedes te snel was en dat Red Bull het echt niet kon bijbenen. Maar Max kon ze toch in de nek hijgen en echt druk uitoefenen. Nu had hij een klein kansje en dat heeft hij ook gepakt." Na afloop van de race deden verhalen de ronde dat Mercedes Red Bull de zege cadeau had willen doen in de laatste race van het seizoen, om zo de fans toch nog te laten zien dat het vooraan het veld ook spannend kan worden. Maar Coronel denkt dat het Duits-Engelse team gewoon keihard voor de winst is gegaan zoals altijd. "Ik hoor mensen zeggen dat Mercedes de motor weer zou hebben teruggeschroefd en dat er ook van alles gaande is omtrent de ontwikkeling. Maar Mercedes wilde gewoon die race winnen zoals ieder ander team. In de Formule 1 geef je geen cadeautjes, dus ze hebben er gewoon voor gestreden." Daarom is de zege misschien wel extra belangrijk. "Het geeft Red Bull ook weer een beetje moed en motivatie." Wat de zege extra mooi maakt, is dat die geboekt werd op een circuit waarop Mercedes sinds de invoering van de V6-motoren domineert. Sinds 2014 won er ieder jaar een Silberpfeil in Abu Dhabi, tot dit jaar. "Dat Verstappen het op het Yas Marina-circuit doet, is wel een verrassing", zegt Dimmers. "Mercedes veegt hier met iedereen altijd de vloer aan, dit is één van hun circuits en daarom is dat best wel een beetje pijnlijk. Maar dit is echt het gevolg van het harde werk dat Red Bull erin heeft gestopt en Mercedes geeft geen zeges weg, zoals Tom al zei. Je wil met een hoogtepunt het seizoen afsluiten, dus ik vond 'm verrassend en mooi."

Max Verstappens dominante zege bezorgde Mercedes serieus hoofdpijn. Wat betekent dit voor 2021? Tom Coronel, Ruud Dimmers en host Thomas van Groningen bespreken het in de nieuwe RacingNews365-podcast, die hieronder is te beluisteren.

Viaplay
x
Analyse GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap