Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Verenigde Staten 2024

Coronel hoopt op gelijke wapens voor Verstappen in Austin

Red Bull heeft een grote upgrade op de planning staan in Austin, maar hoeveel mogen we daar nou eigenlijk van verwachten? Tom Coronel spreekt zijn verwachtingen alvast uit.

Verstappen race Singapore
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het werd tijdens de 'herfststop' wel vaker benoemd: de aanzienlijk grote upgrade die Red Bull in Austin, met nog zes raceweekenden op het programma, wil introduceren zou hen moeten helpen op zijn minst de rijderstitel over de streep te trekken. Maar toch zitten daar nog wat addertjes onder het gras en dat heeft vooral te maken met de omstandigheden waaronder de upgrade tot stand kwam. 

Christian Horner en Helmut Marko spraken recent namelijk nog over het naoorlogse windtunnel-model dat de Oostenrijkse renstal tot op heden gebruikt en ook de algemene onzekerheid over de stand van zaken maakt het er nog niet duidelijker op voor Red Bull. Tom Coronel durft in gesprek met RacingNews365 echter wel te stellen dat de update in ieder geval een stap voorwaarts zal zijn.

"In principe is iedere update een verbetering, want er is over nagedacht. Negen van de tien keer zijn theorie en praktijk twee verschillende dingen. Als alle upgrades me een tiende op hadden moeten leveren, zou ik bij wijze van drie seconden sneller moeten gaan nu. Dat werkt natuurlijk niet zo, want als je één keuze maakt en doorvoert, creëer je ergens anders weer een klein probleem. Dat zie je gewoon heel vaak, dus moet er ook voor dat nieuwe probleem een oplossing komen."

"Red Bull was natuurlijk oppermachtig, maar de concurrentie is ook niet dom. Die kijken hier en daar wat af en zijn zelf natuurlijk ook slim genoeg, dus daar wordt ook volop ontwikkeld. Zij hebben alleen de sweet spot geraakt, waar Red Bull dat tot dusver nog niet deed. Dan kom je die twee à drie tienden gemiddeld wel tekort en over zestig rondjes gaat dat echt pijn doen. Dan ben je zo ineens twintig seconden kwijt en dat zie je nu bijvoorbeeld heel duidelijk."

Toch is dat volgens Coronel niet het grootste probleem waar Red Bull momenteel mee kampt. "Ik vind het erger dat we, dus vooral Verstappen, die twintig seconden voorsprong zelf had, terwijl hij er nu juist twintig seconden achter zit. Dus hebben ze geen twintig, maar veertig seconden verloren! Dat is ook het punt waarvan zij niet weten waar ze de mist in zijn gegaan. Ze vermoeden dat dat in Barcelona was, maar dat is ook maar een gok. Je weet immers niet wat de rest doet."

"Maar die windtunnel is natuurlijk wel een klein probleem, want als jij net die sweet spot niet raakt aan de voorkant van de auto, trek je de boel ook niet door naar de achterkant. Dan hebben we het even over de temperatuur in de windtunnel, de skills en de vochtigheidsgraad daarbinnen. Als je daar wat mee kan spelen, kan je net weer verschillende dingen zien. Bijvoorbeeld wat de beweging van de auto betreft, want die verandert ook constant."

Komt Red Bull dichterbij?

Kortom: Red Bull heeft het niet makkelijk, maar dat neemt niet weg dat Coronel goede hoop blijft houden. "Ik blijf in de termen theorie en praktijk spreken, want theoretisch gezien kan een upgrade drie tienden opleveren terwijl het in de praktijk maar vijf honderdsten kan zijn. Misschien levert het zelfs een extra probleem op, maar ik ben er wel van overtuigd dat deze upgrade in ieder geval meer zal brengen dan voorgaande upgrades. Ze weten dat het nu moet gebeuren, mochten ze kampioen willen worden. Die volledige focus is er wel, daar ben ik heilig van overtuigd."

Hoe Red Bull zich na het introduceren van de nieuwe upgrades zal verhouden tot McLaren, blijft echter nog even onduidelijk. Coronel hoopt in ieder geval dat de Oostenrijkse renstal het gat weer kan dichten. "Als ze ineens weer een voorsprong pakken, zou dat betekenen dat ze bijna een halve seconde hebben gevonden. Daar geloof ik gewoon niet in, want McLaren is momenteel echt een klap sneller. Zij ontwikkelen ook gewoon door, maar ik hoop wel dat de beide teams weer op hetzelfde niveau zitten."

"Dat zou betekenen dat ze allebei gelijke wapens hebben en dat Verstappen het gevecht weer aan kan gaan met Lando Norris. Want Max kan dat nu gewoon niet en dat zie je ook heel duidelijk. In Singapore kreeg hij dertig seconden aan zijn broek, maar jongens, dat is echt series veel. Dat doet echt pijn, maar dat is wel de taak die Norris toen had. Hij moest laten zien dat hij dat kon, maar dat gaat bij Verstappen wel kraken in zijn hoofd. Maar dat willen we juist niet, want we hebben slimheid en constante prestaties nodig."

Coronel heeft nog altijd het volste vertrouwen in Verstappen, maar heeft toch een belangrijke boodschap voor Red Bull: "Ik geloof echt wel dat hij kampioen wordt, daar ben ik niet bang voor. Maar alsjeblieft, breng nu een upgrade die het ook echt mogelijk maakt om het gevecht weer aan te kunnen gaan."

Nu de herfststop voorbij is, wordt dit weekend de GP van de Verenigde Staten verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Austin, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen saga Verstappen verklaart opzienbarend Red Bull-trucje