Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Tom Coronel

Coronel woedend op 'gestoorde' acties FIA: "Die mensen moeten ze direct ontslaan!"

Fernando Alonso kreeg na de Grand Prix van de VS een forse straf van de FIA voor een loszittende spiegel. Het was een pijnlijke straf na een erg indrukwekkende race en het ongeloof is groot bij Tom Coronel.

Alonso wheelie USA
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De FIA oordeelde na een protest van Haas dat Fernando Alonso een tijdstraf van maar liefst 30 seconden kreeg bovenop zijn eindresultaat in Austin, waardoor hij terugviel van P7 naar P15. De Alpine-coureur reed een fantastische race, waarin hij zich na een harde crash met Lance Stroll toch terug kon vechten en in de punten wist te finishen. Na de race werden zijn punten echter afgepakt.

Volgens de FIA verdiende hij, na een protest van Haas, de zware straf vanwege een loszittende en later missende spiegel. In de meest recente Formule 1-podcast van RacingNews365 bespreken autocoureur Tom Coronel, F1-expert Ruud Dimmers en host Joris Mosterdijk de situatie. Coronel is in ieder geval zeer stellig over het handelen van de FIA: "Ze zijn gek geworden."

De Nederlander is lovend over de race van Alonso en de prestaties van Alpine in de VS, maar begrijpt niet dat er wordt ingegaan op het protest van Haas. "Nu is de FIA echt aan het doorslaan. Ze zijn echt helemaal mesjogge dat ze dit soort dingen toestaan. Hier mag je gewoon niet op inspreken."

Was een zware straf écht nodig?

Coronel legt uit dat het missen van een van je spiegels niet direct een groot risico met zich meebrengt. "Het zou dan een soort van gevaarlijk zijn als iemand je daar in zou halen, dat is eigenlijk wat het is, maar ten eerste geeft zo'n spiegel je een soort schim. Je ziet het eigenlijk niet supergoed. Ten tweede, als coureur weet je waar anderen zich positioneren."

"En dit is nou eenmaal een race. Je kan niet iemand diskwalificeren ná de race. Dan had je hem binnen moeten halen, dan had je dat lef moeten hebben. Maar dat lef hebben ze dan weer niet. Het is dus allemaal een beetje half half. De FIA slaat door op het verhaal: alles voor de safety."

Volgens Dimmers was het ook zwaar overdreven om Alonso een harde straf te geven na de race. "Fernando Alonso, de held van de race, samen met Max Verstappen en Sebastian Vettel. Dat waren drie grote smaakmakers. En die ga je dan bestraffen voor het feit dat hij door een of andere idioot bijna uit de race wordt gereden?"

"Hij houdt zijn auto half uit de vangrail, rolt op drie wielen ongeveer terug naar de pits, waar bij wijze van spreke met duct tape alles aan elkaar wordt getapet. Vervolgens begint hij achteraan, stormt hij naar voren en wordt hij alsnog zevende. Dan ga je zeggen: er zat te weinig tape op de spiegel? Dat kan toch niet", zo is hij cynisch.

Coronel velt een duidelijk oordeel over de stewards die deze keuze hebben gemaakt. "Die mensen moeten ze acuut ontslaan, want dat is belachelijk. Dit is nou het verpesten van de autosport. Die mensen zijn echt gestoord. Ze slaan door. Ik kan hier echt boos worden om!"

Beluister de gehele podcast van RacingNews365 hieronder.

Ook interessant:

Briljante Verstappen boezemt concurrentie angst in

Wat betekenen de voorbije weken? Staan we aan de vooravond van een dominant Verstappen-tijdperk? Jij gaf jouw mening daarover al, nu ons podcastpanel nog. Take it away Ruud, Tom en Joris!

Forbidden

Weddenschappen Fernando Alonso

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Verenigde Staten 2022 RN365 Nieuwsdossier

30 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
EXCLUSIEF Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"