Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Formule 1 2022

De 25 meest invloedrijke personen in Formule 1

De Formule 1 is een wereld waarin geld vaak regeert. Daarin zijn sterke personen nodig om het hoofd te allen tijde boven water te kunnen houden. Maar wie zijn nou de machtigste personen in de Formule 1? RacingNews3565 stelde een top 25 op.

Mateschitz Verstappen
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

25. Paul Walsh, McLaren bestuurvoorzitter

Wie is hij?
Man van de cijfertjes en voormalig Diageo-baas (een grote Britse alcoholproducent). Kwam terug uit zijn pensioen om het toch wat noodlijdende McLaren er weer bovenop te brengen en wist de kreukels uit het team te strijken, waardoor het nu amper nog financiële zorgen heeft.

Waarom staat hij op deze lijst?

Je zou kunnen stellen dat hij McLaren heeft gered - maar zal hij het team ooit verkopen aan Audi?

24. James Allison, Chief Technical Officer Mercedes

Wie is hij?
Topengineer met affiniteit voor management. Als technisch directeur verrichte hij kleine wonderen voor Renault, Ferrari en Mercedes. Hij maakte vorig jaar de stap naar de rol van Chief Technical Officer om andere projecten te overzien.

Waarom staat hij op deze lijst?

Hij zou hoger op deze lijst hebben gestaan als hij niet de focus verruimde van de F1 naar meerdere projecten.

23. James Gay-Rees, producer Drive to Survive

Wie is hij?
Een award-winnende filmproducent. Hij maakte onder andere de docu 'Senna'. Hij produceert ook de F1-docu Drive to Survive op Netflix.

Waarom staat hij op deze lijst?

Hij bepaalt voor een groot deel hoe de wereld naar de Formule 1 kijkt door de manier waarop hij het in beeld brengt. Hij heeft de macht om fans aan de sport te binden of ze juist af te stoten.

22. Luca de Meo, CEO Renault

Wie is hij?
Voormalig Fiat- en Seat-baas die de topman van Renault werd en het F1-team omdoopte tot Alpine.

Waarom staat hij op deze lijst?

Hij heeft de sleutel in handen tot de toekomst van niet alleen een F1-team, maar ook een F1-motorleverancier.

21. Lawrence Stroll, Aston Martin-baas

Wie is hij?
Autogek, werd miljardair door te investeren in merken als Tommy Hilfiger en Michael Kors, hielp de carrière van zoon Lance vooruit en nam het Aston Martin F1-team over om vervolgens ook leiding te geven aan de autofabrikant.

Waarom staat hij op deze lijst?

Hij redde een heel team en automerk. Alleen hijzelf weet echter of hij dat voor zijn zoon, zichzelf of voor de Formule 1 heeft gedaan.

20. Sean O'Connor, adviseur van de FIA-president

Wie is hij?
Heeft een master in sportmanagement. Buitengewoon veel ervaring als mediaverantwoordelijke. Niemand kende hem echt, totdat hij Mohammed Ben Sulayem naar de overwinning in de FIA-presidentsverkiezingen loodste.

Waarom staat hij op deze lijst?

Werkt al ruim tien jaar voor Ben Sulayem en zal dat waarschijnlijk ook nog wel even doen. Misschien dat hij ooit de eerste FIA-CEO kan worden.

19. Max Verstappen, Formule 1-coureur Red Bull

Wie is hij?
Hij werd de Formule 1-wereldkampioen van 2021 na een mix van felbevochten overwinningen en aan het einde ook een ietwat gelukkige overwinning. Hij heeft meerdere records in handen beginnend met 'jongste F1-coureur ooit...'. Getergd als hij onder druk staat, maar met zijn sterke persoonlijkheid staat hij zijn mannetje.

Waarom staat hij op deze lijst?

Hamilton is het hier en nu, Max Verstappen is de toekomst. Daarom staat hij op deze lijst.

18. Zak Brown, CEO McLaren

Wie is hij?
Was zelf een veelbelovende coureur en verkocht advertentieruimte om zijn droom in leven te houden, maar maakte van dat verkopen uiteindelijk zijn werk. Hij verkocht zijn bedrijf en werd CEO bij McLaren, ingegeven door zijn pure racehart.

Waarom staat hij op deze lijst?

Vrije geest die naar het totale plaatje kijkt. Niet bang om zijn mening te geven in hij wordt regelmatig op zijn schouder getikt om wille van van zijn commerciële expertise. Niemand sleept betere deals binnen dan hij.

17. Greg Maffei, president Liberty Media

Wie is hij?
Bonenteller die het maakte bij Microsoft, om vervolgens bij Liberty Media verschillende fusies en overnames te overzien, waaronder die van de F1.

Waarom staat hij op deze lijst?

Hij voert overal druk op om meer winst te kunnen boeken, waarmee hij voor commerciële evolutie staat. Hij vond zelf de sprintraces niet uit, maar de roep om meer inkomsten leidde daartoe. Hij stelde eigenhandig Domenicali aan, waarmee hij laat zien niet te schuwen voor de top te gaan en daarvoor te betalen.

			© FIA
	© FIA

16. Michael Masi, FIA-wedstrijdleider

Wie is hij?
Van jongs af aan autosportfanaat. Via de Australische V8 Supercars kwam hij in het dagelijkse bestuur van de F1 terecht. Werd naar de rol van wedstrijdleider gekatapulteerd toen de onvervangbare Charlie Whiting door zijn plotselinge overlijden toch vervangen moest worden.

Waarom staat hij op deze lijst?
Op papier is hij de machtigste man in de Formule 1, in ieder geval voor twee uur op zondagmiddag, iets waar hij niet heel erg aardig om wordt gevonden. Hij moet echter vrezen voor zijn positie na de controverse in Abu Dhabi. Als hij van FIA-president Ben Sulayem mag blijven, stijgt hij op de lijst, anders vliegt er hij vanaf en terug naar Sydney.

15. Ross Brawn, sportief directeur Formule 1

Wie is hij?
Won wereldtitels met Benetton en Ferrari als technisch directeur, voordat hij het voormalige Honda-team overnam voor een symbolische euro. Prompt won hij beide wereldtitels met Brawn GP. Werd door de F1 zelf uit zijn pensioen gehaald om Managing Director te worden.

Waarom staat hij op deze lijst?

Hij heeft alles gezien en gedaan in de Formule 1. Hij gaf de F1 een nieuwe formule mee, nadat Liberty Media de zaken overnam, maar omdat hij snel met pensioen zal gaan, zal zijn invloed afnemen.

14. Christian Horner, teambaas Red Bull

Wie is hij?
Middelmatige coureur in de opstapklassen die de overstap maakte naar de pitmuur in Formule 3000. Marko beval hem aan bij Red Bull, waar hij sinds de oprichting in 2005 de teambaas is. Leidde Red Bull naar titels in 2010, 2011, 2012, 2013 én 2021.

Waarom staat hij op deze lijst?

Heeft een enorm netwerk tot zijn beschikking en onderhoudt goede contacten met Bernie Ecclestone. Hij was zelfs kandidaat voor dé topfunctie in de Formule 1, maar is nog altijd jong genoeg om voor die functie te worden overwogen. De vraag is of hij het nog zou willen. Teamintern geniet hij van de showdowns met Toto Wolff.

13. Bernie Ecclestone, voormalig Formule 1-opperhoofd

Wie is hij?
Op 91-jarige leeftijd is nog op opmerkelijk fit en zeer goed van geest. De voormalig tweedehands autodealer schopte het tot F1-teambaas om vervolgens de Formule 1 zo groot te maken als hij nu is. Toen Liberty Media de toko overnam, werd Ecclestone terzijde geschoven.

Waarom staat hij op deze lijst?

Hij heeft zijn voelsprieten overal in de Formule 1 uitstaan en beschikt over een enorm netwerk. Niet voor niets wordt hij nog regelmatig geraadpleegd voor adviezen en meningen. Die deelt hij gratis, maar zelden zonder bijbedoelingen. Zijn Braziliaanse vrouw Fabiana is onderdeel van het team rond de nieuwe FIA-president Ben Sulayem, wat vast niet geheel toevallig is.

12. Mattia Binotto, Ferrari-teambaas

Wie is hij?
Voormalig top motorengineer die zijn droom uit zag komen: hij werd het gezicht van Ferrari.

Waarom staat hij op deze lijst?

Zijn besluiten binnen het F1-team raken direct drie teams, te weten Ferrari, Haas en Sauber (Alfa Romeo). Zijn stem namens het merk Ferrari kan in potentie echter de hele F1 raken.

11. John Elkann, bestuursvoorzitter Ferrari

Wie is hij?
Zijn bordje komt voller en voller te liggen door het samengaan van Peugeot met de Fiat-groep waar Ferrari onder valt.

Waarom staat hij op deze lijst?

Hij heeft de macht om grote besluiten te nemen, maar durft hij ook de allergrootste besluiten te nemen? Alleen de tijd zal het leren.

10. Helmut Marko, Red Bull-teamadviseur

Wie is hij?
Advocaat die Formule 1-coureur werd en Le Mans won, maar een managementfunctie op zich moest nemen toen hij een oog verloor bij een F1-ongeluk. Staat bekend om zijn scherpe brein en vaak botte opmerkingen.

Waarom staat hij op deze lijst?

Hij vormt de ogen, oren, neus en het onderbuikgevoel van Mateschitz. Hij verleidde de Red Bull-baas tot een avontuur in de Formule 1 en kan rekenen op zijn steun zolang de resultaten blijven komen. Tot zover is dat in meer of mindere mate altijd wel het geval geweest.

9. Amin H Nasser, CEO Aramco

Wie is hij?
Vooraanstaande oliemagnaat die aan het hoofd staat van 's wereld grootste niet-IT bedrijf.

Waarom staat hij op deze lijst?

Hij is verantwoordelijk voor Aramco's sponsorbijdragen aan de Formule 1, goed voor naar verluidt zo'n 120 miljoen dollar per jaar. Er is ruimte voor meer, véél meer.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

8. Adrian Newey, Red Bull-ontwerper

Wie is hij?
Beste ontwerper van dit moment, misschien wel de beste aller tijden met meerdere titels voor drie verschillende teams en met zes verschillende coureurs. Zijn ontwerpen zetten vaak de toon, terwijl ze vaak nog mooi ogen ook.

Waarom staat hij op deze lijst?

Niemand anders trekt de supersterren van de Formule 1 aan zoals hij. Daarmee is alles gezegd.

7. Toto Wolff, Mercedes-teambaas

Wie is hij?
Liefhebber van snelheid en investeerder met een neus voor kansen. Bezorgde Mercedes een enorme succesreeks, geholpen door zijn overtuigende politieke kracht en het goed investeren van de miljoenen van Mercedes.

Waarom staat hij op deze lijst?

Is voor een derde aandeelhouder van het team, samen met Daimler en Ineos-baas Jim Radcliffe. Misschien wel de invloedrijkste teambaas, wat ten koste gaat van zijn populariteit. Verrassend genoeg heeft heen geen zeggenschap over de motortak van Mercedes. Er wachten hem nog grote uitdagingen, zoals een mogelijk vertrek van Hamilton en afhakende aandeelhouders.

6. Lewis Hamilton, Mercedes-coureur

Wie is hij?
Een record-brekende Grand Prix-winnaar en zevenvoudig wereldkampioen Formule 1. Pleit voor meer diversiteit in de Formule 1 en heeft het hoogste aantal volgers op social media.

Waarom staat hij op deze lijst?

Hij was en is de eerste zwarte Formule 1-coureur, zijn wereldwijde populariteit overstijgt de sport. Heeft veel invloed. Welke andere coureur zorgt ervoor dat er over hem gesproken blijft worden, juist door zelf te zwijgen? Welke andere coureur had Mercedes ertoe kunnen zetten het iconische zilver te vervangen door een zwarte livery?

5. Benedetto Vigna, CEO Ferrari

Wie is hij?
Natuurkundige én ontwerper, werd in september 2021 aangewezen als de grote baas van Ferrari. Hij heeft een geweldig cv in de elektronica-wereld en moet Ferrari klaarstomen voor een elektrisch georiënteerde toekomst.

Waarom staat hij op deze lijst?

Ferrari heeft nog altijd een vetorecht als het gaat om beslissingen in de Formule 1 en Vigna is lid van de World Motor Sport Council, waardoor hij theoretische gezien meer macht heeft dan andere teams. Zo onzichtbaar als hij echter is, moet de tijd leren of hij de macht die hij heeft gebruikt in een tijdperk waarin men het voor het eerst sinds 1996 zonder de knaken van tabaksgigant Philip Morris moet stellen.

4. Mohammed Ben Sulayem, FIA-president

Wie is hij?
De voormalig rallykampioen en lid van de World Motor Sport Council werd gekozen tot eerste niet-Europese FIA-president. Hij beloofde de FIA een complete make-over te geven.

Waarom staat hij op deze lijst?

Hij heeft voldoende uitvoerende macht om zijn stempel op de F1 te drukken, net zoals zijn voorgangers deden. Het is echter onwaarschijnlijk dat hij hele drastische maatregelen zal nemen zonder zijn adviseurs te raadplegen, waar Bernie Ecclestone er één van is. Zijn afhandeling van het gebeuren in Abu Dhabi zal voor een groot deel bepalen hoe er naar hem gekeken gaat worden.

3. Ola Kallenius, grote baas van Daimler

Wie is hij?
Van een stagiair werd hij de eerste niet-Duitse baas van de Duitse gigant Daimler, waar Mercedes onder valt. Hij is hoofd van de F1-motorafdeling, bestuurslid bij McLaren en CEO van verschillende Mercedes-bedrijfstakken, waaronder bijvoorbeeld AMG en de vrachtwagenafdeling.

Waarom staat hij op deze lijst?

Hij begrijpt de Formule 1 van binnenuit, met alle voordelen en valkuilen van dien. Zijn economische achtergrond maakt dat hij geen moment zal twijfelen de stekker uit het F1-project te trekken mits dat beter zou zijn, iets waar ook meteen drie klantenteams hinder van ondervinden. Hij was een kandidaat voor de #1-positie op deze lijst, ware het niet dat hij 'maar' een derde van de aandelen in handen heeft, wat zijn invloed beperkt.

2. Stefano Domenicali, CEO Formule 1

Wie is hij?
De autosportfanaat Domenicali werkte zich door zijn intelligentie en overtuigingskracht op van circuitmarshal tot Formule 1-baas via onder andere het leiderschap bij Ferrari. Zijn aanstelling was een no-brainer toen er gezocht werd naar een opvolger voor Chase Carey.

Waarom staat hij op deze lijst?

Hij gaat over de commerciële toekomst van de Formule 1 en daarmee ook over diens gezondheid. Carey herstelde de barsten in de Formule 1 die waren ontstaan toen CVC nog rechtenhouder was. Het is nu echter aan Domenicali om een grondige renovatie te overzien.

1. Dietrich Mateschitz, Red Bull-baas

Wie is hij?
Hij richtte Red Bull, nadat hij het recept van een Thais energiedrankje ontdekte, waarmee hij een nieuwe markt aanboorde. Hij is 25x miljardair, maar blijft op de achtergrond. Als hij een Formule 1 Grand Prix bezoekt, merk je hem nauwelijks op.

Waarom staat hij op deze lijst?
Trekt hij zich terug uit de Formule 1, dan is de sport meteen twee teams kwijt, één circuit, miljoenen aan marketingwaarde, een potentiële nieuwe motorleverancier en een waslijst aan opkomende talenten. Andere raceklassen zien veel inkomsten verloren gaan. Niemand kan als individu de sport zo ontregelen als Mateschitz.

10 reacties

RN365 Special
Is deze wiskundige formule het geheim van Red Bull-topontwerper Adrian Newey?

Het is één van de meest besproken topics in de Formule 1 van dit seizoen: porpoising. Heeft Red Bull-topontwerper Adrian Newey de juiste formule gevonden om het probleem in kaart te brengen en daarnaar te handelen?

Lees meer
Viaplay
x
Breaking Nyck de Vries maakt officieel Formule 1-debuut in Barcelona