Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

'De Formule 1 heeft deze chaos zelf veroorzaakt'

Max Verstappen houdt de gemoederen een paar dagen na zijn fenomenale inhaalactie tijdens de GP van Amerika nog altijd flink bezig. In eerste instantie ging de discussie vooral om het feit of de straf terecht was, maar nu komt ook het systeem onder vuur te liggen.

Na de tumultueuze Grand Prix van Amerika kan er één ding geconcludeerd worden: Max Verstappen heeft de Formule 1 andermaal flink wakker geschud. Dat deed hij ook al in 2016, toen er zelfs een regel naar hem 'vernoemd' werd. Door slimme verdedigende acties van Verstappen moesten de stewards destijds duidelijk maken dat je niet van richting mag veranderen onder het remmen. In 2017 kaart Verstappen een ander groot probleem aan: de limieten van de baan. Door de grote uitloopstroken naast de baan kunnen coureurs zich tegenwoordig flink uitleven buiten de baan, zonder dat ze tijd verliezen. De FIA let er soms wel op, soms niet. Dat is maar net hoe de pet staat.

Dat is ook de mening van voormalig Formule 1-coureurs als Robert Doornbos en Martin Brundle. Zo schrijft Doornbos in zijn column voor Ziggo Sport: "Iedereen die verstand heeft van racen zegt eigenlijk hetzelfde. De regels zijn niet helder en de stewards zijn inconsequent." Doornbos krijgt daarin bijval van voormalig F1-coureur Martin Brundle, tegenwoordig commentator en analist bij Sky Sports. "De Formule 1 moet haar eigen limieten gaan vaststellen. Ze hebben deze chaos zelf veroorzaakt en het heeft zijn weerslag op de fans, die er ook niets van begrijpen" , is Brundle hard in zijn oordeel. "Andere raceklassen hebben wel een werkend systeem, met spotters, GPS of camera's. Buiten de lijn is gewoon een straf, klaar. Als je een goede coureur bent kan je gewoon binnen de lijnen blijven. Degene die dat niet kunnen, moeten beter gaan rijden."

Viaplay
x
Breaking Aston Martin in protest tegen uitslag kwalificatie