Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Charles Leclerc

De momenten waarop Leclerc en Ferrari kostbare punten verspeelden in 2023

2023 is niet het jaar van Charles Leclerc. De Ferrari-coureur wordt achtervolgd door pech en maakt soms foutjes op cruciale momenten. Een overzicht.

Leclerc Brazil
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het was een noodkreet na zijn crash in de opwarmronde van de Grand Prix van Brazilië: Charles Leclerc vroeg zich hardop af waarom hij zoveel pech kent. De Monegask zou vanaf de tweede plek starten, maar raakte door een hydraulisch probleem de controle over zijn Ferrari kwijt. De opmerkingen over de boordradio kwamen niet uit de lucht vallen, want het was niet zijn enige ongelukkige moment in 2023...

Grand Prix van Bahrein (en Saoedi-Arabië)

Nieuw seizoen, nieuwe kansen. Een jaar eerder leek Charles Leclerc mee te gaan doen om de wereldtitel, maar de snelle Ferrari kon uiteindelijk niet mee met de nog snellere Red Bull van Max Verstappen. Leclerc start de eerste race van 2023 vanaf de derde plaats en bivakkeert lange tijd op die plaats. Fernando Alonso nadert weliswaar in de verbazingwekkend rappe Aston Martin, maar de Monegask lijkt kostbare punten veilig te gaan stellen.

Lijkt, want in ronde 41 is het feest ineens voorbij. Leclerc kampt met een elektronisch probleem en moet zijn rode bolide langs de baan parkeren. Geen fijne start van het seizoen, ook omdat Ferrari opnieuw het tempo van Red Bull niet kan volgen. Voor Leclerc wordt het twee weken later in Saoedi-Arabië nog vervelender. De Control Electronics van de Ferrari is kapot, waardoor er meteen een gridstraf van tien plaatsen volgt. Leclerc rijdt alsnog naar de zevende plaats en pakt zo zijn eerste punten van het seizoen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Grand Prix van Australië

De derde race vindt plaats in Melbourne, Australië, waar Leclerc vanaf diezelfde zevendestat plek moet starten. De 26-jarige coureur werkt zich in de eerste bochten op naar voren, waarna hij in een Aston Martin-sandwich terecht komt. Op dat moment gaat het weer mis, want Leclerc krijgt een klein, ongelukkig tikje van Lance Stroll en belandt in de grindbak. De tweede uitvalbeurt in drie races is een feit...

Grand Prix van Miami

In Miami gaat Leclerc zelf meermaals de fout in. Dat begint al op de vrijdag, want in de tweede vrije training staat er ineens een Ferrari in de muur. Leclerc heeft een foutje gemaakt en geeft zijn monteurs flink wat werk. Een dag later gaat het wederom mis tijdens zijn ultieme poging in de kwalificatie. De Monegask pusht hard om een goede startpositie te bemachtigen en vliegt er opnieuw af. Daardoor neemt de frustratie alleen maar toe bij de vijfvoudig Grand Prix-winnaar, ook over zijn eigen prestaties.

Bekijk hieronder de kwalificatiecrash van Leclerc. De tekst gaat daarna verder.

Grand Prix van Spanje

De Grand Prix van Spanje draait uit op een dramaweekend voor Leclerc. In de kwalificatie is de Ferrari van de Monegask niet vooruit te branden en eindigt hij op de negentiende plaats. Na afloop komt er een probleem aan het licht, waardoor het Italiaanse team gedwongen de set-up moet aanpassen. Leclerc moet vanuit de pitstraat starten en komt in de race niet verder dan de elfde plaats, 74 seconden achter winnaar Verstappen.

Grand Prix van Hongarije

Op de Hungaroring komt Leclerc als zesde over de streep. Niet veel aan de hand zou je zeggen, maar niets is minder waar. Na afloop krijgt de Monegask een straf van vijf seconden omdat hij te hard heeft gereden in de pits, wat hem een plaats aan George Russell kost. Tijdens de race ging er ook al genoeg fout. Leclerc heeft geen water, geen radio én moet dealen met een lange pitstop van negen seconden. Opnieuw een pechdag voor de Ferrari-coureur.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

			© XPBimages
	© XPBimages

Grand Prix van de Verenigde Staten

In de Verenigde Staten verliezen Leclerc en Ferrari opnieuw kostbare punten door een bijzondere diskwalificatie. De vloerplank van de auto is te veel afgesleten, waardoor de stewards Leclerc uit de uitslag schrappen. Het is botte pech, want Leclerc wordt slachtoffer van een inschattingsfout van het team. De zesde plaats en acht punten verdwijnen als sneeuw voor de zon.

Grand Prix van Brazilië

Helaas is de GP van Brazilië de meest recente pechdag voor Leclerc. De 26-jarige coureur kwalificeert zich als tweede achter Verstappen en spreekt openlijk over een kans om de leidende positie te pakken in de eerste bocht. Leclerc zou daar uiteindelijk nooit arriveren door een hydraulisch probleem. In bocht zes geeft de auto de geest en spint Leclerc de muur in omdat de stuurbekrachtiging ineens is verdwenen. Hopelijk kan de Monegask het seizoen in Las Vegas en Abu Dhabi op een fijne manier afsluiten...

Bekijk hieronder de video van de crash in Brazilië!

Ook interessant:

In chaos zie je hoe goed Max Verstappen écht is

Hij was misschien wel de enige constante coureur, die met twee overwinningen naar huis ging. Juist als de chaos op z'n grootst is, weet je van één iemand dat hij sowieso het hoofd cool houdt: Max Verstappen.

Praat mee!

Viaplay
x
24 uur Le Mans Indrukwekkende De Vries teleurgesteld ondanks P2: "Dit doet pijn"