Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 nieuws

De strijd in de Formule 1 die wél interessant is

Het Formule 1-seizoen 2019 wordt voorlopig gedomineerd door het team van Mercedes. De zilverpijlen scoorden in elke van de vijf tot dusver gereden wedstrijden een dubbelzege en hebben inmiddels een straatlengte voorsprong ten opzichte van naaste concurrenten Ferrari en Red Bull Racing.

Kevin Magnussen Spanje zondag
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © Haas F1

Hoe anders verloopt de strijd achter de drie topteams. Waar de rangorde in de eerste vijf wedstrijden op pure snelheid vrijwel altijd Mercedes, Ferrari, Red Bull Racing is, daar is er geen peil te trekken op de plekken daarachter.

Na vijf wedstrijden heeft McLaren de vierde plaats bij het constructeurskampioenschap in handen. Carlos Sainz en Lando Norris hebben 22 WK-punten verzameld voor de Britse stal. Op plek vijf volgt Racing Point met zeventien punten, Haas heeft er twee minder. Alfa Romeo (dertien punten) en Renault (twaalf punten) houden een oogje in het zeil en kunnen in theorie met één goed resultaat naar de vierde plaats stijgen.

			© Renault Sport F1
	© Renault Sport F1

"Wat betreft het entertainment is het niet goed dat we twee wagens van één team hebben die constant alles winnen", liet Toro Rosso-teambaas Franz Tost weten aan onder meer dit medium. "Het begint saai te worden als vrienden tegen mij zeggen 'ik kijk geen Formule 1 meer omdat het altijd dezelfden zijn die winnen'. Dat is denk ik niet wat we na willen streven", meent de Oostenrijker, wiens team de negende plaats bezet. Toro Rosso scoorde tot dusver zes WK-punten.

"Ik ben daar prima tevreden mee", wijst Tost op de tussenstand. "We hebben al wat puntjes gescoord en het middenveld zit ongekend dicht op elkaar. Wat dat betreft kunnen we blij zijn met het competitieve pakket dat we hebben afgeleverd."

Ondanks dat Toro Rosso slechts op een negende plaats in het WK voor constructeurs staat, heeft het team al viermaal punten gescoord. Daniil Kvyat werd tiende in Australië en scoorde een negende plek in Spanje, Alexander Albon werd op zijn beurt negende in Bahrein en tiende in China - ondanks in die laatstgenoemde race vanuit de pitstraat te zijn gestart.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

Waar de rangorde vooraan op slot lijkt te zitten, is er in het middenveld - het 'B-kampioenschap', zoals Kevin Magnussen het vorig jaar al noemde - veel meer mogelijk. Dat ziet ook Haas-teambaas Guenther Steiner. "Het goede voor de sport is dat we allemaal dicht op elkaar staan. Er is geen enkel team in de middenmoot dat in de eerste vijf races al dertig à veertig punten wist te scoren. Zolang dat niet gebeurt, kunnen andere teams hun achterstand met één sterk resultaat goedmaken."

Alfa Romeo-teambaas Frederic Vasseur onderstreept de woorden van zijn collega's. "Het is heel erg krap in het middenveld, je kan van de ene sessie op de andere terugvallen van de vierde plek naar de tiende", wijst de Fransman op het teamonderlinge resultaat. "Het is lastig om van tevoren voorspellingen te doen. Op dit moment is het erg spannend, je weet niet of je P7 of P20 op de startopstelling te pakken hebt. Iedereen doet zijn stinkende best om updates te brengen voor volgende races."

Het beste door een 'B-kampioenschapsteam' gescoord resultaat in 2019 is een zesde plaats. Magnussen eindigde op die plek in Australië, McLaren-rijder Lando Norris reed als zesde over de meet in Bahrein en Racing Point-coureur Sergio Perez kon die stek overleggen na de Grand Prix van Azerbeidzjan.

Stand 'B-kampioenschap'

Team Punten
McLaren 22
Racing Point 17
Haas 15
Alfa Romeo 13
Renault 12
Toro Rosso 6

Beste 'B-kampioenschap'-rijder

Grand Prix Coureur Positie
Australië Kevin Magnussen (Haas) 6e
Bahrein Lando Norris (McLaren) 6e
China Daniel Ricciardo (Renault) 7e
Azerbeidzjan Sergio Perez (Racing Point) 6e
Spanje Kevin Magnussen (Haas) 6e

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Kalender F1 slaat terug op kritiek Verstappen: "Het is niet verplicht"