Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

• Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

De Vries negeert bijzonder Mercedes-bevel dat hem het Formule E-podium had gekost

Tijdens de tweede Formule E-race in Londen was Nyck de Vries op weg naar de derde plaats toen hij van zijn team de opdracht kreeg om zijn teamgenoot rijdend op de vierde plek voorbij te laten gaan. Daar had de Nederlander weinig zin in.

Nyck de Vries stond op zaterdag al op het podium in Londen, maar niet lang na die podiumceremonie werd die plek hem afgepakt omdat hij een straf had gekregen vanwege een verdedigende actie waarbij hij over de schreef ging. Op zondag kreeg hij echter een herkansing tijdens de tweede race in de Britse hoofdstad. Zijn eigen team wilde echter een stokje steken voor een nieuwe podiumkans. Hij kwalificeerde zich als vijfde voor de race, maar boekte tijdens de race prima progressie en reed comfortabel op de derde plek. Achter hem was het Stoffel Vandoorne die een sterke race reed en vanaf de veertiende plek was opgeklommen naar de vierde sterk. De leider in het kampioenschap deed zo goede zaken op weg naar een mogelijke wereldtitel, want al zijn concurrenten reden achter hem of waren uitgevallen.

De Vries weigert

Met na het raceweekend in Londen nog twee races te gaan staat Vandoorne er zeer comfortabel voor en lijkt de wereldtitel hem niet meer te kunnen ontgaan, maar Mercedes wilde de winkansen nog ietwat vergroten en gaf de teamorder aan De Vries om zijn podium af te staan aan Stoffel. Door zijn vierde plek zou Vandoorne op 36 punten voorsprong komen, terwijl er bij de laatste twee races nog 58 punten te verdienen zijn. Mercedes wilde dat graag 39 punten maken en beval De Vries aan de kant te gaan. De Nederlander fronste zijn wenkbrauwen en was duidelijk: dat gaat niet gebeuren. "Waarom? Geef me een goede reden. Stoffel heeft de punten. Ik ben bereid hem te helpen, maar met drie races te gaan en 25 punten voorsprong zie ik geen reden om een podium op te geven", aldus de opstandige De Vries, die overigens zo'n zeven seconden voor Vandoorne op de baan reed. Dat liet hij ook merken. "Zeven seconden!", riep hij op de radio. Na de race noemde De Vries de teamorders 'silly'. "Op dat moment zag ik de noodzaak niet", aldus de Fries. De race werd overigens gewonnen door Lucas di Grassi, met Jake Dennis op de tweede plek. Robin Rijns finishte als zevende. In het klassement gaat Vandoorne dus ruimschoots aan de leiding. De Vries (P8) en Frijns (P7) hebben geen kans meer op de titel.

1553744826088161280

A hugely dramatic race start for @oliverrowland1 🇬🇧 2022 @SABIC #LondonEPrix pic.twitter.com/P13pQenjFr — ABB FIA Formula E World Championship (@FIAFormulaE) July 31, 2022