Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Deze (F2-)coureurs gaan snel de stap naar de Formule 1 maken

Met een ongewijzigd startveld ten opzichte van de laatste race van 2023, gaan de twintig coureurs in de Formule 1 in 2024 opnieuw de strijd met elkaar aan. Wie kunnen we binnen een paar jaar dan wél als nieuwelingen verwelkomen in de koningsklasse van de autosport?

Start sprintrace F2 Belgium
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De doorstroom vanuit de Formule 2 naar de Formule 1 leek een paar jaar geleden aardig op stoom te zijn gekomen met namen zoals Charles Leclerc, George Russell, Lando Norris, Alexander Albon en Oscar Piastri. Maar de laatste twee kampioenen, Theo Pourchaire en Felipe Drugovich, hebben die stap tot nu toe (nog) niet kunnen maken. Welke coureurs die komend jaar in de Formule 2 actief zijn én talentvolle coureurs die nog in de wachtkamer zitten kunnen wél de stap naar de F1 maken? RacingNews365 zet de namen voor je op een rij.

Formule 2-sterren

Een van de meest talentvolle coureurs op dit moment is Mercedes-junior Andrea Kimi Antonelli. Hij maakt in 2024 zijn debuut in de Formule 2. De Italiaan maakt in een keer de stap naar die raceklasse vanuit de Europese Formule Regional en slaat zo de Formule 3 over. Van hem wordt veel verwacht in zijn debuutjaar, al is het lastig te zeggen wat hij meteen kan laten zien. Heeft hij veel tijd nodig om zich aan te passen aan de auto of gaat hij meteen als de brandweer? Als dat laatste het geval is, zou het zomaar kunnen zijn dat hij gelijk de titel opeist. Of hij dan gelijk kan doorstoten naar de Formule 1 is de vraag, maar hij lijkt binnen Mercedes de aangewezen opvolger van Lewis Hamilton. Meer over het supertalent kun je hier lezen.

Wie al in zijn tweede jaar in de hoogste opstapklasse voor de Formule 1 zit, is de Fransman Victor Martins. Het lijkt in de sterren te zijn geschreven dat hij dit jaar het kampioenschap pakt. Waar Martins in zijn eerste jaar Formule 3 vijfde werd, veroverde hij in het volgende jaar de titel. En wie pakte in 2023 de vijfde plek in de Formule 2? Juist, diezelfde Victor Martins. Als alles zo makkelijk was, dan had de Fransman niet eens hoeven te strijden voor de titel. Maar hij is zeker een serieuze kanshebber, want hij weet wat winnen is en weet zich altijd te verbeteren door de verschillende klasses heen. Of hij goed genoeg is voor de Formule 1 en of teams een plekje voor hem vrij willen maken, dat is echter de vraag.

Oliver Bearman gaat net als Martins op voor zijn tweede F2-jaar. De Brit maakte in 2023 veel indruk door in zijn vierde raceweekend in Bakoe zowel de sprint- als de hoofdrace te winnen. Bearman wist vanaf pole de sprintrace te winnen, om vervolgens via het reversed grid-principe vanaf P9 ook nog even de hoofdrace te pakken. Daarna won hij nog twee races en eindigde hij uiteindelijk als zesde in het kampioenschap, achter Martins. Het verschil tussen de twee was twintig punten. In zijn tweede jaar bij Prema mag je verwachten dat Bearman zich gaat mengen in de strijd om de titel en daarmee kan hij ook automatisch meedingen naar een zitje in de F1. Ook Dennis Hauger is een naam om in de gaten te houden, maar na zijn F3-kampioenschap in 2021 is hij de afgelopen twee jaar stil blijven staan in de Formule 2. Hij gaat op voor jaar drie in dat kampioenschap.

Formule 3-talenten

De gehele top vijf van het F3-kampioenschap van 2023 doet dit jaar ook mee aan de Formule 2. Kampioen Gabriel Bortoleto, runner-up Zak O'Sullivan, nummer drie Paul Aron, Franco Colapinto (4e) en Pepe Marti (5e) zullen hun huid duur willen verkopen. De Braziliaan Bortoleto won het kampioenschap overtuigend, maar het is de vraag wat we precies van hem kunnen verwachten. De verschillen tussen de vier coureurs daarachter was kleiner met slechts veertien punten. Een podium meer of minder scheelde dus al gelijk een hele hoop. Het is lastig in te schatten hoe groot de kans is dat een van deze namen door zal stoten naar de koningsklasse van de autosport.

Dan hebben we nog de coureurs die zitten te wachten op hun kans. Ze hebben al bewezen dat ze kunnen winnen, maar kregen tot nu toe nog niet de kans. Dat geldt wel voor Liam Lawson, maar dat duurde slechts vijf Grands Prix toen Daniel Ricciardo met zijn gebroken hand thuis zat. De Nieuw-Zeelander profileerde zich goed, pakte zelfs punten, maar blijkbaar was het niet goed genoeg voor Helmut Marko om in 2024 in te stappen bij de Visa Cash App RB, zoals het voormalige AlphaTauri nu heet. Regerend F2-kampioen Theo Pourchaire is nog zo iemand die wacht op de mogelijkheid om de F1 in te stromen. Hij hoopte in 2024 in te stappen bij Stake F1 Team, maar het voormalige Alfa Romeo koos opnieuw voor Valtteri Bottas en Zhou Guanyu als rijdersduo. De Fransman rijdt dit jaar in de Super Formula om wellicht daarna de stap te maken.

Voor al deze coureurs is er wel een kanttekening. Je kunt deel uitmaken van een Driver Academy of goede resultaten in de Formule 2 boeken, maar dat geeft totaal geen garantie om uiteindelijk in de Formule 1 terecht te komen. Geld speelt een belangrijke rol, net als op het juiste moment het beste van jezelf te laten zien en op het juiste moment op de juiste plek te zijn. En soms moet je ook simpelweg geduld hebben, zoals Oscar Piastri heeft aangetoond. De échte toptalenten zullen het ultieme in de autosport zeker halen, maar zit je daar net onder, dan ben je van veel verschillende factoren afhankelijk. Het komende F2-seizoen zal veel duidelijk maken over wie mag blijven dromen van de Formule 1.

Max Verstappen is de grote favoriet voor de overwinning in Miami. Hij heeft tot nu toe alle edities van deze Grand Prix gewonnen. Als de Nederlander zondag opnieuw wint, betaalt Unibet maar liefst 30 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Verstappen Marko staat versteld van optreden Verstappen en McLaren