Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Renault F1

Diskwalificatie Renault F1-team na gebruik illegaal remsysteem

De Formule 1-renstal van Renault is geschrapt uit de uitslag van de Japanse Grand Prix. Dit is de uitkomst van het protest dat concurrent Racing Point indiende,

Ricciardo Japan 2019
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Renault

Direct na afloop van de Japanse Grand Prix diende Racing Point een protest in tegen het remsysteem van Renault. Er zou volgens het team door haar concurrent gebruik worden gemaakt van een zogenaamd 'pre-set lap distance-dependent brake bias adjustment system'.

De FIA onderzocht het systeem en concludeerde dat het remsysteem een 'driving aid' bevat die in strijd is met paragraaf 27.1 van de FIA Formula 1 Sporting Regulations. Om deze reden worden de namen van Daniel Ricciardo (zesde) en Nico Hulkenberg (tiende) geschrapt uit de uitslag van de Grand Prix van Japan.

De Renault-coureurs konden tijdens het rijden een hulpmiddel inschakelen waarmee de rembalans gewijzigd kon worden, zonder dat dit volledig handmatig met handelingen van de coureur op het stuur of in de cockpit plaatsvond. Hierdoor wordt het circuit gezien als een hulpmiddel dat in strijd is met de reglementen.

Onduidelijk is momenteel welke gevolgen de diskwalificatie heeft voor andere uitslagen dit seizoen. Mocht aangetoond kunnen worden dat Renault het systeem in meerdere races gebruikte, dan volgt hiervoor mogelijk nog een verdere sanctie. De Franse renstal heeft tot morgen 10:00 uur Mexicaanse tijd (16:00 uur Nederlandse tijd) om in beroep te gaan tegen de diskwalificatie.

Later meer.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"