Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
F1 nieuws

Dominantie Verstappen goed zichtbaar in ongekende statistiek

Dat Max Verstappen al een goede twee jaar dé dominante factor is in de Formule 1, is een bekend verhaal. Echter maakt één bizarre statistiek wel heel duidelijk hoe dominant Verstappen is.

Verstappen race Canada
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Sinds 2021 staat er geen maat op Max Verstappen. Inmiddels zijn we 75 races verder sinds de start van dat seizoen en is Max Verstappen 3 wereldtitels en vele overwinningen rijker. Zijn dominantie kwam vooral in 2023 naar voren, maar ook dit jaar staat de regerend wereldkampioen alweer op 6 overwinningen in 9 wedstrijden.

De dominantie van Verstappen en Red Bull is een veelbesproken onderwerp. Zo gaf bijvoorbeeld Damon Hill al aan dat Red Bull haar dominantie puur en alleen aan Max Verstappen te danken is: "Dit jaar zijn er een paar goede races verreden waarin Red Bull de overwinning louter te danken had aan Verstappens briljante prestaties en zijn vermogen om kalm te blijven onder druk."

En die woorden van Damon Hill zijn niet op niets gebaseerd. Want sinds de start van het seizoen 2021, werden er 75 F1 Grands Prix verreden. Daarvan won Red Bull er 55, maar Sergio Perez won in die periode 'slechts' vijf races. Die overige 50(!) overwinningen werden allemaal binnen gehaald door Max Verstappen. De Nederlander heeft daarmee een overwinningspercentage van 66,67% over drie seizoenen. Een ongekend hoog aantal, zeker gezien het feit dat de nummer twee in deze periode Lewis Hamilton is met 10,67%. 

Dat percentage staat gelijk aan 'slechts' 8 overwinningen voor de zevenvoudig wereldkampioen. De nummer drie in deze lijst is Sergio Perez, gevolgd door Charles Leclerc op P4. De volledige top tien (er zijn maar tien verschillende winnaars geweest sinds 2021) vind je hieronder in de tabel.

Winstpercentages per coureur sinds 2021

Coureur Overwinningen Winstpercentage
Max Verstappen 50 66,67%
Lewis Hamilton 8 10,67%
Sergio Perez 5 6,67%
Charles Leclerc 4 5,48%
Carlos Sainz 3 4,11%
Daniel Ricciardo 1 1,67%
Esteban Ocon 1 1,33%
Valtteri Bottas 1 1,33%
George Russell 1 1,33%
Lando Norris 1 1,33%

Ook interessant:

Was de Grand Prix van de Canada de leukste race van het seizoen? Misschien wel. Regen zorgde voor glibberige omstandigheden, spektakel en crashes, waarna Max Verstappen zich tot koning kroonde. Maar hoe cruciaal was deze zege nou voor de titelstrijd? Kom er maar in, Joris Mosterdijk, Tom Coronel en Ruud Dimmers! 

Als je de podcast liever bekijkt op Youtube, klik dan hier.

Praat mee!

Viaplay
x
Max naar Mercedes? Schumacher: "Als Verstappen Red Bull verlaat, heeft Russell een groot probleem"