Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Fernando Alonso

Duizelingwekkende cijfers: Alonso op de drempel van unieke mijlpaal

De GP van Mexico is voor Fernando Alonso het 400ste GP-weekend in de Formule 1 waaraan hij deelneemt. RacingNews365 zet enkele bijzondere cijfers uit de rijkelijke carrière van de Spanjaard op een rij.

Alonso 2003
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © xpb.cc

Fernando Alonso debuteerde op 4 maart 2001 in de Formule 1, bij de GP van Australië. Ruim 23 jaar later staat de teller van Alonso op 32 GP-zeges, 2 wereldkampioenschappen en 399 GP-weekenden.

Nadrukkelijk 399 GP-weekenden, omdat Alonso uiteindelijk niet startte in België (2001, uitval voor tweede herstart), VS (2005, Michelin-bandendrama) en Rusland (2017, uitval in formatieronde).

Alonso reed in zijn debuutjaar tegen Jean Alesi, waardoor er anno 2024 nog altijd een coureur op de grid is, die heeft gereden tegen een rijder die al in de jaren 80 in de Formule 1 reed. Alosno heeft dit seizoen ook tegen vier coureurs gereden, die nog niet eens waren geboren toen hij in 2001 debuteerde in de Formule 1: Oscar Piastri, Liam Lawson, Franco Colapinto en Oliver Bearman.

In de geschiedenis van de Formule 1 hebben 782 coureurs een race op hun naam staan. Alonso reed tegen 118 van hen, dat is liefst 15 procent. Deze week is het precies achttien jaar geleden dat Alonso zijn tweede (en voorlopig (?) laatste) wereldtitel pakte, bij de GP van Brazilië in 2006. Een race later, de seizoensopener in Australië in 2007, maakte Lewis Hamilton zijn debuut in de F1, uitgerekend als teamgenoot van Alonso.

Vanaf aanstaande zondag, de racedag van de GP van Mexico, is het 4186 dagen en 195 GP's geleden dat hij zijn laatste overwinning boekte, de GP van Spanje in 2013. Zijn laatste poleposition is is nog langer geleden: 4480 dagen en 210 races. Nico Rosberg, die in 2016 met pensioen ging, heeft een recentere race-overwinning op zijn naam staan, terwijl Mark Webber (F1-pensioen in 2013) recenter dan Alonso op pole heeft gestaan. 

Daar zou dus nog verandering in kunnen komen als hij dit weekend pole pakt en/of wint in Mexico. Maar die kans lijkt klein. Bij zijn zeven eerdere races in de GP van Mexico startte Alonso niet in de top 8 én finishte hij ook nooit in de top 8.

Ook interessant:

De Grand Prix van de Verenigde Staten werd vooral een race tussen Max Verstappen en Lando Norris. Hoe hebben Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk de GP beleefd? Ze bespreken het in een gloednieuwe RacingNews365 Formule 1-podcast!

Dit weekend wordt de GP van Mexico verreden. Als Max Verstappen of een andere favoriet dit weekend wint in Mexico, betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen reageert op uitspraken Russell over rijstijl