Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

Er gloort hoop voor de Red Bull-concurrentie: "Liggen zeker mogelijkheden"

Is het realistisch om te verwachten dat Red Bull in 2024 net zo dominant zal zijn als afgelopen seizoen? En moeten we dat eigenlijk wel willen? Rudy van Buren, simulator test- en ontwikkelingscoureur bij Red Bull geeft in gesprek met RacingNews365 zijn visie.

Verstappen Las Vegas
Interview
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

21 van de 22 races winnen. Met Max Verstappen de wereldkampioen leveren, de constructeurstitel opeisen en een unieke 1-2 met dank aan Sergio Perez. Red Bull domineerde in 2023 de Formule 1 als nooit tevoren. Is het realistisch om dit ook in 2024 te verwachten, of zal de concurrentie erin slagen het gat met Red Bull te dichten?

"Dat blijft koffiedik kijken. Elk team vindt wat. Elke winter vindt elke team effectief rondetijd. Hoeveel is de vraag, een concept kan ook aan zijn einde zitten", vertelt Rudy van Buren, Red Bull-test- en ontwikkelingscoureur in de simulator. "Als we nu Mercedes moeten geloven, als zij een nieuwe monocoque hebben, kunnen ze de hele voorwielophanging helemaal magisch maken en zouden ze er opeens staan. Maar dat kon niet vanwege de budgetcap et cetera. Bring it on, zou ik zeggen. Laat maar zien wat er kan."

"McLaren heeft laten zien dat het na een dramatische start ineens toch een competitieve auto kan hebben. Ze missen dan nog wel een paar tienden van een seconde, maar dat is het dan ook. Er zijn dus zeker mogelijkheden voor hele grote stappen."

Strijd tussen vier teams

Ervan uitgaande dat de concurrentie dichter op Red Bull zit, wat hoopt Van Buren dan in 2024 te zien? "Een strijd tussen vier teams, dat zou het mooiste zijn. Dat kunnen we bij de kwalificatie (bij de eerste GP in Bahrein, red.) al een beetje gaan zien. 1-2 van hetzelfde team, 3-4 hetzelfde team, 5-6 hetzelfde team. Als we al zien dat dat lekker door elkaar heen staat, en dan gewoon strijd op de baan", hoopt Van Buren te gaan zien.

Hij wijst een van de laatste races van 2023 als voorbeeld aan. "In Las Vegas gebeurde er bijvoorbeeld een hoop. Ik ben heel uitgesproken geweest wat ik van alles eromheen vond, maar de race vond ik top. Ik heb in Las Vegas geen een keer gehad dat ik in slaap sukkelde. Strijd, mensen op de plek waar ze misschien niet horen, dat is uiteindelijk wat het verhaal compleet maakt. Dus laat het dat maar zijn. Hoe meer auto's dichter bij elkaar, hoe beter en dat dan de allerbeste coureurs het af kunnen maken", spreekt Van Buren zijn wens voor 2024 uit.

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Hezemans: "Newey wil met Hamilton Verstappen verslaan"