Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Liam Lawson

Exclusief: Lawson dankt Red Bull voor gedroomde kans: "Altijd voor ogen gehouden"

Liam Lawson is vanaf de Grand Prix van de Verenigde Staten de vervanger van Daniel Ricciardo bij VCARB. De Nieuw-Zeelander verving Ricciardo in 2023 al succesvol voor vijf races en krijgt nu zes races de kans om zich te bewijzen voor een stoeltje in 2025. RacingNews365 sprak exclusief met Lawson over zijn terugkeer in de Formule 1.

Lawson Ricciardo
Interview
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Uiteindelijk was het geen verrassing dat Daniel Ricciardo na de Grand Prix van Singapore een einde zag komen aan zijn carriere in de Formule 1. Al meerdere races waren er geruchten over de toekomst van de Australiër en na de GP van Singapore besloot Red Bull definitief afscheid te nemen van Ricciardo. Zijn vervanger bij VCARB heet Liam Lawson, de huidige reservecoureur van zowel VCARB als Red Bull Racing. Na een korte stint in 2023 krijgt Lawson nu nogmaals zes races om zich te bewijzen bij het in Faenza gevestigde F1-team.

"Het was dit jaar zeker niet makkelijk voor me, omdat ik vorig jaar wel enkele F1-races heb kunnen rijden, terwijl ik dit jaar dus aan de kant stond. Tegelijkertijd zou ik zonder die races van vorig jaar niet in aanmerking zijn gekomen voor het zitje van nu", aldus Lawson in een exclusief interview met RacingNews365. "Ik heb dit jaar echter wel veel geleerd in mijn rol als reservecoureur. De Formule 1 is zo anders dan andere raceklassen, dus daardoor heb ik dit jaar wel echt veel kunnen leren. Je kunt deze klasse niet vergelijken met andere raceklassen."

"Ik heb er veel aan gehad om bij het team aanwezig te zijn geweest. Iedere race ben ik aanwezig geweest in de paddock en heb ik vooral veel geleerd op het gebied van communicatie binnen het team. Dan heb ik het over de communicatie tussen de engineers. Op dat vlak is echt onwijs veel gaande! Uiteindelijk komt maar heel weinig informatie van wat achter de schermen speelt terecht bij de coureur. Die krijgt alleen het gefilterde gedeelte te horen van zijn race-engineer", zo blikt Lawson terug op zijn rol als reservecoureur. 

Nu krijgt Lawson dus de kans om wederom het stuurtje van Ricciardo over te nemen, en daarmee krijgt de 22-jarige coureur een ideale kans om zich ook kandidaat te stellen voor het zitje van 2025 bij VCARB. "Daniel heeft me vorig jaar geholpen en ook dit jaar hebben we altijd goed contact met elkaar gehad. Hij is altijd behulpzaam geweest voor me. Natuurlijk strijden we om een zitje, maar dat geldt niet alleen voor mij en hem. Het is niet alleen een strijd tussen mij en hem, je vecht met iedereen in de Formule 1 om een zitje te krijgen of te behouden."

"Het is strijden om te overleven in de Formule 1. Tussen mij en hem heeft het echter nooit zo aangevoeld. Misschien komt het ook omdat we op een ander punt zitten in onze carrière, maar het is in ieder geval altijd goed gegaan tussen ons."

Audi & Helmut Marko

Door het sterke optreden van Lawson in 2023 gingen er geruchten de ronde dat Audi geïnteresseerd was in Lawson en hem daarom in 2025 al binnen wilde halen. Duidelijk is dat dat niet meer zal gebeuren. "Eerlijk gezegd heb ik altijd aan Red Bull Racing gedacht. Natuurlijk, als Red Bull me had verteld dat ze niet meer met me verder zouden willen, zou ik in zijn gegaan op andere opties. Maar in mijn gedachten heb ik altijd alleen maar Red Bull gehad en ik ben blij dat de kans zich nu voordoet."

"Ik zit al zes jaar bij Red Bull en daarom heb ik ook altijd voor ogen gehad om voor de Red Bull-familie te racen. Daarom ben ik Helmut Marko ook zeer dankbaar, want hij heeft me jaren terug opgepikt vanuit de Toyota Racing Series in Nieuw-Zeeland toen ik 16 jaar oud was. Daarna heeft hij ervoor gezorgd dat ik de hele weg richting de Formule 1 heb kunnen afleggen. Hij zei toen al tegen mij dat het zijn doel was om mij uiteindelijk in de Formule 1 te krijgen en dat is nu gelukt."

"Daarom ben ik hem heel dankbaar, want zonder hem zou het niet zijn gelukt. Daarnaast ben ik natuurlijk ook Christian Horner zeer dankbaar. Hij is een man van zijn woord. Dezelfde dank gaat uit naar de gehele Red Bull-familie, want ze hebben onwijs veel energie en tijd in me gestoken. Niet alleen met de simulatorenuren, maar ook met de testdagen die ik heb kunnen afleggen. Dat zijn belangrijke uren die ik op het circuit heb kunnen maken, ook om het lichaam voor te bereiden op Grand Prix-weekenden."

Over een kleine drie weken mag Lawson dus eindelijk weer écht in actie komen. Een eenvoudig raceweekend belooft het echter niet te worden voor VCARB. Het zusterteam van Red Bull staat zesde in het constructeurskampioenschap, maar moet Haas van zich af zien te houden. 

Profiteer tijdelijk van deze online live casino welkomstbonus en claim jouw gratis €50 aan free spins als je €25 of meer inzet.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Interviews RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Ricciardo per direct aan de kant gezet bij RB