Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Exclusief: Norris klaar voor leidende rol McLaren: "Geloof graag dat ik de allerbeste ben"

Lando Norris zal in 2023 een nieuwe uitdaging aangaan bij McLaren. Teamgenoot Daniel Ricciardo vertrekt en toptalent Oscar Piastri krijgt het stoeltje naast de jonge Brit. In een exclusief interview met RacingNews365 zegt Norris klaar te zijn om het team te leiden. Sterker nog, dat doet hij al.

McLaren kent in 2022 vooralsnog een wisselvallig seizoen. Het afgelopen jaar finishte het team overduidelijk als 'best of the rest' achter Mercedes, Red Bull en Ferrari. Men hoopte een stap te zetten richting de topteams, maar in plaats daarvan concurreren ze met Alpine, de huidige nummer vier in het constructeurskampioenschap. Binnen McLaren zelf gaat de strijd er wat minder hard aan toe. Lando Norris staat op een prima zevende plaats achter de coureurs van de drie topteams, terwijl teamgenoot Daniel Ricciardo slechts op P14 staat. Met een kwart van de punten van Norris. Reden genoeg voor McLaren om afscheid te nemen van de Australiër en hem in te wisselen voor toptalent en landgenoot Oscar Piastri. In een exclusief interview met RacingNews365 legt Norris uit dat het voor hem gewoon weer een nieuwe, leuke uitdaging is. "Ik ben verheugd om met een nieuw iemand te werken. Ik heb twee verschillende coureurs gehad in mijn eerste jaren in de Formule 1 (Carlos Sainz en Ricciardo, red.) en het waren alle twee zeer goede coureurs, dus ik kijk altijd uit naar het samenwerken met een nieuwe coureur. Hopelijk kan ik er ook wat lol mee trappen", lacht hij. "Al vind ik het ook niet erg als ze me haten en ze nooit met me willen praten", voegt hij daar nog aan toe. "Je moet de mensen die meedogenlozer willen zijn ook begrijpen. Ik denk dat ik het verschil ben tussen Carlos en Daniel. Daniel is een jongen waar je veel mee kunt lachen en je wil met elkaar lachen en genieten, maar zodra je de auto instapt is het serieus. Als je niet rijdt, dan kan je wat minder serieus doen en wat lol trappen." "Met Carlos ging ik vaak golfen en dat soort dingen. We hebben veel respect voor elkaar en zijn ook goede vrienden als we niet op het circuit zijn. Iedereen weet echter dat als we op het circuit zijn, dat we niets liever willen dan de ander te kloppen."

Alles wat ik te zeggen heb, heeft veel lading. Ze nemen het uiterst serieus

Lando Norris over zijn leidende rol binnen McLaren

Norris niet van plan om intern duel te verliezen

In de Formule 1 is je teamgenoot ook je grootste concurrent. In hetzelfde materiaal kan men binnen het team laten zien wie 'beter' is. Norris zit hier dan ook niet op te wachten. "Dat moet pijnlijk zijn. Heel pijnlijk zelfs voor mij. Ik geloof graag dat ik de allerbeste ben, al dan niet een van de beste coureurs. Je werkt zó veel jaren om in die positie te komen en iedereen te verslaan, vooral je teamgenoten." "Als dan de tijd komt dat je ineens verslagen wordt, dan doet dat pijn van binnen, want dat is het laatste wat je wil dat er gebeurt als je aan het racen bent. Je doet er alles aan, alles wat je maar kan bedenken, om boven de ander te eindigen, sneller te zijn en je teamgenoten - of wie dan ook - te verslaan."

McLaren gaat voor jong coureursduo Norris-Piastri

Norris heeft de resterende races van het seizoen nog een zeer ervaren coureur naast zich rijden, waarna in 2023 Piastri het stokje overneemt van Ricciardo. Norris en Piastri vormen vanaf volgend seizoen een van de jongste coureursduo's van de grid. Op (dan) 23-jarige leeftijd zal de Britse coureur de leiding moeten nemen. Of hij daar klaar voor is? "Dat denk ik wel, want eigenlijk bevind ik me al in die positie. Ik denk niet dat iemand anders binnen het team die positie heeft of dat Daniel de leiding over mij heeft. Alles wat ik te zeggen heb, heeft al veel lading. Ze nemen het uiterst serieus en luisteren daar naar. Dit komt ook doordat ik net wat meer potentie uit de auto heb weten te halen gedurende de afgelopen jaren." "Dat is iets wat helpt, dus ja: ik ben er zeker klaar voor. Ik ben al vijf jaar onderdeel van het team en het is mijn vierde jaar dat ik met ze race. Ik ken ze door en door en ze kennen mij ook zeer goed", stelt Norris zelfverzekerd. Hij heeft alle vertrouwen in McLaren en de kansen voor het team in de komende races en seizoenen. "We kennen elkaar nu goed genoeg om alle potentie uit de auto te halen."

Viaplay
x
Live Race Formule 1 GP Emilia-Romagna 2024