Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 2023

F1-bom barst: Withete Formule 1-bazen halen uit naar de FIA in explosieve brief

De verhoudingen tussen de Formule 1 en de FIA zijn gespannen. Na uitlatingen van president Mohammed ben Sulayem laat F1 van zich horen. En hoe. De advocaten hebben een zeer boze brief opgesteld. Deze is ingezien door RacingNews365.

Greg Maffei Stefano Domenicali Mohammed Ben Sulayem
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Vorige week kwam er nieuws naar buiten dat het nationale Saoedische investeringsfonds een bod van 20 miljard dollar zou hebben uitgebracht op de Formule 1. Alhoewel de F1-bazen Liberty Media, die de commerciële rechten in handen hebben, niet op de berichtgeving reageerde, zag de FIA-baas Mohammed ben Sulayem zich toch genoodzaakt om te reageren.

Hij riep potentiële kopers op om goed na te denken over het prijskaartje van 20 miljard, dat volgens hem 'opgeblazen' was. Ter vergelijking: in 2017 werd de sport voor 4,4 miljard dollar overgenomen door de huidige bazen.

F1 stuurt boze brief

Die uitlatingen, gedaan op Twitter, zijn in het verkeerde keelgat van de Formule 1-bazen geschoten. Zij stuurden via hun advocaten een brief naar de FIA, die ook door RacingNews365 is ingezien. De brief werd ook naar de teams doorgestuurd. In de brief worden de uitlatingen van Ben Sulayem weggezet als 'onacceptabel'.

"De Formule 1 heeft het exclusieve recht om de commerciële rechten van het FIA Formula 1 World Championship te exploiteren", zo citeert het Britse medium uit de brief. "De FIA heeft bovendien ondubbelzinnig toegezegd dat zij geen afbreuk zullen doen aan het eigendom, het beheer en/of de exploitatie van die rechten. Wij zijn van mening dat deze opmerkingen, gemaakt op het officiële social media-account van de FIA-voorzitter, op onaanvaardbare wijze inbreuk maken op deze rechten", zo hekelt men.

Volgens Liberty Media is de FIA-president dan ook zijn FIA-boekje te buiten gegaan. "Iedere persoon of organisatie die commentaar levert op de waarde van een beursgenoteerde entiteit of haar dochterondernemingen, en daarbij beweert of suggereert over voorkennis te beschikken, loopt het risico aanzienlijke schade toe te brengen aan de aandeelhouders en investeerders van die entiteit, om nog maar te zwijgen van de mogelijke blootstelling aan ernstige wettelijke gevolgen. In de mate dat deze opmerkingen de waarde van Liberty Media Corporation schaden, kan de FIA als gevolg daarvan aansprakelijk zijn", aldus de brief.

Al met al worden de spanningen tussen de twee partijen er niet minder op. Wordt ongetwijfeld vervolgd. De FIA weigerde te reageren op navraag van deze website.

Ook interessant:

Hoeveel verdienen Verstappen en Hamilton? De F1-salarissen van 2023

Wat verdient Max Verstappen in de Formule 1? En wat verdienen concurrenten Charles Leclerc en Lewis Hamilton in 2023? RacingNews365 presenteert de salarissen van het komende F1-seizoen, waarbij we ook zien dat Nyck de Vries er warmpjes bij zit!

Mis niets van het F1-seizoen 2023 en zet de F1-kalender eenvoudig op jouw smartphone of PC

Download nu de F1-kalender
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

29 reacties

RN365 Special
'Red Bull-topontwerper Newey verrast met nieuwe bolide Verstappen'

De RB19 van Max Verstappen en Sergio Perez wordt op 3 februari onthuld. Red Bull heeft deze winter niet stilgezeten en de nieuwe bolide zal een maximale evolutie zijn van de RB18 waarmee Verstappen vorig jaar kampioen werd, zo schrijft onze technisch F1-analist Paolo Filisetti.

Lees meer
Viaplay
x
Foto's Dit is de nieuwe Williams-bolide uit alle hoeken