Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
FIA

F1-teambazen reageren op kritiek FIA-president na taakstraf Verstappen

De uitspraken van FIA-president Mohammed Ben Sulayem over het verminderen van het schelden van de coureurs heeft veel stof doen opwaaien. Max Verstappen kreeg zelfs een taakstraf nadat hij in de persconferentie 'fucked' had gezegd. Maar hoe kijken de F1-teambazen naar de oproep van de FIA-president?

Vasseur Italy
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Het is een veelbesproken onderwerp in Singapore: het schelden van de coureurs in de Formule 1. FIA-president Mohammed Ben Sulayem uitte daar felle kritiek op, wees naar de verantwoordelijkheid van de coureurs en trok zelf een vergelijking met rappers. Tijdens de mediadag in Singapore was menig coureur niet te spreken over de teksten van Ben Sulayem, waarbij Max Verstappen zelfs het woord 'fucked' in de mond nam tijdens de persconferentie. Het kwam de Nederlander op een taakstraf te staan.

Als het onderwerp ter sprake komt tijdens de persconferentie voor teambazen, krijgt Ferrari-teambaas Frederic Vasseur de vraag wat hij van die taakstraf vindt. De Fransman kreeg vorig jaar namelijk nog een waarschuwing na zijn taalgebruik in een persconferentie. "Ten eerste weet ik niet zeker of ik de beste referentie ben om daarover te praten. En ik denk dat we een verschil moeten maken met het taalgebruik tijdens de race", zo begint Vasseur zijn verhaal tegenover onder meer RacingNews365. 

"Want dit is een van de weinige sporten waar... Je hebt bijvoorbeeld geen microfoon bij voetballers. Ik wil voetballers niet als referentie gebruiken, maar we moeten ook begrijpen dat ze met 350 kilometer per uur in de auto rijden. Ik weet niet zeker of het taalgebruik dan de eerste prioriteit is, als ze in de auto rijden. En dat begrijp ik heel goed. We kunnen discussiëren over een andere aanpak. Ik zal het om voor de hand liggende redenen niet doen (Vasseur lijkt te verwijzen naar zijn eerdere straf, red.), maar ik denk dat het wat hard is als ze in de auto zitten."

Emotionele reactie

Dan gaat ook de teambaas van Williams, James Vowles, erop in. "Ik denk dat Fred gelijk heeft. Als je daar echt in het moment zit en zelfs op een punt waarop je denkt dat iemand je leven op de proef heeft gesteld... Dat is namelijk vaak het geval bij sommige manoeuvres die er uiteindelijk plaatsvinden. En dan zou iedereen in deze kamer daar een emotionele reactie op hebben."

"En daarin zitten twee verschillen. Het is duidelijk dat dit een wereldsport is en dat er elementen zijn die we onder controle moeten houden. En er zijn andere situaties waarin misschien woorden zijn gebruikt tijdens een langzame ronde of als er iemand in de pitstraat staat. Dat kan absoluut worden vermeden. Maar we moeten ook in gedachten houden dat sommige van de meest elitaire atleten ter wereld hun leven op het spel zetten als gladiatoren. En dat zal een emotionele reactie veroorzaken."

Vowles vervolgt: "En hoeveel woorden ik ook kan gebruiken als het kalm is, er stroomt nog steeds adrenaline door het lichaam en het zal heel moeilijk zijn om dat te veranderen. Zo heeft Franco Colapinto op de vrijdag gevloekt, maar daar zullen we later met hem over praten. Dat was alleen maar omdat hij iets was vergeten en dat kunnen we oplossen. Maar ik denk dat we in het heetst van de strijd veel vragen van de atleten", zo sluit Vowles af.

Ook interessant:

Speel de RN365 F1 Bingo en win toffe prijzen

Maak de race in Singapore nu nog leuker met de RacingNews365 bingo en maak kans op toffe F1 prijzen zoals Verstappen schaalmodellen en caps. 

Praat mee!

Viaplay
x
Max Italiaanse media roepen Verstappen uit tot 'winnaar' GP Singapore