Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Red Bull Racing

F1 was lang niet zó spannend ondanks Verstappen-dominantie

Doordat Lewis Hamilton de GP van Groot-Brittannië won, betekent het dat het aantal racewinnaars dit seizoen al op zes staat. De laatste keer dat er meer verschillende coureurs een Grand Prix wonnen, was in 2012.

Podium Verstappen Norris Hamilton Silverstone
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Ja, Max Verstappen won dit seizoen alweer zeven van de twaalf races. Maar de vijf overige GP's kwamen op naam te staan van vijf verschillende coureurs. Carlos Sainz (Australië), Lando Norris (Miami), Charles Leclerc (Monaco), George Russell (Oostenrijk) en Lewis Hamilton (Groot-Brittannië) mochten elk al een keer de hoogste trede van het podium betreden.

Het zegt alles over de veranderde krachtsverhoudingen in de Formule 1. Red Bull domineert niet meer en de topteams liggen veel dichter bij elkaar dan de voorgaande jaren. In 2021, het laatste jaar van de toen geldende reglementen, waren er ook zes verschillende racewinnaars. Naast de voor de titel strijdende Verstappen en Hamilton waren dit Perez, Valtteri Bottas, Daniel Ricciardo en Esteban Ocon. Ricciardo profiteerde in Monza optimaal van een crash tussen Hamilton en Verstappen, zoals Russell dit onlangs deed bij de GP van Oostenrijk toen Verstappen en Norris elkaar raakten.

De laatste keer dat er meer dan zes verschillende GP-winnaars waren in één seizoen, was in 2012. Max Verstappen reed toen nog in de karts en Sebastian Vettel pakte zijn derde wereldtitel. In dat seizoen werden de eerste zeven races gewonnen door zeven verschillende coureurs. Jenson Button en Hamilton (McLaren), Fernando Alonso (Ferrari), Vettel en Mark Webber (Red Bull), Nico Rosberg (Mercedes) en de verrassende Pastor Maldonado (Williams) wonnen elk een race. Laat in het seizoen voegde Kimi Raikkonen (Lotus) zich nog bij dit gezelschap.

De kans dat er dit jaar nog meer verschillende racewinnaars zich gaan melden, is reëel. Oscar Piastri klopt steeds nadrukkelijker aan de deur. En ook Sergio Perez heeft dit jaar nog geen zege op zak, terwijl hij in de vier voorgaande jaren telkens een keer als winnaar over de streep kwam. Hij zal dan wel aanzienlijk beter moeten gaan presteren. De laatste zeven races stond hij namelijk al niet meer op het podium en kreeg hij twee DNF's achter zijn naam. 

Het record van de meest verschillende GP-winnaars in één seizoen zal echter niet in gevaar komen. Het Formule 1-seizoen in 1982 kende namelijk zestien races en maar liefst elf (!) verschillende winnaars.

Verschillende GP-winnaars per seizoen

Jaar Aantal winnaars
2024 6 (nog 12 GP's te rijden)
2023 3
2022 5
2021 6
2020 5
2019 5
2018 5
2017 5
2016 4
2015 3
2014 3
2013 5
2012 8

Ook interessant:

Moet Verstappen Perez nog wel als Red Bull-teamgenoot willen?

In een weekend dat weer uiterst moeizaam verliep voor Red Bull, was het toch weer Max Verstappen die de kastanjes uit het vuur haalde voor de brigade uit Milton Keynes. En Sergio Perez? Tsja...

Bekijk je de podcast liever op YouTube? Klik dan hier.

Scoort Feyenoord donderdag 19 september tegen Bayer Leverkusen? Dan keert Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit.

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking Rechterhand Verstappen belangrijke spil in herstructurering Red Bull Racing