Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA publiceert richtlijnen voor controversieel verbod op statements coureurs

De FIA heeft richtlijnen gepubliceerd in een poging om enkele van de belangrijkste vragen over het verbod op persoonlijke statements door coureurs te beantwoorden.

De FIA heeft verdere uitleg gegeven over haar besluit om 'politieke, religieuze en persoonlijke uitspraken' zonder expliciete goedkeuring te verbieden. Naar aanleiding van de reacties van coureurs en F1-persoonlijkheden die vreesden dat de deelnemers zich niet meer over belangrijke zaken zouden kunnen uitlaten, heeft het bestuursorgaan van de F1 geprobeerd het standpunt inzake artikel 12.2.1.n te verduidelijken door de coureurs richtlijnen mee te geven. De FIA benadrukt echter dat het bewuste artikel ongewijzigd blijft en dat deze update alleen bedoeld is als leidraad voor de coureurs.

Wanneer mogen coureurs hun mening uiten?

De FIA heeft verduidelijkt dat coureurs hun mening kunnen uiten 'buiten het kader van internationale wedstrijden', en noemt daarbij de volgende voorbeelden: Sociale media Tijdens interviews met geaccrediteerde media (zoals interviews met tv of gedrukte media) Tijdens de persconferentie van de FIA, maar enkel in reactie op direct aan hen gestelde vragen van geaccrediteerde journalisten Men voegde eraan toe dat het verbod van artikel 12.2.1.n dus van toepassing is op: FIA-persconferenties (behalve in antwoord op rechtstreekse vragen van geaccrediteerde journalisten) Activiteiten op het circuit (bijvoorbeeld tijdens de drivers parade en het volkslied) Pre-race/post-race procedures (bijvoorbeeld de podiumceremonie, in de cool down room , of op de groepsfoto's aan het begin en einde van het seizoen)

Voorbeelden van een overtreding

De richtlijnen bevatten een lijst met voorbeelden van politieke, religieuze en persoonlijke uitingen in de vorm van afbeeldingen, symbolen, gebaren, woorden of handelingen. Politieke uitingen kunnen gaan om banden met lokale, regionale, nationale of internationale politieke partijen of personen, regeringen en bewegingen. Religieuze uitlatingen kunnen betrekkingen hebben tot: Een religie, spirituele praktijk of gerelateerde significante figuur (met uitzonderingen) Alles wat kritisch is over of vijandig staat tegenover de religieuze of spirituele overtuigingen van anderen De FIA verduidelijkte dat 'eigen, niet bekeerde religieuze gebaren', zoals naar de hemel wijzen of het slaan van het kruisteken niet worden beschouwd als verboden religieuze uitingen, net zo min als religieuze kleding of ornamenten. Wat betreft 'persoonlijke' uitingen stelt de FIA dat deelnemers evenementen niet mogen gebruiken als platform om persoonlijke opvattingen van welke aard dan ook te delen als dat in strijd is met het 'algemene beginsel van neutraliteit'.

Hoe coureurs toestemming kunnen vragen

De FIA verklaarde dat coureurs vier weken voor een evenement schriftelijk toestemming moeten vragen, waarbij verzoeken (compleet met onderbouwing) per geval worden behandeld. Een eventuele goedkeuring geldt voor de duur van het bewuste evenement.

Wat de straffen zijn

De FIA verklaarde dat alle mogelijke straffen beschikbaar zullen zijn voor de stewards, waaronder boetes, waarschuwingen, gridstraffen, uitsluitingen en schorsingen. Er werden geen concrete voorbeelden gegeven van overtredingen en straffen.

Viaplay
x
Data Verstappen worstelt ook in droge omstandigheden