Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA stelt handhaving omstreden F1-regel omtrent juwelen toch uit

Tijdens de Grand Prix van Monaco zou de wedstrijdleiding geen genade meer tonen voor coureurs die tegen de regels in juwelen dragen in de auto. RacingNews365 heeft echter vernomen dat het handhaven van de regels wordt uitgesteld.

Inmiddels is elke Formule 1-fan wel al bekend met de juwelenkwestie. Al ruim anderhalf decennium is er een regel die coureurs verbiedt om juwelen te dragen in de auto, maar in de praktijk wordt daar niet op gecontroleerd. De nieuwe F1-wedstrijdleiders willen dat echter vanaf dit jaar wel gaan doen, maar enkele Formule 1-coureurs, met Lewis Hamilton aan het roer, zijn het daar niet (helemaal) mee eens. Vanaf het Grand Prix-weekend in Miami wilden de wedstrijdleiders er op gaan controleren. Coureurs als Lewis Hamilton kregen echter 'tot aan de GP van Monaco' een medische vrijstelling, omdat hij bepaalde piercings alleen door een professional kon laten verwijderen. "Als ik in Miami een vrijstelling krijg, krijg ik die overal", was de reactie van de Brit, die duidelijk niet bereid is om zich te ontdoen van zijn sieraden en piercings.

Geen straffen, wel een dialoog

Vanaf het aanstaande GP-weekend zou de FIA dus wel gaan handhaven, maar RacingNews365 heeft begrepen dat dit voorlopig is uitgesteld tot in ieder geval eind juni. Dit weekend zal in Monaco de dialoog tussen de coureurs en Sean Petherbridge, de president van de medische commissie van de FIA, worden voortgezet. Lewis Hamilton is daar nauw bij betrokken. De regel is er al een hele lange tijd en FIA-president Mohammed Ben Sulayem snapt de positie van de nieuwe wedstrijdleiders, die simpelweg de regels willen handhaven. Tegelijkertijd snapt hij ook dat er onder de coureurs enkele verzoeken zijn. De FIA probeert hen daarin tegemoet te komen. Daarom wordt er dit weekend onderling gesproken over de juwelenkwestie tussen de coureurs, de wedstrijdleider, de medische commissie van de FIA en de veiligheidscommissie, om zo tot een rechtvaardige oplossing te komen waar beide partijen zich in kunnen vinden. Voorlopig zullen we dus geen straffen zien en worden coureurs die juwelen dragen, ondanks het feit dat het technisch gezien een overtreding is van de regels, niet op de vingers getikt. In ieder geval tot eind juni wordt het dus nog steeds gedoogd.

Viaplay
x
Live Race Formule 1 GP Emilia-Romagna 2024