Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

FIA-steward staat achter bekritiseerde straf Verstappen: "Moeilijkste besluit ooit"

Max Verstappen werd in 2017 tijdens de Grand Prix van de Verenigde Staten uit de 'cooldown room' geplukt, omdat zijn late inhaalactie op Kimi Raikkonen niet legaal zou zijn. Dat besluit stuitte op ontzettend veel weerstand, maar vandaag de dag staan de stewards van dienst nog altijd achter dat besluit.

Het is al ruim drie jaar geleden dat Max Verstappen Kimi Raikkonen aan de binnendoor inhaalde op het Circuit of the Americas, maar de kwestie kwam zaterdagochtend ter sprake tijdens het FIA International Stewards Seminar. Het is een bijeenkomst bedoeld om stewards te scholen voor inzet in de juniorklassen. RacingNews365 nam deel aan de meeting toen het onder andere over de kwestie Verstappen/Raikkonen ging. FIA steward Garry Connelly sprak over één van zijn moeilijkste beslissingen van de wedstrijdleiding ooit: "Het was een geweldige actie (zie video hieronder, red.) van Max Verstappen op Kimi Raikkonen, echt briljant. Mika Salo was toen de hoofdsteward van dienst en hij ziet altijd extreem snel wat er op het circuit gebeurt. Hij zei ons meteen dat het een briljante actie was, maar wel één die zeker een meter buiten de baan, aan de binnenkant van de bocht, plaatsvond." "We keken de beelden terug en binnen een minuut het was gewoon heel duidelijk. De beslissing was echter moeilijk, want me moesten iemand zijn podiumplaats ontnemen en hem daar vervangen door Raikkonen. We hebben toen heel veel kritiek gekregen. In Nederland waren we staatsvijand nummer één, evenals bij de Red Bull-fans." Echter, Connelly legt uit dat de zaak ook vanuit het Raikkonen perspectief bekeken moest worden: "Een andere coureur werd op oneerlijke wijze van zijn derde plaats beroofd. Max had hem immers nooit kunnen inhalen als hij aan de regels had voldaan en op de baan was gebleven. Hij ging naast de baan met een blijvend voordeel tot gevolg." Connelly benadrukt nogmaals dat het een zeer moeilijke beslissing was, maar vermoedt dat de hoofdpersoon in kwestie er vandaag de dag vrede mee heeft: "Deze casus blijft me bij als de lastigste ooit, maar ik denk dat als je het Max nu voorlegt, hij toe zal geven dat het de enige juiste beslissing was."

1357281998658695168

✨ 'Max Verstappen, you're brilliant' ✨ 🇺🇸 #Throwback naar de GP van de USA in 2017 👀 @Max33Verstappen pakt Raikkonen in de allerlaatste ronde voor P3! 😱 ⚠ Wegens het overschrijden van de track limits kreeg Max nog een tijdstraf en moest hij die podiumplek weer inleveren 😕 pic.twitter.com/txtCBnCot1 — Ziggo Sport F1 (@ZiggoSportF1) February 4, 2021

Viaplay
x
Breaking Hulkenberg eerste aanwinst voor F1-project Audi