Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2023

FIA voert last-minute regelwijziging door voor sprintweekend in Oostenrijk

Na een opmerkelijke situatie in Azerbeidzjan heeft de FIA een kleine regelwijziging doorgevoerd in aanloop naar het sprintweekend in Oostenrijk.

Sainz Baku sprint
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De gewijzigde sprintregels voor dit jaar zorgden tijdens het Grand Prix-weekend in Bakoe voor een bijzondere situatie. In de nieuwe reglementen moesten de coureurs namelijk tijdens de extra sprintkwalificatie op zaterdag medium banden gebruiken in Q1 en Q2. In Q3 moesten vervolgens nieuwe zachte banden worden gebruikt.

Maar de teams konden er ook voor kiezen om alle rode banden al te gebruiken op vrijdag tijdens VT1 en de hoofdkwalificatie, als dat hen beter uitkwam. Lando Norris haalde in Bakoe op zaterdag Q3, terwijl hij geen nieuwe zachte banden meer had. Daardoor kon hij niet deelnemen aan de sessie en werd hij automatisch tiende.

Yuki Tsunoda zat in een vergelijkbare situatie, maar hij haalde Q3 niet. Dat voorkwam dat er een mogelijk verbazingwekkende situatie was ontstaan. Door een loophole hadden ze in theorie namelijk op een droge baan intermediates kunnen gebruiken in Q3, om onderling te strijden voor P9 en P10. Zachte banden hadden ze immers niet. Omdat alleen Norris Q3 bereikte, kwam het niet zover.

Dichtgemetseld

De FIA heeft die maas in de wet in aanloop naar het sprintweekend in Oostenrijk gedicht. In Q3 van de sprint mogen de teams nu ook een gebruikte set zachte banden gebruiken. Op die manier wordt voorkomen dat er auto's stil staan in de garage terwijl er om de pole voor de sprintrace wordt gestreden.

Acht teams moesten het eens zijn met de wijzigingen, zodat de FIA deze er op korte termijn doorheen kon drukken. Dat is gebeurd. In de notities, die wedstrijdleider Niels Wittich in aanloop naar het raceweekend heeft gedeeld met de teams, worden de wijzigingen uitgelegd.

"Om te voorkomen dat de onbedoelde situatie ontstaat waarbij het aantrekkelijk is om tijdens de kwalificatie op intermediates een droge baan op te gaan, is artikel 30.5.h. gewijzigd. Alle partijen, op een team na, zijn het eens met de wijzigingen. Daarom luidt de gewijzigde regel nu als volgt: 'In Q3 van de kwalificatie voor de sprintrace mag er maximaal een set droogweerbanden worden gebruikt, die van de zachtste beschikbare specificatie moeten zijn'", aldus de uitleg.
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Oostenrijk 2023 RN365 Nieuwsdossier

6 reacties

Viaplay

Unibet
x
Oeps Verbaasde Leclerc vierde podium al na 'uitvalbeurt' Verstappen