GP België

Eén van de 'oudere' Grands Prix van de Formule 1-kalender is de wedstrijd die in België wordt gehouden: in het allereerste jaar van de koningsklasse werd er al gereden op het circuit Spa-Francorchamps. De Belgische Grand Prix is een klein beetje ook de Nederlandse Grand Prix, omdat het oranjelegioen elk jaar in groten getale afreist naar de baan in de Ardennen.

Formule 1 Grand Prix België 2019

Spa-Francorchamps: het is een naam die bij elke autosportliefhebber een belletje doet rinkelen. Het Ardennencircuit is geliefd onder de fans, maar zeker niet minder onder de coureurs. De snelle omloop nabij het dorpje Stavelot, dat vernoemd is naar twee andere dorpen, kent op twee bochten na eigenlijk geen langzame gedeelten.

De bocht Eau Rouge (of is het eigenlijk Raidillon?) wordt door velen betiteld als de 'bocht der bochten'. Een snelle linkerknik wordt vrijwel direct opgevolgd door een ontzettend steile, razend rappe zwaai naar rechts. De coureurs moeten goed wakker zijn, want gelijk daarna moet het stuur naar links worden gemikt.

Later op het circuit volgt de rechts-links-rechts-combinatie van Les Combes, waarop de lastige maar ontzettend snelle knikken van Stavelot en Blanchimont tevens op het programma staan. Voor een goede rondetijd op het circuit Spa-Francorchamps mag de rijder in kwestie geen enkele vorm van angst kennen, want dat wordt direct afgestraft met het verlies van enkele tienden of seconden.

Wanneer staat de Grand Prix België 2019 op de kalender?

De Formule 1 race van België wordt gehouden van 30 augustus tot en met 1 september 2019. Het weekend begint op vrijdag met de vrije trainingen, een dag later staat de kwalificatie op het programma.

Hoe laat begint de Grand Prix van België?

De Formule 1 Grand Prix van België begint zondag 1 september 2019 om 15:00 uur. De race is live te volgen via het liveblog van Racingnews365 en op de televisie via Ziggo Sport en RTL Duitsland.

SessieDatumTijd (NL)
Eerste vrije trainingvrijdag 30 augustus 201911:00 - 12:30
Tweede vrije trainingvrijdag 30 augustus 201915:00 - 16:30
Derde vrije trainingzaterdag 31 augustus 201912:00 - 13:00
Kwalificatiezaterdag 31 augustus 201915:00 - 16:00
Racezondag 1 september 201915:10 - 17:10
© Red Bull Contentpool

Het circuit van Spa-Francorchamps

Spa-Francorchamps staat bij bijna alle rijders in de top drie van favoriete circuits. Het is een echt rijderscircuit met uitdagende, snelle bochten en het nodige hoogteverschil. Daarbij komt dat de weersomstandigheden erg wisselend zijn in de Belgische Ardennen, waardoor we al vaak onvoorspelbare races hebben gezien.

In totaal leggen de coureurs per ronde 7,004 kilometer af, waardoor de race 44 ronden bevat. Met name de razendsnelle bocht genaamd Eau Rouge bezorgt de coureurs een extra hoge hartslag. Tegenwoordig gaan de coureurs met een snelheid van bijna 300 kilometer per uur door deze prachtige bocht.

Michael Schumacher is de meest succesvolle coureur op het circuit. De Duitser heeft zes keer gewonnen in België en was vaak de smaakmaker van de race. Legendarisch zijn de regenraces in 1995 en 1997. Een jaar later crashte de Duitser vol achterop bij David Coulthard. De McLaren coureur werd op een ronde gezet, maar liet zijn gas los, waardoor de Duitser door het slechte zicht achterop knalde.

Bijzondere momenten uit historie van de Grand Prix van België

Het kan spoken in de Ardennen! Wie herinnert zich niet de fenomenale editie van 1998, de race die werkelijk alles in zich had - de 'moeder aller startcrashes', een achterblijver die een titelkandidaat achterop ziet klappen, de leider in het WK die zichzelf uitschakelt, een zeer verrassende winnaar en een dubbelzege voor een team dat nooit verder wist te komen dan een handvol tweede plaatsen!

Grote coureurs komen boven gedreven op het listige doch razendsnelle circuit in België. Ayrton Senna, Michael Schumacher en Jim Clark konden alle drie bijzonder goed uit de voeten in de Ardennen. Schumacher wist er zelfs eens vanaf een schier kansloos ogende zestiende startplaats te winnen.

Beide Verstappens eindigden eens op het podium in België, al was het voor vader Jos geen fysieke. Senior werd namelijk gepromoveerd van een vierde plaats aan de meet naar een derde plek op papier, omdat winnaar Schumacher in 1994 met een diskwalificatie kreeg te maken. Junior, zoon Max, werd in 2018 derde achter Sebastian Vettel en Lewis Hamilton.

Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van de vrije training, kwalificatie, race en het laatste nieuws? Maak een account aan en ontvang notificaties van de prestaties van Max Verstappen en het belangrijkste nieuws!

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen