Nationaliteit can Canadees
Geboorteplaats Saint-Jean-sur-Richelieu, Canada
Geboortedatum 18/01/1950 (†)
F1-debuut 1977, Groot-Brittannië

Gilles Villeneuve stond bekend als een van de allersnelste coureurs aller tijden. De Canadees had een alles of niets mentaliteit en dit koste hem uiteindelijk zijn leven. Hij won 2 races en behaalde 16 podiums in zes seizoenen.

Biografie Gilles Villeneuve

Villeneuve werd geboren in een klein plaatsje net buiten Montreal. In het begin van zijn carrière reed de Canadees in verschillende sneeuwscooter races. Toen Gilles in single seaters ging rijden werd zijn talent nog meer duidelijk. Hij versloeg James Hunt in verschillende Formule Atlantic-races en maakte hiermee indruk. Hunt zijn team (McLaren) bood de Canadees een contract aan als derde coureur voor het 1977 seizoen.

Begin carrière Gilles Villeneuve

Hij debuteerde tijdens de Grand Prix van Groot-Brittannië in 1977 en eindigde op de elfde plaats. De Britse pers was erg enthousiast en noemde hem een toekomstig wereldkampioen. Toch besloot McLaren niet verder te gaan met Villeneuve aangezien het team dacht dat hij te duur zou zijn. In Augustus van dat jaar vloog de Canadees naar Italië om Enzo Ferrari te ontmoeten. Na een testsessie is de baas overtuigd en Villeneuve mag de laatste twee races van het seizoen rijden voor Ferrari. Villeneuve zei hier later over: ‘Als iemand tegen mij zou zeggen dat ik drie wensen kreeg, zou mijn eerste zijn geweest om te kunnen racen, mijn tweede om in de Formule 1 te komen en de derde om voor Ferrari te rijden.

Eerste overwinning van Gilles Villeneuve

In 1978 begon Villeneuve aan zijn eerste volledige seizoen in de sport. Van de eerste vijf races wist de Canadees er slechts eentje te finishen. Tijdens de Grand Prix van Oostenrijk pakt hij zijn eerste podium. De laatste race van het seizoen wordt verreden in Canada. Hij wint zijn thuis-Grand Prix op het circuit dat later naar hem vernoemt wordt. Gilles is de enige Canadees die dat ooit gepresteerd heeft.

Rest van carrière

1979 was Villeneuve zijn beste seizoen. De Canadees won in Zuid-Afrika en de Verenigde Staten en hij leidde het kampioenschap. Zijn nieuwe teamgenoot Jody Scheckter rijdt ook een sterk seizoen en pakt uiteindelijk de titel op maar 4 punten voorsprong van Villeneuve. Een memorabel moment uit dat seizoen is de vrije training van de Grand Prix van de Verenigde Staten. De baan is kletsnat en Scheckter denkt dat hij de snelste tijd heeft genoteerd. Tot zijn grote verbazing ziet hij dat Villeneuve elf seconden sneller is!

Voor het nieuwe seizoen werd de Canadees getipt als favoriet voor de wereldtitel. De Ferrari was helaas veel te slecht en Villeneuve eindigt twaalfde in het kampioenschap. 1981 begon ook slecht met drie uitvalbeurten op een rij. Uiteindelijk wint hij dit jaar twee races en behaald hij nog een podium plek. Uiteindelijk finisht de Ferrari-coureur zevende. Tijdens de Grand Prix van Imola in 1982 dacht Villeneuve de overwinning in handen te hebben. Zijn teamgenoot Didier Pironi negeerde teamorders en ging er met de overwinning vandoor. De Canadees was woedend op zijn teamgenoot en hierdoor was hij uit op wraak tijdens de volgende race, dit werd hem fataal.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.