Romain Grosjean Frankrijk

  • Team: Haas
  • Helm: Romain Grosjean - 8
  • Startnummer: 8
Romain Grosjean is een Franse Formule 1 coureur. Grosjean is sinds 2009 actief in de Formule 1. Hij rijdt samen met zijn teamgenoot Kevin Magnussen voor Haas F1.

Romain Grosjean: topcoureur of middenmotor

Grosjean is in zijn carrière uitgegroeid tot een vaste waarde in de middenmoot van de Formule 1. De Fransman heeft als doel om voor een topteam uit te komen en hoopt op een stoeltje bij Ferrari.

De weg naar de Formule 1

Romain Grosjean kent een succesvolle carrière in de autosport met veel titels. Zo won hij onder andere: de Franse Formule Renault, GP2 Asia Series, Formule 3 Euro Series en de GP2. In 2009 wordt Grosjean testcoureur van Renault. Na het ontslag van Nelson Piquet jr neemt de Fransman het over voor de resterende zeven races. Voor 2010 wordt hij vervangen door Kubica en voormalig GP2 teamgenoot Petrov. In 2011 is Grosjean testcoureur voor het nieuwe Lotus Renault GP. Het team is onder de indruk van de Fransman en plaatst hem in 2012 naast Kimi Raikkonen voor het vernieuwde Lotus F1 Team.

De Lotus jaren

Van 2012 tot en met 2015 rijdt Grosjean bij het team van Lotus. In 2012 heeft het team een competitieve auto gebouwd, maar de Fransman boekt wisselvallige resultaten. Het wisselt van drie podiumplaatsen tot een race-ban voor het veroorzaken van een startcrash in Spa. Het tweede seizoen verloopt heel anders. Hij behaalt zes podiums en wordt meer gerespecteerd in de paddock.

Na de invoering van de hybride motoren valt Lotus weg. In 2014 eindigt Grosjean op een treurige 14 plaats in het kampioenschap met slechts 8 punten. 2015 is iets beter met als absoluut hoogtepunt de Grand Prix van België. Hij finisht op het podium met een knappe derde plaats.

Romain Grosjean moet het team van Haas F1 op sleeptouw nemen
© Haas F1

Nieuwe start bij Haas F1

In 2015 wordt bekend gemaakt dat Grosjean gaat uitkomen voor het team van Haas F1. Hij vormt met Esteban Gutiérez de eerste drivers line-up van het nieuwe team. Tijdens de debuut race van Haas finisht de Fransman op een erg knappe zesde plaats. Hierdoor kreeg hij als eerste coureur de titel ''driver of the day''. De daarop volgende Grand Prix wordt hij weer ''driver of the day'' door een vijfde plaats.

De rest van het seizoen verloopt moeizamer en Haas ontwikkelt de auto niet genoeg. Met een nieuwe teamgenoot (Kevin Magnussen) hoopt Grosjean meer successen te boeken voor Haas in 2017. Ze behalen meer punten maar blijven 8ste in het kampioenschap.

Grosjean heeft nog steeds de ambities om voor een topteam uit te komen. Vorig jaar heeft hij meerdere malen aangegeven dat hij graag het stoeltje van Raikkonen over wil nemen. Ferrari lijkt voorlopig nog niet overtuigd. De Fransman moet echt gaan presteren in 2018 om ooit nog kans te maken op een topteam.

De voordelen van een account:

  • Reageren op artikelen

  • Toegang tot exclusieve content

  • Win mooie prijzen met quizen en spellen

  • Profiteer van exclusieve voordelen