Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Oostenrijk 2020

Formule 1 staat voor vreemdste seizoensstart ooit in Oostenrijk

Als aankomende zondag om 15:10 uur de lichten doven, is het Formule 1-seizoen 2020 officieel van start gegaan. Van business as usual is echter geen sprake, bij lange na niet.

Start gp oostenrijk
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Mercedes AMG F1

Besloten circus

Om het Formule 1-seizoen 2020 van start te schieten heeft de Formule 1 veel concessies moeten doen. De Formule 1 is immers de wereld van glitter en glamour, van zien en gezien worden. Van dat alles zal komend weekend geen sprake zijn. Het zal nog net niet zo zijn dat je in de paddock een speld kunt horen vallen, maar het zal er ongewoon rustig zijn. De wereldwijde coronapandemie ligt daar natuurlijk aan ten grondslag.

Dat men een vorm heeft gevonden waarin de Formule 1 toch door kan gaan, is bewonderenswaardig en onder andere Red Bull verdient daar een schouderklopje voor. De inspanningen van Helmut Marko en Co. leidden tot een lange lijst van maatregelen die nauwgezet nageleefd moeten worden, zodat iedereen zich veilig, maar binnen zijn eigen team kan over het circuit kan bewegen.

De tribunes zullen volgens die regels leeg zijn. Geen Oranjezee, geen lederhosen en blond schuimend bier naast de baan. Publiek is even niet welkom, niet op de Red Bull Ring en voorlopig ook niet op elk ander circuit. Het aantal personen dat de hekken binnenkomt moet beperkt worden, wat betekent dat teams bovendien maar met maximaal tachtig man door Europa mogen reizen, dat er maar een beperkt aantal vertegenwoordigers van media aanwezig is en het aantal bobo's op minder handen te tellen is dan normaal gesproken.

Dat maakt dat de Formule 1 anders is voor de toeschouwer thuis, maar zeker ook voor de teamleden en de coureurs. Die worden bovendien per Grand Prix zeker twee keer getest op het coronavirus om in het geval van een positieve uitslag direct in quarantaine te worden geplaatst. 'Social distancing' is één van de mest gehoorde begrippen van 2020 en hoewel men daar in de Formule 1 zoveel mogelijk op zal inzetten, is dat in teamverband niet altijd mogelijk. Verplichte mondkapjes moeten in combinatie met afstand houden zo veel mogelijk ondervangen. Dát werd door een enkeling bestempeld als één van de grootste uitdagingen, want comfortabel werken is het niet.

			© Renault
	© Renault

Testcase

Voor de Formule 1 is het weekend, hoezeer er ook is nagedacht over hoe de veiligheid te waarborgen valt, een testcase. Voor alle maatregelen geldt dat het een 'eerste keer' betreft. Bij een geslaagde test zal dit plan als blauwdruk dienen voor de volgende races, waarbij hier en daar de richtlijnen kunnen worden bijgestuurd. Als alles naar wens verloopt, staat precies een week na het doven van de lichten alweer de volgende Grand Prix op het programma, namelijk de Grand Prix van.... Oostenrijk, formeel de Grand Prix van Stiermarken.

In een poging de Formule 1-kalender te vullen is ervoor gekozen om op enkele circuits meteen twee races af te werken. Dat beperkt enerzijds het aantal reisbewegingen en draagt er anderzijds aan bij dat er een hoop verloren tijd kan worden ingehaald.
Is dan echt alles anders? Nee hoor. Het racen, dat waar het in eerste instantie om draait, blijft ongewijzigd qua opzet. Dat betekent dat het programma de vertrouwde starttijden, horende bij een Europese Grand Prix, volgt. Dat tijdschema check je in het schema onder dit artikel.

Vraagtekens

In hoeverre ook de pikorde hetzelfde is gebleven sinds vorig seizoen en de wintertests aan het begin van het seizoen is afwachten. Williams zal niet opeens gaan winnen en Mercedes zal echt niet terugzakken tot in de middenmoot, maar boven elk team hangt wel een vraagteken. De teams zijn immers blijven doorontwikkelen zonder enig controlemoment. Een team als Red Bull introduceert twee grote updatepakketten, dat terwijl de werking van pakket één niet bewezen is. Een risico, maar wel een ingecalculeerd risico", aldus Helmut Marko.

De lange periode van inactiviteit op de baan maakt dat de teams net wat meer in het duister tasten over waar ze staan. Voor de coureurs geldt volgens de één dat die periode van stilzitten er toe bijdraagt dat men 'roestig' aan de start verschijnt, met mogelijke brokken tot gevolg, terwijl de ander claimt dat het allemaal professionals zijn die met een x-aantal ronden op de Red Bull Ring direct het ritme weer te pakken moeten hebben.

Het team en de coureur die daar het beste in slagen en er met de overwinning vandoor gaan, zullen de zoete smaak van de champagne niet proeven, want die ceremonie komt te vervallen. Alle daaropvolgende persmomenten, maar ook die voorafgaand aan het weekend, zullen bovendien online worden verzorgd, om maar niet met grote(re) groepen mensen bijeen te komen.

Tijdschema Formule 1 Grand Prix van Oostenrijk 2020

Datum Sessie Tijd
Vrijdag 3 juli Eerste vrije training 11:00 - 12:30 uur
Vrijdag 3 juli Tweede vrije training 15:00 - 16:30 uur
Zaterdag 4 juli Derde vrije training 12:00 - 13:00 uur
Zaterdag 4 juli Kwalificatie 15:00 - 16:00 uur
Zondag 5 juli Race 15:10 uur

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen geeft waarschuwing af: "Zal zijn tol eisen"