Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Dakar Rally nieuws 2024

Gebroeders Coronel blikken terug op ‘heldenavontuur’ tijdens brute marathonetappe Dakar Rally

Tim en Tom Coronel hebben de brute marathonetappe van 48 uur veilig afgesloten in de Dakar Rally. De broers werden 32e en vertellen uitgebreid over het geweldige avontuur in The Empty Quarter.

Coronel Dakar
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © DPPI

Als Tim en Tom Coronel telefonisch aan hun verhaal beginnen, is het meteen duidelijk wat voor bizarre marathonetappe het is geweest. Tim en Tom zijn net binnen en hebben een bijzonder avontuur meegemaakt. De nieuwe marathonetappe van 48 uur draaide uit op een slagveld, waar de broers redelijk ongeschonden doorheen zijn gekomen. Het is aan de waaghalzen zelf om het prachtige verhaal te vertellen, wat ze uitgebreid doen tegenover RacingNews365.

"Zo, dat was een mooie 48 uur", begint Tom zijn verhaal. "Donderdag kwamen we er bij de eerste duinen al achter dat we de top niet haalden met de geadviseerde bandenspanning. Dat was echt zwaar. Gelukkig had ik er nog eentje laten programmeren die veel lager was en daar ramden we hem zo mee naar boven. De eerste dag gingen we eigenlijk van de ene naar de andere surprise in wat we konden doen met de auto. Er zaten een partij duinen bij, ze noemen het niet voor niks The Empty Quarter. Jongen, jongen, dit waren heftige jongens."

Tim en Tom gaan wel nog een tijdstraf van een kwartier krijgen. Tom legt uit waar het misging. "Het navigeren ging helemaal goed. Eén keer hebben we een waypoint bovenop een duin gemist. Die was echt op tien meter en ik dacht: 'die valt er wel in'. En toen reden we naar beneden bij de duin. Nou, daar kwamen we nooit meer omhoog. Toen hebben we gezegd: 'we pakken de straf van vijftien minuten wel'. We zaten net even te veel te jagen met een andere vrachtauto."

Astronautenvoedsel

Om 16:00 uur plaatselijke tijd ging de rustperiode in. Hoe het eten was? "Uiteindelijk zijn we gaan slapen in bivak C. Daar hebben we eten gemaakt. We kregen, wat is het, astronautenvoedsel of zo en we hebben even een 'soepie' gemaakt. Toen zijn we maar vroeg gaan slapen, want er was verder niets. We hebben wel even gezellig rond een kampvuur gezeten met die gasten."

Vroeg slapen was geen overbodige luxe, aangezien om 7:00 uur plaatselijke tijd de motoren weer gestart mochten worden. Het cynisme neemt de overhand bij Tom. "Het was heel zwaar. We begonnen heel lekker. We kwamen twee keer vast te zitten, dus twee keer moesten we de jacks gebruiken. Dat hadden we donderdag niet, dus dat was even jammer. Uiteindelijk heeft dat wel heel veel tijd gekost. De eerste keer kwamen we boven in een pannetje terecht. Toen sloeg de motor af en deed de startmotor het niet. Ik denk dat we daar een goed uur hebben gestaan. Er waren gewoon bijna geen auto's achter ons, want er kwam bijna niemand. Toen kregen we een sleepje van een Zuid-Afrikaan, een heel goede vent. We hebben hem vorig jaar ook geholpen."

De problemen waren echter nog niet voorbij. "We stonden al klaar met de sleepkabel, dus we kregen de auto eruit, maar het bodywork lag nog even vierhonderd meter verderop. Dat moesten we nog even ophalen en erop zetten. Uiteindelijk zijn we de duinen opgeklommen met Tim en het bodywork en zijn we weer verder gegaan met samengeknepen billen, omdat de startmotor stuk was. Als de motor afslaat en je de startmotor niet kan gebruiken, kan je ook de jacks niet gebruiken. Dan ben je de lul. Uiteindelijk hadden we het goed voor elkaar en goed geregeld. Wauw... wat een dagen. The Empty Quarter, we did it! Ik ga douchen en scheren. Ik ben er even helemaal klaar mee."

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

"Bizar, bizar, bizar"

Hoe Tim het allemaal heeft beleefd? "Yahoo, superblij om asfalt te zien! Holy moly, wat een zachte duinen waren dit. Echt bizar, bizar, bizar. Verschillende keren moesten we even omdraaien, omdat het echt niet mogelijk was. Ook moesten we er soms links of rechts omheen. Het was, zoals Tom al zei, een enerverend ritje. Donderdag zijn we zo ver mogelijk gekomen en vandaag dachten we: 'we rijden 'm gewoon naar huis'. Dat was 'm natuurlijk niet."

Tim kreeg de schrik van zijn leven toen de motor afsloeg. "The Empty Quarter had wat verrassingen voor ons. Het was dat de motor afsloeg en de startmotor het niet deed. Vanaf dat moment was het cruisen om er in ieder geval voor te zorgen dat hij niet afsloeg. En toeren houden, dat telde. Uiteindelijk toch de finish gehaald, superblij mee. The Empty Quarter, bekijk het lekker!"

Bekijk hieronder hoe Tim en Tom worden geholpen in de monsterlijke duinen.

Wint Max Verstappen of een andere gekozen favoriet in Singapore? Dan betaalt Unibet maar liefst 50 keer jouw inzet uit!

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+.

Win 50 keer jouw inzet!

Dakar Rally 2024 RN365 Nieuwsdossier

Praat mee!

Viaplay
x
Max Verstappen trekt heldere conclusie over controversiële McLaren-achtervleugel