Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Carlos Sainz

Gefrustreerde Sainz wil gesprek met FIA na 'onterechte' straf: "Ik redde iemands leven!"

Carlos Sainz is niet blij met de straf die hij in de slotfase van de Nederlandse Grand Prix kreeg. Hij redde naar eigen zeggen het leven van een McLaren-monteur, maar werd er voor bestraft.

Sainz Alonso pitstop unsafe release
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Voor Carlos Sainz is de Nederlandse Grand Prix er een om snel te vergeten. De Spanjaard zag eerst hoe Ferrari niet klaarstond voor zijn eerste pitstop en bij een latere pitstop reed hij Fernando Alonso in de weg, waardoor hij een straf van vijf seconden kreeg.

Daardoor finishte hij slechts als achtste, tot frustratie van de Ferrari-coureur. "Een hele slechte dag voor ons. Alles wat ons kon overkomen, overkwam ons. We kregen met allerlei soorten problemen te maken tijdens de race en we moeten analyseren waarom, want dat heeft ons veel punten gekost."

Over de Ferrari-blunder is hij helder: het gebeurt bij anderen ook wel eens, maar door eerdere fouten valt het nu extra op. "Dat er geen banden klaarstaan hebben we ook al eens bij Red Bull en Mercedes gezien. Het gebeurt nu bij ons nadat we eerder in het seizoen ook al fouten hebben gemaakt, waardoor het nu weer op zo'n fout lijkt. Ik heb het echter al bij vele andere teams gezien."

Gesprek met FIA

Tijdens zijn tweede pitstop reed Sainz bij het wegrijden in de weg van Alonso, waarna hij vijf seconden straf kreeg en enkele plaatsen verloor. Hij snapt er helemaal niets van.

"Toen ik los werd gelaten was het overduidelijk veilig met Alonso, maar ik moest op de rem trappen omdat er een monteur van McLaren voor me rende. Daardoor werd het minder veilig en had ik een 'unsafe release'."

"Maar of je het een unsafe release kunt noemen... Ik ben daar gefrustreerd door, want ik moest voor die McLaren-persoon stoppen. Ik dacht dat ik iemands leven had gered, laat staan een onveilige situatie gecreëerd te hebben."

Hij wil dan ook een stevig gesprek met de FIA over de straf. "Je moet elke situatie analyseren, niet? Zodra ik los werd gelaten reed Alonso nog ver achter me. Het probleem is dat de McLaren-man toen voor me rende. Dat is niet mijn fout en niet de fout van het team."

"Ik denk dat Fernando bovendien wat heeft overdreven om me zo een straf aan te smeren. Ik ga hier met de FIA over in discussie, want ik vind dit heel frustrerend en ik snap het niet."

Racepace moet beter

Maar ook zonder al die problemen leek er voor Sainz niet meer dan een vijfde plaats in te hebben gezeten, want Red Bull en Mercedes waren simpelweg sneller. Daar moet zijn team aan gaan werken, benadrukt de 28-jarige Spanjaard.

"Mercedes was heel snel in de race, terwijl wij in de kwalificatie een voordeel hadden op hen. Ik denk dat we onze racepace moeten verbeteren, want vergeleken met Red Bull en Mercedes is dat ons zwakke punt."

"Het moraal binnen het team is nog steeds hoog. We hebben een auto waarmee we races kunnen winnen, maar we moeten ervoor zorgen dat er geen fouten worden gemaakt en de racepace beter wordt", aldus de Ferrari-coureur.

Ook interessant:

Magistrale Verstappen zorgt voor volksfeest in de duinen

Max Verstappen won voor de tweede keer op rij de Grand Prix van Nederland en dat werd natuurlijk uitbundig gevierd door de aanwezige fans. Zandvoort kleurde wederom oranje na een spannende race op het circuit in de duinen. Daarnaast gebeurde er ook genoeg naast het circuit: genoeg om over na te praten met Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk in een gloednieuwe aflevering van de RacingNews365 F1-podcast!

Forbidden

Weddenschappen Carlos Sainz

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

Formule 1 GP Italië 2022 RN365 Nieuwsdossier

22 reacties

Viaplay

Unibet
x
Lewis De vurige Red Bull-wens die Hamilton niet hardop uit wil spreken