Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Formule 1 Grand Prix Spanje 2024

GP Spanje sleutelmoment in Formule 1-kampioenschap

Het Circuit de Barcelona-Catalunya is dit weekend gastheer van de 10e ronde van het F1-seizoen 2024 en zal veel onthullen.

XPB 1211938 Hi Res
Analyse
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

Na de traditionele pauze van het Europese seizoen van de F1, met een snelle trip naar Canada, is de koningsklasse van de autosport dit weekend terug in Europa voor de start van de slopende Europese triple-header. De Grand Prix van Spanje is gastheer van de 10e ronde van het seizoen en is voor verschillende teams een zeer belangrijke race om hun ware potentieel te laten zien. Het circuit in Barcelona zal voor vele teams een indicatie geven of er dit jaar een titelstrijd in zit.

Alle vier de topteams hebben iets te bewijzen op het Circuit de Barcelona-Catalunya, een circuit dat elk team en elke coureur goed kent. Het is de enige locatie waar bijna elke Europese juniorencategorie rijdt en waar traditioneel tot en met 2022 de wintertest van de F1 plaatsvond. Veel teams blijven, ondanks het feit dat er niet langer officiële testen worden uitgevoerd, testen in de thuishaven van de Spaanse GP, waardoor de kwalificatie meestal extreem close is. 

Lees hieronder wat de top vier teams te bewijzen hebben en waarom de Spaanse GP zo belangrijk is!

Red Bull

Keert het voordeel van Red Bull terug? Dat is de vraag die iedereen zich stelt na de moeilijke afgelopen races. Ondanks de overwinningen van Max Verstappen in Imola en Montreal is er een echt probleem ontdekt met de RB20, waardoor deze minder goed presteert. De RB20 heeft grote moeite om over hobbels en kerbstones te rijden, iets wat zelfs een probleem was toen Verstappen onlangs de Grand Prix van Canada leidde. 

Verstappen heeft zijn vaardigheden en talent kunnen gebruiken om de problemen te overwinnen, terwijl Sergio Perez de afgelopen twee races in Q1 werd uitgeschakeld. Door de problemen van Red Bull hebben McLaren en Ferrari hun achterstand deels weggepoetst, waardoor er wordt gespeculeerd dat er een titelgevecht op komst is. Verschillende coureurs verwachten echter dat het voordeel van Red Bull dit weekend zal terugkeren, waarbij de mix van hoge en middelhoge snelheidsbochten op het Circuit de Barcelona-Catalunya in Red Bulls voordeel zal werken. 

Red Bull moet dit weekend zijn superioriteit tonen om te laten zien dat het nog steeds het beste team in de F1 is, want als dat niet gebeurt, wordt het duidelijk dat er om beide kampioenschappen wordt gestreden.

			© Red Bull Content Pool
	© Red Bull Content Pool

Ferrari

Van het hoogtepunt van Charles Leclerc, die eindelijk de Grand Prix van Monaco wint, tot het dieptepunt van zowel Leclerc als Carlos Sainz die uitvielen in Canada. Ferrari moet bewijzen dat het terug kan komen. De Scuderia heeft dit seizoen laten zien dat het de snelheid heeft om op verschillende circuits de strijd aan te gaan met Red Bull. De strategieën zijn over het algemeen ook uitstekend uitgevoerd, een gebied dat teambaas Frederic Vasseur duidelijk heeft aangepakt. 

Het team uit Maranello had echter verwacht sterk te zijn op Circuit Gilles Villeneuve, waardoor het lage tempo een enorme schok was. In het verleden heeft Ferrari vaak moeite gehad om terug te komen van een slecht weekend, wat vaak leidde tot het einde van de titelkansen. Dat mag niet weer gebeuren. Ferrari heeft doorgaans een uitstekend tempo in Barcelona, zoals bleek in 2022, toen Leclerc een gezonde voorsprong had voordat een motorstoring ervoor zorgde dat de Monegask uitviel. 

Er zal in Spanje veel worden geleerd over Ferrari onder Vasseur en of ze nu een team zijn dat de mentaliteit en het vermogen heeft om terug te komen in plaats van over nieuwe hindernissen te struikelen. Als Ferrari wil strijden om de titel, moeten ze presteren in Barcelona.

			© XPBimages
	© XPBimages

McLaren

McLaren heeft tot nu toe het hele seizoen de betrouwbaarste en één van de snelste auto's gehad, wat wordt bewezen door het feit dat Lando Norris de enige coureur is die in alle negen races punten heeft gescoord. Zowel Norris als Oscar Piastri hebben geschitterd in de verbeterde MCL38, die op elk circuit lijkt te kunnen presteren. Sommigen beschouwen McLaren daarom als de grootste bedreiging voor Red Bull, maar er moet een boodschap worden afgegeven om de titelkansen te bevestigen.  

Een sterk optreden van McLaren in Spanje, op een locatie waar Red Bull op zijn best zou moeten zijn, zal een belangrijke boodschap afgeven aan het team uit Milton Keynes. Het belangrijkste is dat het een verdere indicatie geeft of McLaren of Ferrari tweede staat in de pikorde. Die twee formaties zijn het hele seizoen al aan elkaar gewaagd, maar dit weekend kan duidelijk maken wie de grootste kans maakt op het wereldkampioenschap, naast Red Bull, in 2024.

			© XPBimages
	© XPBimages

Mercedes

Is Mercedes dan eindelijk terug aan de top? De recente upgrades en met name een nieuwe voorvleugel hebben de W15 tot leven gebracht, zoals werd bewezen in de GP van Canada. 

Als de race helemaal droog was geweest, was de kans reëel geweest dat de Silver Arrows hadden gewonnen, omdat ze de snelste auto hadden toen het niet regende. Desalniettemin was Montreal de eerste keer in 2024 dat het team uit Brackley zich kon meten met Red Bull, McLaren en Ferrari, maar was het een toevalstreffer?

Dit weekend is een kans voor Mercedes om te bewijzen dat het tempo in de Canadese GP echt is en dat ze nu een kanshebber zijn voor podiumplaatsen en overwinningen. Mercedes heeft een goede staat van dienst in Spanje, zelfs met de huidige reglementen, met een tweede en derde plaats in 2023. Als George Russell en Lewis Hamilton zich op hun gemak voelen en snel zijn op het Circuit de Barcelona-Catalunya, dan zou dat serieus suggereren dat Mercedes op de meeste circuits kan presteren en inderdaad weer in de race is voor overwinningen.

			© XPBimages
	© XPBimages

Alle actie live bijwonen op Spa-Francorchamps én deelnemen aan een karting experience in het hart van het circuit?

WORD LID & WIN!

Praat mee!

Viaplay
x
Marko Red Bull-adviseur verklaart stuklopen iconisch partnership