Welkom bij RacingNews365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RacingNews365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Meld je aan
Mika Hakkinen

Hakkinen vindt Red Bull-straf zwaar: "Maar het is goed voor F1"

Mika Hakkinen vindt de straf voor Red Bull in de budgetcap-rel zwaar, maar het is volgens de voormalig F1-coureur nu wel duidelijk wat teams te wachten staat als ze het budgetplafond overschrijden.

Verstappen Mexico
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

De afgelopen weken was het budgetplafond een van de hoofdonderwerpen in de Formule 1. Red Bull heeft het plafond in 2021 overschreden en hier een zware straf voor gekregen, waardoor het boek gesloten kan worden. De wereldtitel blijft van Max Verstappen, maar de gevolgen van de straf kunnen volgens Mika Hakkinen significant zijn.

Wel is hij blij dat de straf is geaccepteerd door Red Bull, zo legt hij uit in zijn column voor Unibet. "Bij de technische en sportieve reglementen heb je vaker een duidelijkere uitkomst, bijvoorbeeld als een auto onder het minimumgewicht zit of als een coureur de track limits overschrijdt. Bij de financiële reglementen heb je juist een soort grijs gebied."

"Ik denk dat dat is waarom iedereen geaccepteerd heeft dat er twee vormen van overschrijden zijn. Een minor en een major overtreding. De straf voor de minor overspend van Red Bull is nog steeds significant. Het is veel meer dan alleen de financiële of aerodynamische straf. Het is een ongemakkelijke ervaring voor het hele team."

Straf Red Bull positief voor de F1

Ondanks het ongemakkelijke gevoel voor Red Bull ziet Hakkinen vooral voordelen in de straf. "Het goede is dat geen enkel team nu nog gaat riskeren om dit volgend seizoen weer te doen. Ook al was het een lastig en controversieel moment voor Red Bull, geloof ik er in dat de F1 hier een voordeel uit behaalt."

"Elke teambaas zal dit soort negatieve publiciteit voorkomen", aldus de tweevoudig Formule 1-wereldkampioen. Red Bull kreeg een boete van 7 miljoen dollar en mag een jaar lang 10% minder runs/simulaties uitvoeren voor het ontwikkelen van haar bolide.

Ook interessant:

Verstappen moet Mercedes méér vrezen dan Ferrari op weg naar nóg meer records

Red Bull stond in Mexico in de spotlights. Vanwege de straf voor het overschrijden van de budgetcap, vanwege het boycotten van Sky Sports en vanwege het dominante optreden van Verstappen. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken alles in de nieuwe aflevering van de RN365 Formule 1-podcast.

Speel de Viaplay Pitstop Challenge en maak kans op een VIP kartavond met Tom Coronel.

Speel nu de pitstop game

13 reacties

RN365 Special
Verstappen koestert 'huwelijk' met geliefde Lambiase: "Maar wie is het mannetje, wie het vrouwtje?"

RacingNews365 zat na het F1-seizoen samen met niemand minder dan Max Verstappen voor een exclusief interview. In dit eerste deel vertelt Max over Gianpiero 'GP' Lambiase, zijn race-engineer met wie hij als het even kan voor altijd samen wil werken. Hij beschrijft de onderlinge relatie gekscherend als een 'huwelijk'. Maar wie is nou het mannetje en wie het vrouwtje?

Lees meer
Viaplay
x
Exclusief Verstappen pareert Leclerc: 'Hij verloor de F1-wereldtitel al eerder'