Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Mika Hakkinen

Hakkinen vindt Red Bull-straf zwaar: "Maar het is goed voor F1"

Mika Hakkinen vindt de straf voor Red Bull in de budgetcap-rel zwaar, maar het is volgens de voormalig F1-coureur nu wel duidelijk wat teams te wachten staat als ze het budgetplafond overschrijden.

Verstappen Mexico
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © RN365/Michael Potts

De afgelopen weken was het budgetplafond een van de hoofdonderwerpen in de Formule 1. Red Bull heeft het plafond in 2021 overschreden en hier een zware straf voor gekregen, waardoor het boek gesloten kan worden. De wereldtitel blijft van Max Verstappen, maar de gevolgen van de straf kunnen volgens Mika Hakkinen significant zijn.

Wel is hij blij dat de straf is geaccepteerd door Red Bull, zo legt hij uit in zijn column voor Unibet. "Bij de technische en sportieve reglementen heb je vaker een duidelijkere uitkomst, bijvoorbeeld als een auto onder het minimumgewicht zit of als een coureur de track limits overschrijdt. Bij de financiële reglementen heb je juist een soort grijs gebied."

"Ik denk dat dat is waarom iedereen geaccepteerd heeft dat er twee vormen van overschrijden zijn. Een minor en een major overtreding. De straf voor de minor overspend van Red Bull is nog steeds significant. Het is veel meer dan alleen de financiële of aerodynamische straf. Het is een ongemakkelijke ervaring voor het hele team."

Straf Red Bull positief voor de F1

Ondanks het ongemakkelijke gevoel voor Red Bull ziet Hakkinen vooral voordelen in de straf. "Het goede is dat geen enkel team nu nog gaat riskeren om dit volgend seizoen weer te doen. Ook al was het een lastig en controversieel moment voor Red Bull, geloof ik er in dat de F1 hier een voordeel uit behaalt."

"Elke teambaas zal dit soort negatieve publiciteit voorkomen", aldus de tweevoudig Formule 1-wereldkampioen. Red Bull kreeg een boete van 7 miljoen dollar en mag een jaar lang 10% minder runs/simulaties uitvoeren voor het ontwikkelen van haar bolide.

Ook interessant:

Verstappen moet Mercedes méér vrezen dan Ferrari op weg naar nóg meer records

Red Bull stond in Mexico in de spotlights. Vanwege de straf voor het overschrijden van de budgetcap, vanwege het boycotten van Sky Sports en vanwege het dominante optreden van Verstappen. Tom Coronel, Ruud Dimmers en Joris Mosterdijk bespreken alles in de nieuwe aflevering van de RN365 Formule 1-podcast.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
LIVE Reacties na knotsgekke GP Australië