Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden

Hakkinen vindt Red Bull-straf zwaar: "Maar het is goed voor F1"

Mika Hakkinen vindt de straf voor Red Bull in de budgetcap-rel zwaar, maar het is volgens de voormalig F1-coureur nu wel duidelijk wat teams te wachten staat als ze het budgetplafond overschrijden.

De afgelopen weken was het budgetplafond een van de hoofdonderwerpen in de Formule 1. Red Bull heeft het plafond in 2021 overschreden en hier een zware straf voor gekregen, waardoor het boek gesloten kan worden. De wereldtitel blijft van Max Verstappen, maar de gevolgen van de straf kunnen volgens Mika Hakkinen significant zijn. Wel is hij blij dat de straf is geaccepteerd door Red Bull, zo legt hij uit in zijn column voor Unibet . "Bij de technische en sportieve reglementen heb je vaker een duidelijkere uitkomst, bijvoorbeeld als een auto onder het minimumgewicht zit of als een coureur de track limits overschrijdt. Bij de financiële reglementen heb je juist een soort grijs gebied." "Ik denk dat dat is waarom iedereen geaccepteerd heeft dat er twee vormen van overschrijden zijn. Een minor en een major overtreding. De straf voor de minor overspend van Red Bull is nog steeds significant. Het is veel meer dan alleen de financiële of aerodynamische straf. Het is een ongemakkelijke ervaring voor het hele team."

Straf Red Bull positief voor de F1

Ondanks het ongemakkelijke gevoel voor Red Bull ziet Hakkinen vooral voordelen in de straf. "Het goede is dat geen enkel team nu nog gaat riskeren om dit volgend seizoen weer te doen. Ook al was het een lastig en controversieel moment voor Red Bull, geloof ik er in dat de F1 hier een voordeel uit behaalt." "Elke teambaas zal dit soort negatieve publiciteit voorkomen", aldus de tweevoudig Formule 1-wereldkampioen. Red Bull kreeg een boete van 7 miljoen dollar en mag een jaar lang 10% minder runs/simulaties uitvoeren voor het ontwikkelen van haar bolide.

Viaplay
x
Red Bull Marko verklaart verstrekkende gevolgen Perez-crash: "Dan zijn we gehandicapt"