Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Lewis Hamilton

Hamilton onthult gevecht tegen mentale problemen in periode zonder zeges

Lewis Hamilton heeft, voor het eerst sinds de Grand Prix van Saoedi-Arabië van 2021, weer een Formule 1-race gewonnen. De zevenvoudig wereldkampioen voelt zich vereerd dat deze droom nog werkelijkheid mocht worden en blikt terug op de zware weg die hij af heeft moeten leggen om hier weer te komen.

Hamilton race Silverstone
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © XPBimages

De 2024-editie van de Grand Prix van Groot-Brittannië is er één om nooit meer te vergeten voor Lewis Hamilton. De Brit kwam, voor het eerst in 946 dagen, weer als winnaar over de eindstreep en deed dat ook nog eens tijdens zijn thuisrace. Hamilton kon de tranen van geluk niet bedwingen toen zijn vader hem in de armen sloot en de glimlach op zijn gezicht was niet te missen toen het Britse volkslied voor het eerst in tijden weer voor hem werd gespeeld.

Toch kon de zevenvoudig wereldkampioen tijdens de persconferentie na afloop van de race niet ontkennen dat deze mijlpaal het einde van een lastige periode zal zijn. "Ik was de hoop op een overwinning absoluut kwijt. Het voelt nu echt anders dan de voorgaande races, vooral in vergelijking met de seizoenen waarin ik meerdere races achter elkaar won. Het werd, door alle tegenslagen die we als team mee hebben gemaakt, toch wel lastig om iedere ochtend weer uit bed te komen en ons beste beentje voor te zetten."

"Je hebt dan zo vaak het gevoel dat zelfs je best doen niet goed genoeg is en de teleurstelling die je op dat soort dagen voelt is groot. We leven echt in een tijdperk waarin mentale problemen een groot probleem zijn. Ik ga dan ook niet liegen over het feit dat ik daar zelf ook mee te maken kreeg de afgelopen jaren, want er waren genoeg momenten waarop ik echt dacht dat het einde van mijn carrière nabij was en ik nooit meer zou winnen."

"Ik heb nog nooit gehuild om een overwinning, maar dat gevoel om hier onder deze omstandigheden te winnen... Het gebeurde gewoon ineens, maar wat voelt dat goed."

Eer en trots

Hamiltons laatste overwinning (inmiddels de één-na-laatste) dateert nog uit 2021, het jaar waarin Max Verstappen de titelstrijd samen met de zevenvoudig wereldkampioen naar een nieuw niveau tilde. Hamilton noemt die spannende titanenstrijd als één van de redenen voor zijn emotie. "Het is al zo lang geleden. Iemand vertelde me dat het 946 dagen geleden is sinds ik voor het laatst gewonnen heb en de jaren die daarna volgden waren echt een uitdaging."

"2021 was echt een lastig jaar, maar om daarna terug te komen met een auto die het gevecht niet aan kan is mentaal echt heel zwaar. Niet alleen voor mij, maar voor het hele team. Maar als je ziet hoe hard iedereen dag in, dag uit gewerkt heeft en hoe ik mijn hoofd koel kon houden, vooral gezien de omstandigheden van de afgelopen jaren... Daar komt dan ook mijn vertrek nog bij. Dat maakt het allemaal zo lastig."

"Maar tegelijkertijd hebben we de auto van het begin van dit seizoen, waar we nog niet eens dachten aan de mogelijkheid om een race te winnen, om kunnen toveren tot een bolide die ons wél in staat stelt te zegevieren. Dat ik dat dan ook nog voor elkaar krijg tijdens mijn thuisrace, voor het Britse publiek, is echt een eer."

"Maar een nog grotere eer is misschien wel het feit dat ik de hoogste trede van het podium mag beklimmen om daar het volkslied, met de naam van de Engelse koning erin, mag horen. Dat is mijn eerste keer. En mijn familie was er natuurlijk ook, dus dat maakt alles nog specialer."

Ook interessant:

Moet Verstappen Perez nog wel als Red Bull-teamgenoot willen?

In een weekend dat weer uiterst moeizaam verliep voor Red Bull, was het toch weer Max Verstappen die de kastanjes uit het vuur haalde voor de brigade uit Milton Keynes. En Sergio Perez? Tsja...

Bekijk je de podcast liever op YouTube? Klik dan hier.

Unibet heeft een super stunt! Win 30x jouw inzet bij een zege van jouw favoriete coureur in Hongarije. Wordt het Max, Lando, Lewis of toch George of Oscar?

Voorwaarden van toepassing, alleen geldig voor nieuwe spelers van 24 jaar en ouder. Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+

Win 30 keer jouw inzet!

Praat mee!

Viaplay
x
Live Tweede vrije training Formule 1 GP Hongarije 2024