Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site (Plus)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Premium)
  • En nog veel meer…
Ontdek de mogelijkheden
Helmut Marko

Het grote ongelijk van Red Bull-adviseur Helmut Marko

Red Bull-adviseur staat erom bekend niet vies te zijn van gewaagde uitspraken en ambitieuze voorspellingen. Voorafgaand aan het Formule 1-seizoen 2019 deed hij enkele voorspellingen met betrekking tot het presteren van Red Bull, maar lang niet alles kwam uit.

Verstappen Marko
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Getty Images/Red Bull Contentpool

"Red Bull kan vijf overwinningen pakken"

Na een moeizame start van het seizoen voor Red Bull en de nieuwe motorpartner Honda leken de vijf overwinningen verder weg dan ooit. Vierde en vijfde plaatsen werden door Max Verstappen aaneengeregen, met een incidenteel podium. In Oostenrijk werd echter de ban gebroken met een eerste Honda-overwinning sinds jaren, om dat vervolgens nog eens dunnetjes over te doen in de verregende GP van Duitsland. Zou Marko dan toch het gelijk aan zijn kant krijgen?

Het antwoord is nee. Na de zomerstop, juist toen de verwachtingen het hoogst waren, kakte de prestaties van Red Bull ietwat in (of schoot Ferrari als een raket naar voren, zo u wilt). P3 leek weer het hoogst haalbare, totdat Verstappen in Brazilië aankwam en iedereen het nakijken gaf.

"We gaan een driemansgevecht zien tussen Hamilton, Vettel én Verstappen"

Ook deze stelling moeten we met de kennis van nu bestempelen als onjuist. Sebastian Vettel gaf nauwelijks thuis en Max Verstappen beschikte niet over het juiste materiaal om het Lewis Hamilton echt moeilijk te maken. Niet in de strijd om de titel, althans. Enkel tijdens een x-aantal Grand Prix-weekenden kon Verstappen het machtige Mercedes enigszins partij bieden.

Zo was het enkel Valtteri Bottas die nog een beetje in het spoor wist te blijven van zijn teamgenoot, maar zich op enig moment net als ieder ander gewonnen moest geven.

			© Getty Images/Red Bull Contentpool
	© Getty Images/Red Bull Contentpool

"Red Bull zal er op zijn vroegst vanaf GP Singapore staan"

Zelfs als Helmut Marko een keertje wat minder optimistisch is, heeft hij het nog bij het verkeerde eind. Toen juist na al die vierde en vijfde plaatsen van Verstappen de Oostenrijker moest concluderen dat de RB15 'geen winnende auto is gebleken'. Hij suggereerde dan ook dat Red Bull in Singapore voor het eerst pas écht een gooi kan doen naar de zege. Amper een maand later stuurt Verstappen zijn bolide in Oostenrijk naar één van de mooiste overwinningen uit zijn carrière.

"Ik sluit de wereldtitel in 2019 niet langer uit"

Ingegeven door de wisselende prestaties van Red Bull en Max Verstappen, stelde Marko zijn verwachtingen met enige regelmaat bij. Want toen Verstappen opeens wél ging winnen, achtte Marko zelfs de wereldtitel niet buiten bereik. Met 135 punten verschil aan het eind van het seizoen tussen Verstappen en wereldkampioen Lewis Hamilton had hij er niet verder vanaf kunnen zitten.

"Halverwege 2019 zit Gasly op het niveau van Ricciardo"

Kort na de bekendmaking dat Pierre Gasly in 2019 voor Red Bull zou racen als vervanger van Daniel Ricciardo gaf Marko aan dat hij verwachtte dat de Fransman halverwege het seizoen op het niveau van de Australiër zou zitten en dat hij daarmee een volwaardig opvolger zou zijn.

In plaats van dat Gasly Verstappen het bij vlagen moeilijk kon maken zoals Ricciardo dat in voorgaande jaren deed, werd hij door tegenvallende prestaties teruggezet naar Toro Rosso. Daar bloeide hij weer helemaal op, maar de degradatie heeft de relatie met Marko ongetwijfeld geen goed gedaan: "Hij is bepaalde beloften niet nagekomen, bijvoorbeeld de toezegging dat ik bij Red Bull het seizoen af mocht maken."

Kunnen Max Verstappen en Red Bull volgend jaar al een gooi doen naar de kroon van Lewis Hamilton? Die vraag komt uitgebreid aan bod in de nieuwste F1-podcast van RacingNews365, hieronder te beluisteren.

Hét abonnement voor de echte racefan. Sluit je ook aan bij de tofste F1-community!

Meld je direct aan
Forbidden

Weddenschappen Max Verstappen

Unibet
Wat kost gokken jou? Stop op tijd. 18+. Unibet Unibet

0 reacties

Viaplay
RN365 Special
RacingNews365 premium: Hét abonnement voor de echte racefan!

Beleef het F1-seizoen als nooit te voren met RN365 premium en profiteer onder meer van een exclusieve app en advertentievrije site.

Lees meer
x
RN365 F1-podcast Verstappen moet oppassen voor overmoedige Perez