Welkom bij RN365

Je bent ingelogd. Profiteer direct van alle voordelen van jouw account:

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.

Welkom bij RN365

Word onderdeel van de grootste racefamilie van Nederland. Maak nu jouw gratis account aan!

  • Praat mee over de Formule 1;
  • Maak kans op leuke prijzen;
  • Krijg toegang tot exclusieve content;
  • Profiteer van exclusieve voordelen.
Ayrton Senna

Toen Senna iedereen met open mond achterliet na geheime IndyCar-test

Ayrton Senna wordt vaak genoemd als één van de beste, zo niet dé beste Formule 1-coureur aller tijden. Hij ging echter hard in alles wat vier wielen had. Zo ook op die ene dag in december. Hij testte in het geheim een IndyCar-bolide.

Eind 1992 zat het Formule 1-seizoen erop. Nigel Mansell won namens het dominante Williams met speels gemak de wereldtitel en diens teamgenoot Riccardo Patrese werd tweede, voor Michael Schumacher (Benetton) en Ayrton Senna (McLaren).

Senna was 'r wel een beetje klaar mee en dacht erover na om een er een jaar tussenuit te knijpen. Zijn goede vriend en voormalig wereldkampioen Emerson Fittipaldi nodigde hem daarom uit voor een IndyCar-test in Phoenix en wel voor het beroemde team van Penske, dat met dezelfde Marlboro-uitdossing rondreed als McLaren in de Formule 1.

Senna accepteerde de uitnodiging en was tijdens die test meteen een halve seconde sneller dan Fittipaldi, die dat seizoen nota bene vier races met die auto had gewonnen. Wat er toen gebeurde was even opmerkelijk als typisch voor de soms ondoorgrondelijke Senna.

Hij kwam de pits binnen en bedankte het team met de woorden: "Heel erg bedankt, ik weet precies wat ik wilde weten." Vervolgens stapte hij uit en daarmee was het IndyCar-boek gesloten. Senna bleef de Formule 1 trouw en stapte nooit meer in een IndyCar.

3 reacties

x
Interview teammanager Verstappen "Zinloos voor Verstappen om dan een hele nacht door te rijden"