Sluit je aan bij De grootste racefamilie van Nederland

Ontdek welk pakket bij jou past

  • Altijd meepraten over de Formule 1
  • Kans maken op toffe prijzen
  • Advertentievrije site * (Plus & Premium)
  • Toegang tot de exclusieve RN365 app (Plus & Premium)
  • En nog veel meer…
* m.u.v. content van derden
Ontdek de mogelijkheden
Max Verstappen

Hoe verhoudt de 26-jarige Verstappen zich tot de 26-jarige Hamilton en Schumacher?

Afgelopen seizoen pakte Max Verstappen al op 26-jarige leeftijd zijn derde wereldtitel. Vergelijkingen met de grootste-coureurs uit de Formule 1 worden als sinds jaar en dag gemaakt. Maar hoe verhouden de prestaties van de 26-jarige Verstappen zich tot onder meer Michael Schumacher en Lewis Hamilton toen zij 26 waren?

Verstappen Abu Dhabi
Artikel
Naar nieuwsoverzicht © Red Bull Content Pool

Afgelopen seizoen verbrak Max Verstappen record na record. Met 19 zeges uit 22 races kende hij een van de dominantste seizoenen die de Formule 1-wereld ooit gezien heeft. Hij zetten een serie neer van tien zeges op rij en liet voor alle andere coureurs slechts wat kruimels liggen. Het resulteerde in zijn derde wereldtitel op rij.

Op 26-jarige leeftijd deed alleen Sebastian Vettel het beter. De Red Bull-voorganger van Verstappen pakte vier wereldtitels. Daar tegenover staat dat Verstappen bijna twintig GP's meer won dan Vettel op die leeftijd.

Michael Schumacher en Lewis Hamilton, die samen het record delen van zeven wereldtitels, komen bij lange na niet in de buurt van Verstappen, op 26 jarige-leeftijd. Beide hadden ze toen één wereldtitel op zak en twee handen vol GP-zeges. Vooral in de jaren erna gingen deze twee grootheden resultaten boeken.

De statistieken tonen meerdere dingen aan. Ten eerste laat het zien hoe jong Verstappen was toen hij doordrong tot de absolute wereldtop. Dat de teller bij Vettel op 26-jarige leeftijd al op vier wereldtitel stond - en daar is blijven haken - toont aan dat je ook op het juiste moment op de juiste plek had moeten zitten. Stel dat Vettel in de periode 2014-2020 bij Mercedes had gereden. Dan was hij nu misschien wel een tienvoudig kampioen!

Wat kan Verstappen nog?

De vraag is dan ook waar Verstappen de komende jaren toe in staat zal zijn. Zijn contract bij Red Bull loopt door tot en met 2028. In theorie zou hij in dat jaar op acht wereldtitels uit kunnen komen, mits hij elk jaar kampioen wordt. Daarbij moet ook de wagen van Red Bull dominant blijven zoals deze nu is. In 2024 en 2025 moet dat lukken, zo lijkt het.

Nu bijt de concurrentie zich namelijk stuk op het geesteskind van Adrian Newey, maar wat gaat er bijvoorbeeld gebeuren na de regelwijzigingen in 2026? En blijft Verstappen zelf gemotiveerd om jaar in en jaar uit te blijven presteren op het hoogte niveau? Hij maakt van zijn hart namelijk geen moordkuil en laat regelmatig doorschemeren dat hij het niet eens is met diverse plannen van de Formule 1. De tijd zal het leren...

Hieronder een overzicht van de belangrijkste prestaties per coureur op het moment dat ze net zo oud waren als Max Verstappen nu (januari 2024). Alain Prost en Juan Manuel Fangio ontbreken in het lijstje hieronder, omdat Prost op die leeftijd slechts een handvol races had gereden en Fangio achterin de dertig was toen hij in het officiële kampioenschap debuteerde.

Verstappen vs. andere F1-kampioenen op 26-jarige leeftijd

Prestatie Verstappen Schumacher Hamilton Senna Vettel
WK-titels 3 1 1 0 4
Zeges 54 13 12 3 37
Poles 32 8 17 14 43
GPs 185 57 58 46 120

Abonneer je op ons YouTube-kanaal en mis niets van de Formule 1.

Abonneer je op ons YouTube-kanaal.

Praat mee!

Viaplay
x
Breaking 'Red Bull-vertrek Newey voor GP Miami aangekondigd'